Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

LTP

A lakástakarékpénztár egy igen egyszerű, havi rendszerességű befizetésekből felépülő, fix futamidejű megtakarítási forma. A lakástakarékok segítségével magánszemélyek és társasházak valósíthatnak meg lakáscélú megtakarítást. A jelenleg elérhető lakástakarékok az elhelyezett betétekre akár 30%-os egyszeri kamatbónuszt/prémiumot fizetnek, a korábban elérhető 30%-os állami támogatáshoz hasonlóan. 

Milyen célokra lehet felhasználni a lakástakarékot?

A megtakarítás számos módon hasznosítható: lakáscélú felhasználásnak minősül az ingatlanvásárlás, felújítás, korszerűsítés, építés, bővítés, illetve egy lakáshitel előtörlesztése vagy végtörlesztése is.

Mekkora összeget lehet befizetni havonta?

A lakástakarékpénztárak között a havi betétfizetési lehetőségek terén eltérések vannak, de 2023. őszén havonta 10-100 ezer forint közötti befizetéssel lehet új szerződéseket elindítani. Mivel a korábbiakkal ellentétben egy személy párhuzamosan több szerződést is köthet, így a felső limit valójában átléphető.

Mennyi pénz gyűlhet össze egy lakástakarékkal?

A lakástakarékpénztár segítségével összegyűjthető pénzösszeg a vállalt havi befizetés mértékétől, a futamidő hosszától, valamint a szolgáltató által fizetett betéti kamat és kamatbónusz/prémium nagyságától függ. Egy konkrét példával szemléltetve: 8 éves (96 hónapos) szerződés esetén, havi 50 ezer forintos betétfizetéssel, 0,1% betéti kamattal és 30%-os egyszeri kamatbónusszal összesen 6,26 millió forint gyűlik össze a számlán. A megtakarítási időszak végén limitált összegű lakáshitel felvételére is lehetőség nyílik, amely tovább növelheti a lakáscélra fordítható összeget.

Mekkora hozamot lehet elérni a lakástakarékpénztárral?

A lakástakarékpénztári megtakarítások hozamát az egységesített betéti kamatláb mutató (EBKM) jelzi. A jelenlegi legkedvezőbb ajánlat 4 éves futamidő esetén 6,22%-os EBKM-értékkel rendelkezik, míg 8 éves időtávon legjobb esetben 6,14%-os hozamot lehet elérni. Az egyes szolgáltatók ajánlatai eltérnek egymástól, ezért a szerződés kiválasztásához érdemes egy hozzáértő tanácsadó segítségét kérni.

A 6% feletti biztos hozam, gyengülő hozamkörnyezetben pedig hatalmas előny lehet!

Lakástakarék számla! Akár számlanyitási díj elengedéssel is!

Nyisd meg most LTP számládat, és biztosítsd be terveidet a jövőre.
30% kamatbónusz!

Kell adót fizetni a lakástakarék után?

A lakástakarékpénztári megtakarítás teljes adómentességet élvez, azaz sem személyi jövedelemadó, sem szociális hozzájárulási adó, sem tranzakciós illeték nem terheli.

Milyen költségei vannak egy lakástakaréknak?

A lakástakarékpénztári szerződés megnyitásakor alapesetben számlanyitási díjat kell fizetni, amely jellemzően a szerződéses összeg 1 százaléka. Ugyanakkor erre irányuló akciók keretein belül – bizonyos feltételek teljesítése esetén – elkerülhető a számlanyitási díj megfizetése. A szerződés futamideje alatt havi számlavezetési díj is fizetendő, melynek összege (szolgáltatótól függően) 150-300 forint között mozog. Ennek okán egy havi 50 000 forintos megtakarítás valójában például havi 50 300 forint befizetéssel teljesíthető.

Módosítható időközben a szerződés?

A havi betétfizetés összege változtatható, de fontos észben tartani, hogy a magasabb kamatbónusz/prémium megszerzéséhez szerződésmódosítás is szükséges. Ha valaki önszorgalomból havi 20 ezer forintos szerződés esetén havi 30 ezer forintos befizetéseket teljesít, akkor a havi 10 ezer forintnyi túlfizetésre nem kap kamatbónuszt. A szerződés futamideje bizonyos szolgáltatóknál módosítható, míg máshol nincs erre lehetőség, ezért ebben a kérdésben érdemes egy hozzáértő tanácsadó segítségét kérni. A kedvezményezett a futamidő során is módosítható.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.