Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Bár a jelenlegi helyzet kishazánkban nem túl fényes, a pénzügyi piacon a lehetőségekhez képest elég erős hajrát vettek a bankok, biztosítók, hogy meg tudják szólítani az ügyfeleket.
Egy kis odafigyeléssel most elég jól járhat akinek van pénze, aki pénzhez szeretne jutni, vagy aki spórolni szeretne.
Lássuk mire érdemes figyelni.

Lakáshitelek

Elsőre azt gondolhatnánk, hogy nincsenek jó pozícióban azok akik most lakáshitelben gondolkodnak, de ha csak a számokat nézzük ez közel sem biztos, hogy így van.

De miért is gondolom így?
Az év elején az átlagos lakáshitelek kamata még 5% körül járt, viszont az alapkamat mindössze 2,9% volt, és az infláció 7,9% körül mozgott.
Ma viszont 20%-os infláció, és 13%-os alapkamat mellett a bankoktól átlagosan 8,7%-os kamatra kapjuk meg hasonló feltételek mellett lakáshitelünket.

És bár a legtöbb bank folyamatosan emeli a piaci hitelek kamatát, van aki árral szemben úszik, és végig fix hitelt kínál 6,79%-on!*

Úgy szól a mondás, hogy az infláció a hiteltartozással bírók barátja, hiszen, ha a hitelkamat alacsonyabb, mint a pénzromlás mértéke, akkor a tartozásunk kamatokkal növelt összege is kevesebbet ér majd, jelenértéke csökkenni fog.

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

Babaváró kölcsön

A babaváró támogatás is erősen ajánlott kategóriába tartozik.
A 3%-os államilag támogatott konstrukció mellé a bankok szinte egymást tiporják, a termék mellé kínált kedvezményekkel, ajándékokkal, amelyek esetenként több százezer forint előnyt is jelenthetnek.
Mindezt annak ellenére, hogy a termék eredetileg 2021 decemberi kifutását meghosszabbították, 2022 decemberig.
Ráadásul a lakáskölcsönökkel szemben ez a termék nem vár el magasabb jövedelmet jelen gazdasági helyzetben sem, mint a lakáshitelek.

CSOK támogatás, és hitel

A babaváró hitel mellett a CSOK feltételei is változtak október elsejétől. Ettől az időponttól ugyanis 5%-ban maximalizálták a CSOK feltételeinek (pl. gyermekvállalás) utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot. Az október 1-jével hatályba lépő intézkedés a CSOK-ot már igénybe vett párokra is vonatkozik, valamint a támogatott lakáshitelt is érinti.

Kamatstop

A kormány a péntek este megjelent közlönyben hirdette ki a kamatstop rendelet módosítását. Ezek szerint a kamatstopot alkalmazni kell a legfeljebb 5 éves kamatperiódusú hitelekre is.

Eddig a referenciakamatlábhoz kötött jelzáloghitel-szerződésekkel rendelkező adósokat, vagyis amelyek 3, 6 vagy 12 hónapos (de mindenképpen 3 év alatti) kamatperiódussal rendelkeznek, és jellemzően a BUBOR-hoz (ritkább esetben ÁKK-hozamhoz) kötöttek, segítette a kamatstoppal. A mostani rendelet azonban lényeges változást hoz a támogatotti körben: a piaci kamatozású (nem kamattámogatott) 3 és 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitellel rendelkező adósoknak is támogatást kínál ezzel a módosít

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Nyugdíjbiztosítás

A biztosítóknál az év vége egyértelműen az SZJA jóváírásokról (is) szól.
Ebben az az időszakban történik ugyanis a nyugdíj célú megtakarítások kötésének zöme. Bár az idei év nem volt túl kegyes a befektetési termékekhez, a megtakarításod után járó 20%-os, max. 130 000 Ft adójóváírással ezt kompenzálhatod.
Az új belépőknek pedig ilyenkor van lehetőségük egyben igényelni a jóváírást az egész év után.

Érdemes odafigyelni, mert több helyről is kaphatsz megkeresést, azonban a biztosítók termékei között jelentős eltérések lehetnek, amik főként költség oldalon jelennek meg ezeknél a termékeknél.
Az egyes nyugdíjmegtakarítások költésgénék mutatóit a TKM értékek jelzik.

Befektetések

A tőkepiacon is pozíció váltás érzékelhető. A kötvények hozamainak szemmel jól látható emelkedése a biztonságot, és kiszámíthatóságot keresőknek kedvez. Ezt persze meglovagolják a cégek, és könnyedén találunk a piacon 11% feletti tőke, és hozamgarantált termékeket forint alapon, rövid futamidővel.
Akik pedig a forint további gyengülésére spekulálnak azok pedig EUR, és USD alapon is találnak tőkevédett megoldásokat.

Vagyonbiztosítások

A kötelező gépjármű biztosítások jelentős része még most is január elsejével fordul. Az idei évben a biztosítókra kivetett adók, az üzemeltetési költségek növekedése, és az infláció ebben a termékben is nagy mértékben jelentkezni fog.

Ugyan ez igaz azonban szinte minden vagyonbiztosítási termékre legyen az vállalati, vagy lakossági termék.
Különösen fontos, hogy az évforduló előtt ezeket össze vessük több biztosító ajánlatával, és elvárásaink, és lehetőségeink szerint optimalizáljuk, mert esetenként az azonos szolgáltatás mellett akár 20-30%-os díjkülönbséget is találhatunk.

KKV SZEKTORNAK

Az elkövetkező időszakban a VOSZ felmérése szerint nagyjából 200.000 vállalkozás mehet tönkre!
A munkaerő, az energia költségek, és az elszabadult infláció miatt a legjobb amit tehetünk, ha a elkezdjük áttekinteni a kiadásainkat.
Kezdjük a biztosítási díjakkal.
Megversenyeztetjük és megtaláljuk Neked a legjobb ajánlatokat!
Kérj díjmentes konzultációt a lenti űrlap segítségével, vagy egyéb elérhetőségeinken.

*A kedvezményes ajánlat limitált ideig, és meghatározott feltételek mellett érhető el! Részletekért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.