Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A közel 14 éve nem látott magasságú (7,4 százalékos) novemberi infláció és különösen az 5 százalékos 2022-es várakozások miatt  kérdéses, hogy elegendő lesznek-e a, maximum több tizedszázalékpontos szigorítgatások, nem kellene-e egy jelentősebbet emelni az alapkamaton – ahogy arra volt már több példa is a 2000-es években.

Nem kell a pánik, csak figyeljünk oda!

A Központi Statisztikai Hivatal közzétett adata jelzi, korántsem kis gonddal állunk szemben. A novemberi 7,4 százalékos hazai éves inflációhoz hasonló mértékre legutóbb közel 14 éve, 2007 decemberében volt példa. Vagyis, csaknem háromnegyed évvel azelőtt, hogy a Lehmann Brothers megfekvésével kirobbant a globális pénzügyi válság, amelyet aztán az immár minden szegmensre átgyűrűző világgazdasági krízis követett.

Most persze más a helyzet – nyugtatgatnak az elemzők, szakértők, kutatók és megmondóemberek, mondván, ilyen válságtól nem kell tartani, mivel a mostani okok merőben eltérő természetűek. Ám azért egy csaknem másfél évtizede nem tapasztalt ársokk mégis csak ijesztő.

„Az infláció növekedésének hátterében elsősorban az üzemanyagok, iparcikkek és élelmiszerek áremelkedése áll. A globális nyersanyagár-emelkedés egyre szélesebb termékkörben jelenik meg a fogyasztói árakban” – adott helyzetértékelést az MNB Monetáris Tanácsa a november 16-án, azt követően kiadott közleményében, hogy az inflációs kockázatok fokozódása és ami a lényeg, az inflációs kockázatok jelentős romlása miatt változtatott az alapkamat-emelés ütemén

Gépjármű biztosítás

Kötelező, és Casco gépjármű biztosítás igényeidhez igazítva, percek alatt, egyedi kedvezményekkel.
ONLINE IS

MNB kamatpolitika

A monetáris politikáért felelős alelnök, Virág Barnabás említette, hogy az MNB hosszú kamatemelési ciklusra rendezkedett be. Amiből az vonható le, hogy a jegybank még a brutálisan magas infláció és a 2022-es 5 százalékos várakozás láttán sem változtat a kisebb lépések taktikáján.

18 évvel ezelőtt, 2003 novemberében az MNB, amikor az akkor Járai Zsigmond vezette monetáris hatóság 3 százalékponttal, 12,5 százalékra vitte fel az alapkamatot

A 7,4 százalékos infláció miatt a reálkamatok jelentősen, több százalékponttal negatívak, a szupernek kikiáltott Magyar Állampapír Pluszon például éves átlagban 2,5 százalékpontot bukik aki abban helyezte el a pénzét!

Meddig maradhat velünk az infláció?

Az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János pedig azzal próbált nyugtatgatni, hogy „az infláció elérhette csúcspontját novemberben, decemberben eddig az üzemanyagárak is mérséklődni látszanak és a bázishatás is kedvezőbben alakul. Előretekintve pozitívum, hogy januártól kifut a jövedékiadó- és az üzemanyagár-emelkedés hatása a bázisból.” Ugyanakkor azt Nagy is elismerte, hogy „mindent egybevetve az inflációs cél elérése a korábban előrejelzettnél több időt vehet igénybe, várhatóan csak 2022 után következhet be. Egyrészt, bár a lakossági rezsiárakat egyelőre nem befolyásolja az energiaárak száguldása, a vállalati szektor még nincs védve, így a következő hónapokban beépülhet a drágulás. Másrészt több ágazat, például az élelmiszeripar és építőipar is alsó hangon 10-20 százalékos áremelést vetített előre 2022-re. Harmadrészt az elkövetkezendő hónapokra előirányzott expanzív fiskális politika (szja-visszatérítés és mentesség, minimálbér-emelés stb.) is felfelé mutató kockázat az árdinamika tekintetében. Ezek eredményeként az elmúlt hónapokban tapasztalt kínálati oldali áremelkedés mellé egyre erőteljesebb keresletoldali is nyomás is társul”. 

Amiből megint csak arra lehet következtetni, hogy a magas infláció hosszabb ideig, nem kizárt, hogy még a 2022 utáni évben, esetleg években velünk maradhat.

Ez a cikk egy rövidített kivonata a Privátbankár eredeti bejegyzésének.
A teljes cikket regisztráció után ezen a linken elolvashatod .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.