Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája – jelentette be Orbán Viktor kormányfő szerdán a Hír TV Magyarország élőben című műsorában.

Az egész úgy kezdődött…

… hogy a lakásépítések 5 százalékos áfakulcsa mellett a keresleti és kínálati oldalt is támogató ösztönzőket, illetve a fejlesztések elindításának kedvező finanszírozási környezetet szorgalmaztak a Társaság a Lakásépítésért Lakásfelújításért Egyesült által a Construma építőipari szakkiállításon rendezett kerekasztalbeszélgetés résztvevői szerdán Budapesten.

Kiss Gábor, az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) alelnöke észrevételei között elmondta, az ingatlanfejlesztések felgyorsításához elengedhetetlen a hosszú távon kiszámítható szabályozási környezet, ezen belül az 5 százalékos áfa újbóli bevezetése, hiszen az új építésű lakások piacán pont a kedvezményes áfa kivezetésével indult el a negatív trend, amelyet a koronavírus-járvány tovább erősített.

Még ugyan azon a napon…

A miniszterelnök, beszámolva a szerdai kormányülésről, kifejtette: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből az 5 százalékos áfát – amit korábban már alkalmaztak – el is fogadta a kabinet.

Közölte, a gazdaságvédelmi operatív törzs előterjesztésére adókönnyítésekről, gazdaságélénkítő lépésekről is döntöttek.

Arra a kérdésre, hogy ehhez törvénymódosításokra is szükség lesz-e, azt válaszolta:

az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése ezt mindenképpen meg fogja követelni.

Oké-oké. Itt én is mosolyogtam kicsit 🙂

Az ingatlan.com – reagált

 Az ingatlanhirdetési portál elemzésében Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentésére reagált, amelynek értelmében a 2022 végéig zajló építkezések esetében ismét 5 százalék lesz a lakásépítés áfája.

Felidézték, hogy 2016 elejétől 2019 végéig már korábban is érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, amely nem csak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott: míg 2015-ben még csak 7612 új lakást adtak át, 2019-ben már több mint 21 ezer lakás épült.

A korábbi évek lendülete azonban 2020 második felére megtört, és idén augusztusban már feleannyi lakóterület építésére adtak ki engedélyt a hatóságok, mint egy évvel ezelőtt. A kiadott építési engedélyek számának csökkenése pedig azt vetítette előre, hogy 2021 után a korábbinál jóval kevesebb lakás épülhet.

A közlemény idézte Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét, aki elmondta, a nagyvárosokban elinduló rozsdaövezeti programban már eddig is öt százalékos áfakulccsal számolhattak a beruházók, de ez leginkább csak a budapesti építkezéseket segítette. A legújabb bejelentés az országban épülő valamennyi lakásra vonatkozik, így a családi házak és az eladási célú társasházi lakások építése is új lendületet kaphat – tette hozzá a szakértő.

A kedvezményes lakásáfa árakra gyakorolt hatásáról a közleményben megjegyezték, ez attól is függ, hogy mennyire növekszik az új lakások kínálata, és a vevők milyen arányban vásárolnak saját vagy befektetési célra.

Balogh László arra is kitért, hogy a 2020-ban történt áfaemelkedésből adódó kockázatok miatt a legtöbb beruházó az ingatlan nettó vételárát és a mindenkor aktuális áfa összegét kérte az előszerződésekben a vevőktől. Az áfacsökkentés miatt viszont így a vevők jóval kevesebbet fizethetnek ezekért az ingatlanokért.

Példaként említette, hogy egy nettó 40 millió forintos ingatlan bruttó vételára 27 százalékos áfával eredetileg 50,8 millió forint, ha viszont 2022 végéig befejeződik az építkezés, akkor a vevőknek csak 42 milliót kell fizetni érte, ami majdnem 9 millió forintos árelőny.

A szakértő ugyanakkor arra is rámutatott, hogy a most futó építkezések egy részében már 2018 novemberében rendelkezésre állt a jogerős építési engedély, így azokat 2023-ig már eredetileg is 5 százalékos áfakulccsal lehetett értékesíteni.

Kiemelték, Budapesten négyzetméterenként átlagosan 872 ezer forintot kérnek az eladók az új lakásokért és házakért. A közel 3000 ingatlant tartalmazó fővárosi újlakás-kínálat egy jelentős részében még 5 százalékos áfakulccsal számoltak az eladók, így 20 százalékos árcsökkenés nem várható. A nagyvárosi új ingatlanok drágulásának azonban véget vethet az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

Mivel az új rendelkezés nem köti a kedvezményt a rozsdaövezeti területek igénybevételéhez, várhatóan tovább folytatódhatnak a nagyvárosokban és az agglomerációban zajló fejlesztések is – tették hozzá a közleményben.

Az  összefoglalójukban hangsúlyozták ugyanakkor azt is, hogy mindez akkor jelent valódi segítséget az építésgazdaságnak, ha a 2022. évi határidő lejárata utáni időszak is tervezhető, és beláthatóak az ezt követő időszakra vonatkozó kormányzati elképzelések. Az építőanyaggyártási és kivitelezési kapacitások tervezésénél, a szakképzésnél évtizedes előretekintés szükséges – hívták fel a figyelmet.

És akkor jöhetnek a kérdések!

Mit jelent a 2022-ig? Nem tudjuk. Nyilván a törvényből majd kiderül, de addig is futunk egy kört.
  • Jelentheti azt, hogy azokra a házakra, projektekre vonatkozik a 2022-ig élő 5% áfás vásárlási lehetőség, amelyek építési engedélye hivatalossá vált 2022 .december 31-ig. Ebben az esetben rengeteg projektet tudnak még bejelenteni addig, és a kedvezményes áfás kör több tízezer, extrém esetben akár százezernél is több lakásra vonatkozhat. Itt nyilván figyelni kell, hogy az engedély megszerzését követően mennyi időnk van elkezdeni a projektet, vagy kérni esetleg hosszabbítást, stb. Ez egy igazán fejlesztőbarát verzió lenne. Ez terhelné meg talán a legkevésbé a kapacitásokat és ez okozna a legkisebb őrületet a következő 2 évben. Ám ez elég beláthatatlan és nehezebben átlátható és kontrollálható szabályozói oldalról.

  • Jelentheti azt, hogy használatba vételi engedéllyel kell rendelkezzen az ingatlan 2022. december 31-ig ahhoz, hogy vonatkozzon rá az 5%-os kedvezményes áfa. Ez a jelenlegi helyzetben azért visszafogottabb mennyiségű új projekt bejelentését eredményezné, hiszen 2022 vége nincs annyira messze, és most is vannak folyamatban építkezések. Vagyis ez segítené a meglévő párhuzamos 5 és 27 százalékos állomány fura kettősségének feloldását, és megágyazhatna a rozsdaövezeti 5%-os programnak, ami 2022 után robbanhatna be.

  • Nagyon máshoz nehéz lenne kötni, esetleg még magához a kifizetéshez, a pénzügyi teljesítéshez (ahogy erre van példa), vagyis ha valaki tervasztalon kifizeti egy várhatóan 2-3-4 év múlva átadásra kerülő lakás akármekkora hányadát, akkor arra vonatkozhat az 5%, minden 2022 után fizetett részlet már 27%-kal adózna majd.

Mi lesz a rozsdaövezeti 5%-kal és programmal?

Az optimista szcenárióban ez az egész történet, vagyis a mostani bejelentés (2022-ig kitoljuk az 5%-os áfát) arról szól, hogy a rendszerbe beragadt néhány ezer 27%-kal adózó új lakást még kipörgessék 5%-on, hiszen okoz némi anomáliát jelenleg, de utána álljon be a rozsdás koncepció, és tényleg csak az építsen, fejlesszen zöldmezőn, aki nem bír nyugton maradni, de az fizesse is meg az árát.

((Vajon emiatt a lépés miatt nem jelent meg még az epekedve várt „Rozsdatérkép”? Ez a háttérben készülő döntés hátráltatta?))

A Budapesti Lakáspiaci Riport szeptemberi számai alapján mintegy 6300 új építésű fővárosi lakás várt eladásra, aminek közel fele volt 27% áfás, vagyis 3000 körül van ezeknek a lakásoknak a száma.

Remélhetőleg a rozsdaövezetekre tervezett program és az arra vonatkozó kedvezményes áfa 2022 után is élni fog, és lehet, hogy 2022 után már csak az fog élni tényleg, de legalább most van egy kis idő igazán átgondoltan, a területeket is érdemben előkészítve (ahol komoly rehabilitációra van szükség) 10-20 éves, több százezer lakás fejlesztését előkészítő giga lakásfejlesztési programot kidolgozni minden elemével együtt (jogi kérdések, finanszírozás, befektetés, stb.)

Mi lesz akkor, ha leszerződtem nemrég egy 27% áfás lakásra?

Az ügyvédeknek és értékesítőknek most érdemes feltöltött telefonnal kezdeni a napot, bár sokan nettó plusz áfás rendszerben kötöttek szerződést, ott automatikusan az alacsonyabb áfát kell majd megfizetni teljesítéskor. De azért hívjuk fel az értékesítőt, mondja el ezt inkább ő.

Ki járhat jól most ezzel?
  • Nyilván azok, akik 27% helyett csak 5-öt kell fizessenek az új lakásuk vételára után
  • Magánszemély építkezők, családi házakat fejlesztők, akiknek ez a 2 év bőven elég még néhány kivitelezésre
  • A nagy lakásfejlesztők, akik már holnap be tudnák adni az engedélyeztetési kérvényeket több tízezer lakásra. Bár ugye ők az építési kapacitásokért harcolni fognak
  • Az építőipar, de főleg a kókler rész, ami most vissza fog tudni térni, mert rengeteg megrendelés lesz
  • Azok a fejvadászok, akik kétkezi munkásokat közvetítenek („lopkodnak” össze) projektekhez

Mi lesz az árakkal?

Vajon az a lakás, amit ma nettó 50 millió forintért árulnak egy 27%-os projektben, azaz bruttó 63,5 millióért, az holnapra 5%-os áfa mellett ugyanúgy nettó 50 millió marad és a vásárlónak végül bruttó 52,5 millióba fog kerülni, vagy ráírják, hogy „most 63,5 millió helyett csupán 55,9 millió”? A képzelt esetben a fejlesztő nyer 3 milliót míg a vevő 7,6 milliót. Alapesetben ugye a vevőnek az 50 milliós lakás vételárán 10,6 milliót kéne nyernie.

Ezekre, valamint az óriás családtámogatási program egyéb elemeinek részleteire, és megannyi más kérdésre reméljük mielőbb megkapjuk a válaszokat, de addig se feledjük, hogy 2022-ben két fontos dolog már biztosan fog történni Magyarországon. Lejár az általános 5%-os lakásáfa és újra az urnákhoz járul a lakosság demokráciát gyakorló része. Ez a két tény így együtt adhat esetleg némi muníciót néhányaknak bizonyos kombinálásokra.

Források: Okosdöntés, MTI, Portfolió, Ingatlan.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.