Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb – Budapest Interbank Offered Rate

Na ez már igazán mélyvíz!
A BUBOR-ról mindenki hallott már, de még senki nem látta, pedig tudjuk jól, hogy a minennapi életünkre komoly kihatással van.

2016. november elsejétől a Magyar Nemzeti Bank végzi a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb (BUBOR) pénzügyi referenciamutató előállítását és kezelését.

Röviden: a budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga.

Megpróbálom még egy kicsit bővebben, de egyszerűen.
A BUBOR a változó kamatozású betétek és hitelek árazásánál, valamint a tőzsdei és a tőzsdén kívüli származtatott kamatügyletek elszámolásánál jelent hivatkozási vagyis referenciaszintet. A változó kamatozású forint hiteleket általában úgy jegyzik, hogy azt adják meg az ügyfélnek, hogy a bank a hazai forintárhoz képest hány bázisponttal (a kamatláb ezrelékével) növeli vagy csökkenti a kamatot. A BUBOR + 30 bázispont tehát a BUBOR mint referenciakamat 0,3 százalékponttal növelve, függetlenül a BUBOR aktuális értékétől.

A beérkezett kamatjegyzések közül az MNB a legmagasabb és legalacsonyabb értékek elhagyása után átlagolással határozza meg a BUBOR adott napi értékét, melyet minden magyar banki munkanapon 11 órakor publikál.

A BUBOR-t több időszakra és devizára adják meg naponta. Létezik 1 hónapos, vagy 1 éves BUBOR, valamint HUF BUBOR és EUR BUBOR.

Hogy tudsz ebből kockázatot számolni?

Mit gondolsz, mennyire kockázatos egy referenciakamathoz kötött hitel?  Pénzügyi értelemben a kockázat a változékonyság, és senki nem szereti, ha nagyon változhat a törlesztő részlete, főleg nem, ha megnövekszik és nem csökken vissza.

BUBOR alakulása 2003tól 2020-ig

2020. 06. 26-én 0,74%-os az 1 éves BUBOR értéke, ez a 2008-as válság idején 09.29-én 8,74% volt (ez látszik az ábrán is), azonban a válság időszakát tekintve 2008.10.27-én tetőzött, akkor 12,39% volt.

Az ábra remekül mutatja, hogy az éves kamatperiódusú hitelek miként tudják akár 100% felett is megemelni a törlesztőrészleted, szemben egy hosszú távra fixált termékkel, ahol a kockázatot megosztjátok a bankkal. 
Ők magasabb áron adják ki a kölcsönt, Te pedig védve vagy a kamatkockázattól.
Azt azért hozzá teszem, hogy ha Te egy olyan időszakban vetted fel a hiteled, amikor a BUBOR a jelenleginél magasabban volt (fenti táblázatba 2010.09.20as 5,62%-os), akkor most a bank dörzsöli a tenyerét, hiszen az árfolyam nyereséget ők zsebelik be.
Ezért nem győzzük szajkózni, hogy pár évente vizsgáld felül a meglévő hiteled, hisz százezrek, agy akár milliók is múlhatnak rajta.

A részletes BUBOR szabályzat megtekinthető az MNB honlapján.

Kérdésed maradt?
Keress minket Facebook oldalunkon, vagy küldj üzenetet!

Tetszett a cikk?
Egy megosztással segíthetsz, hogy több hasonlót tudjunk megosztani veletek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.