Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Nagyon sokan érdeklődtök, kérdeztek minket, hogy mit jelent a hiteletekre nézve az MNB1,5%-ra emelt jegybanki alapkamata.
Sok a félreértés, és a hibás magyarázat, amit igyekszünk egy rövid bejegyzésben tisztába rakni.

Tények

Írtunk már nektek egy rövid bejegyzést arról, hogy milyen hatással lehet a hétköznapok pénzügyeire a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának döntése, de akkor nem tértünk ki a részletekre.

Igyekszünk realistán, és nem kattintás vadász módon megközelíteni a témát, de nagyon sok adósnál azt vesszük észre, hogy a moratórium elfedi a helyzet komolyságát.

Emelkedni fog a törlesztőrészlet?

Nem!
Vagyis  igen!
Illetve ez nem ilyen egyszerű- miért is lenne…

Az alapkamat emelés akkor érinti a hiteledet, ha változó kamatozású hiteled van, és annak a kamatperiódus váltása épp a jelenlegi időszakra esik.

Ha például Te 2016.09 hóban egy 5 éves kamatperiódusú hitelt vettél fel, akkor pontosan a fele, vagyis 0,75% volt az alapkamat mértéke.
Ebben az esetben a kamatemelés bizony hatással lesz a törlesztőrészletedre.

A Bankmonitor számításai szerint a 0,7 százalékpontos kamatemelés egy 10 millió forint összegű, 10 év hátralévő futamidejű kölcsön esetében nagyságrendileg 3 300 forintos törlesztőrészlet emelkedést eredményezne. (Azt feltételezve, hogy a 3 hónappal ezelőtti tényleges kamat 3% volt.)

Ugyan ez a hitel, ha egy évvel később, vagy korábban lett igényelve, akkor a mostani döntés ebben az évben nem lesz rá hatással.
Vagyis a 2017ben felvett hitelek, 5 éves kamatperiódus mellett a következő évben 2022-ben, a szerződéskötés hónapjában érvényben lévő alapkamat szerint fog változni.

Abban az esetben ha az első példában említett hitel nem 5 éves kamatperiódussal lett rögzítve, hanem mondjuk 10 évre, akkor idén, és a következő 4 évben is a szerződésben rögzített törlesztőrészletet fogod fizetni.

Fizess kevesebbet!

Cseréld le meglévő lakáshiteled kedvezőbb konstrukcióra, és biztosítsd be törlesztőrészleted.
Egyszerűen, gyorsan, sorbaállás, és felesleges utánajárások nélkül!
Kamatkedvezménnyel

Akkor most 1,5%-al drágább a hitel mint nyár elején?

Nem!
Egyrészt a bankok üzletpolitikája nagymértékben eltérő, és máshogy árazzák a korrekciót, másrészt pedig nem nulla szintről indult az alapkamat növekedése.

Fontos azonban azt is figyelembe venni, hogy az alapkamat emelésénél nagyobb mértékben nőtt az infláció.
Márpedig az infláció folyamatosan azon dolgozik, hogy a pénzünk kevesebbet érjen, ezzel mintegy észrevétlenül csökkenti a törlesztőrészletekbe rakott forintok értékét.

A KSH adatai szerint az elmúlt időszakban az infláció 5,3% volt (ami persze erősen optimista érték), ami arra engedhet következtetni, hogy még mindig megéri hitelből finanszírozni terveinket.

Megéri végig fix hitelt felvenni?

Igen, hisz akinek a biztonság a legfontosabb azok számára ez a leginkább kiszámítható konstrukció.
De tudni kell, hogy a nyugalomnak ára lehet, amit a bankok fel is számolnak.
Egy végig fix konstrukció mindig magasabb havi törlesztő részletet jelent, ami a futamidő végére több milliós felár is lehet, hiszen a bank előre bele kalkulálja a jövőben várható kockázatokat, mint például a kamat emeléseket.

Azonban nem győzzük hangsúlyozni, hogy egy hitelt ahogyan felvettünk, úgy ki is válthatunk (és ki is kell!) a futamidő alatt bármikor, amikor számunkra kedvezőbb ajánlatot kapunk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.