Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

5%-ban maximálja a CSOK feltételeinek (pl. gyermekvállalás) utólagos nem teljesítése esetén fizetendő késedelmi kamatot a friss Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet. 
A rendelet október elsejével hatályba is lépett, és a támogatást már korábban igénybe vett párokra is vonatkozik!

 

Rengeteget érhet az új szabályzás!

Az alapkamat folyamatos emelkedése miatt a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) egyre ijesztőbbé vált – írja a Bankmonitor.
Bizonyos feltételek meg nem valósulása esetén ugyanis a támogatást késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, ami a jegybanki alapkamathoz volt kötve.
Ráadásul egyes családok az alapkamat ötszörösének megfelelő késedelmi kamattal is szembesülhetnek, ami jelenleg évi 65 százalék. Most az új rendelet a büntetés mértékét 5 százalékban maximalizálták.

Hogy takaríthat meg egy család akár 65 milliót a kamat maximálásával?

Két példát számolt ki helyettem a Bankmonitor,  amik a piacon legjellemzőbbek, és elég szélsőségesek is ahhoz, hogy érzékeltessék a döntés fontosságát:

  • Egy fiatal pár új lakást vásárolna, amelyhez 3 gyereket vállalnának, vagyis kihasználják a maximális 10 millió forint összegű CSOK támogatást. A 10 éves gyermekvállalási határidő lejáratáig azonban nem születik egy baba sem. A jegybanki alapkamat nem változik 10 év alatt.
  • Egy fiatal pár használt lakást vásárolna, amelyhez egy gyermeket vállalnának be. A támogatás összege 600 ezer forint, a gyermeknek 4 éven belül kellene megszületnie. A baba azonban ebben az esetben sem érkezik meg a vállalt határidőn belül. A jegybanki alapkamat nem változik 4 év alatt.

A 600 ezer forint összegű támogatás esetén a Ptk. szerinti késedelmi kamat évi 13 százalék lenne, vagyis negyedik év végén a párnak 312 ezer forint büntetést kellene fizetnie a 600 ezer forinton felül. Az új szabály alapján a késedelmi kamat 5 százalék lenne, emiatt a négy év alatt 120 ezer forint büntetés halmozódna fel a 600 ezer forinton felül. Az új szabály miatt összességében 192 ezer forintot spórolhat a család, vagyis a visszafizetendő összeg 21 százalékkal mérséklődne.

A 10 millió forint összegű támogatásnál a hatás még ennél is jelentősebb. Ott ugyanis alapesetben 65 százalék lenne a késedelmi kamat 10 éven át, emiatt a kapott támogatással együtt 75 millió forintot kellene rendeznie a párnak a 10. év végén. Az új szabály ugyanúgy 5 százalékban maximálja a késedelmi kamatot, ebben az esetben a 10. év végén összességében csak 15 millió forintot kell visszafizetni. Vagyis 60 millió forintot spórolhat a pár a változtatás miatt.  Gyakorlatilag az ötödére mérséklődhet a büntetés összege.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az alapkamat változása jelentősen befolyásolja a késedelmi kamat összegét.

A változás a támogatott lakáshitelt is érinti

A legalább két gyermek után CSOK-ot igénylők a támogatás mellé még egy fix 3 százalékos támogatott hitelt is igényelhetnek. 

A jogszabályi feltételek megszegése esetén a 3 százalékos kamat és a kölcsön normál kamatszintje közötti különbséget utólag késedelmi kamattal növelten meg kell fizetnie az érintetteknek. Emellett a továbbiakban piaci feltételek mellett kell fizetni a kölcsönt.

A késedelmi kamatot eddig itt is a jegybanki alapkamat alapján számolták ki. A jövőben azonban az 5 százalékos maximális korlát a késedelmi kamatra a támogatott kölcsönnél is életbe lép.

Korábban vettél fel támogatást? A szabályzás rád is vonatkozik!

A friss módosítás 2022. október 1-én lép hatályba. Ugyanakkor a változtatás a korábban kötött csok-szerződésekre is érvényben lesz. Vagyis a késedelmi kamat egységesen lesz megállapítva az új rendelet hatálybalépését megelőzően, illetve azt követően igényelt lakástámogatásoknál.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.