Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Ügyfeleinket idén is kedvezményekkel, személyre szabható gépjármű biztosítással és rugalmas szolgáltatásokkal várjuk.

Tedd teljessé a felelősségbiztosítást kiegészítő biztosításokkal, így azon túl, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás a másnak okozott károkat megtéríti, a kiegészítő biztosítások baj esetén neked is segítséget nyújtanak.

A KGFB

A kötelező gépjármű felelősség biztosítás, mint azt a neve is mutatja nem opcionális biztosítási termék.
Ennek ellenére ma Magyarországon a forgalomban résztvevő gépjárművek megközelítőleg 10%-a nem  rendelkezik kötelező gépjármű felelősségbiztosítással.

Ha már kötelező, legyen biztonságos!

Egy jól megválasztott KGFB, akár egy olcsóbb CASCO biztosítással is felérhet.
Ne bízd magad a szerencsére!
Legyen biztonságban  gépjárműved, egy valóban minőségi biztosítási csomagban.

Szabd személyre biztosítási csomagodat segítségünkkel, így biztosítva a lehető legnagyobb kedvezményeket, a legjobb szolgáltatásokkal!

Kösd meg most biztosításod!

MIK AZ ELŐNYEI?

 
  • Jelentősen csökkentheted felelősség biztosításod díját kedvezményünknek köszönhetően.
  • Megtaláljuk számodra a legkedvezőbb biztosítót
  • Segélyvonalat,  jogvédelem biztosítást és Bennülők balesetbiztosítását kérheted.
  • Értékes pluszvédelem már évi pár ezer forintért: ha nálunk kötöd meg köteleződet kiegészítő biztosításainkkal, akkor választásától függően pl. kátyúkár, poggyászkár, vad- és háziállatkár vagy természeti károk esetén is védelemben részesülsz. 
  • Percek alatt megköthető, akár különleges használati módok és járműkategóriák esetében is. 

Mivel egészítheted ki a kötelező biztosításod?

A casco drága, de szeretnéd a gépjárművedet a lehető legnagyobb biztonságban tudni?
Szabd személyre a gépjármű kötelező biztosításod  kiegészítő szolgáltatásokkal!

Okos döntést keresel?

Lépj velünk kapcsolatba most, és válts olyan gépjármű biztosításra, ahol nem kell azon aggódnod, hogy miként jössz ki a legkisebb veszteséggel egy nem várt eseményből!
Gépjármű

GYIK

Avagy mit tegyél, ha már megtörtént a baj!

Ha személyi sérülés is történt, hívj azonnal orvost, mentőt, és minden esetben értesítsd a rendőrséget!
Ha anyagi kár keletkezett, akkor minden esetben ki kell töltened az európai baleseti bejelentőt.
Kérlek, olvasd el figyelmesen a bejelentő hátoldalán található útmutatót. Amennyiben nincs kéznél baleseti bejelentő, akkor akár egy üres papírlapon is rögzíthetők a baleset körülményei, illetve a résztvevő felek és járművek személyes és biztosítási adatai.
Ha a felelősség kérdésében nem tudtok megegyezni, akkor hívjatok rendőrt.

Ha a balesetet Te okoztad, akkor minden esetben juttassd el a baleseti bejelentő egy példányát saját kötelező gépjármű-felelősségbiztosítódhoz.
Ha van cascód, az illetékes biztosítójánál is jelentsd a kárt, hogy minél előbb elindulhasson a kárrendezés. 

Ha a balesetben nem Te volt a hibás, akkor a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójához kell fordulnod a kárigényével. 

Ha a helyszínen nem tudtaok megegyezni abban, hogy ki a felelős, fordulj annak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójához, akit vétkesnek gondolsz, és használd kiegészítő jogi szolgáltatásunkat.

Ha a balesetben Te volt a vétlen, de a helyszínen valami miatt  nem cseréltetek adatokat, akkor fordulj a Magyar Biztosítók Szövetsége által üzemeltetett információs központhoz

Ha a balesetben Te voltál a vétlen, de a károkozó ismeretlen (pl. cserbenhagyás történt), akkor a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján sajnos nincs lehetőséged kárigénye rendezésére – kivéve, ha személyi sérülés történt. Utóbbi esetben a járműkárral kapcsolatban fordulj casco-biztosítódhoz, kárigényét csak cascód alapján tudsz érvényesíteni.

 

Javasoljuk, hogy minden esetben kérj rendőri intézkedést, és töltsd ki az európai baleseti bejelentőt.
Ennek rovatai ugyanazokat az adatokat tartalmazzák, ugyanazon sorrendben az idegen nyelvű példányokon is, ezért mindegy, hogy melyik fél példányát töltöd ki.
Fontos, hogy minden rovat pontosan ki legyen töltve. 

Ha Te okoztad a kárt, hazaérkezésed után értesítsed kötelező gépjárműfelelősség-biztosítódat!
Ha Te vagy a károsult, fokozottan ügyelj a károkozó adatainak pontos kitöltésére.
Csak olyan dokumentumot írj alá, amelyet pontosan megértettél! Sokat segíthet a kár körülményeinek tisztázásánál, ha mobil telefonoddal a helyszínen fotókat készítesz.

Meg kell vizsgálni, hogy a kárt okozó esemény mögött van-e olyan biztosítás, ami alapján megtérítik a károd.
Például:

  • az autó elé kiugró kutya gazdájának van érvényes felelősségbiztosítása
  •  az erkélyről leeső tárgy tulajdonosának van érvényes felelősségbiztosítása
  • az autóban játék közben kárt okozó gyermek szüleinek van érvényes felelősségbiztosítása.

Ezekben az esetekben szintén a kár okozójának (vagy a kárt okozó tulajdonosának) felelősségbiztosítójához kell fordulnod.
Felelősségbiztosítás hiányában közvetlenül a kárért felelős személlyel szemben érvényesítheted a kárigényt.  
Az ilyen és hasonló esetekben segíthet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása mellé köthető jogvédelem biztosítás.

Száraz tények a KGFB-ről

A 2009. Évi LXII. törvény szerint:

 Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás. Minden magyarországi telephelyű gépjármű üzemben tartója köteles – a külön jogszabály alapján mentesített gépjárművek kivételével – a gépjármű üzemeltetése során okozott károk fedezetére KGFB szerződést kötni, és azt díjfizetéssel hatályban tartani. Lényege, hogy baleset során a másnak okozott kárt nem közvetlenül a károkozó, hanem a károkozó biztosítója fizeti meg.

 1.Talán a legfontosabb tudnivaló.

A KGFB felső kifizetési értékhatár, e szerint a biztosító maximum 1,22 millió euró nagyságig fizet személyi sérülés valamint, 6,07 millió eurtónak megfelelő fortin összegig fizet kártérítést dologi károkozás esetén. Tehát bár a korlátozás meglehetősen magas mégsem végtelen az összeg amire számíthatunk. Tehát extrém esetben előfordulhat, hogy saját zsebből kell kiegészítenünk a kártérítés. (Pl.: Ha egy kirakodást végző tehrautóba sikerül beleszaladnunk amiről több raklap áru leborul és mondjuk 4-5 személyi sérülést is okoz.)

2. Második igen fontos tudnivaló a bonus-malus rendszer:

Az üzembentartó a kármentes időszakhoz igazodó díjkedvezményre (bonus) jogosult, illetve az okozott és a biztosító teljesítési kötelezettségét kiváltó káresemények számához igazodó díjtöbblet (malus) fizetésére köteles. A biztosítók külön rendeletben meghatározottak szerint  (21/2011. (VI. 10.) NGM rendelet) kötelesek a kártörténeti adatokat felhasználni, a kártörténeti adatokon alapuló bonus-malus rendszert működtetni, továbbá a kártörténeti igazolásokat kiadni.

3. Felelősség

Amennyiben mégis vagyunk olyan bátrak, hogy biztosítás nélküli autóval közlekedünk (esetleg elfelejtjük idejében rendezni az aktuális számlát és felmondja a biztosító a szerződésünket, de az értesítés elkerül minket.) a MABISZ vezet egy úgy nevezett Kártalanítási számlát, mely a biztosítók által létrehozott és folyamatosan finanszírozott pénzalap. Ezen számla abban az esetben releváns ha,a biztosítási kötelezettség ellenére biztosítással nem rendelkező üzembentartó gépjárműve által, vagy ismeretlen üzembentartó gépjárműve által, szenved a károsult anyagi kárt.

4. Fizetési kötelezettség

Az előző pontban említett félreértést elkerülendő a dij esedékességí türelmi idő 60 nap. Tehát ha az aktuális időszakra vonatkozó díja az utolsó határidőtől számított 60 napon belül nem térítjük meg a szerződés díjnemfizetéssel megszűnik. Ilyenkor általában csak éves díjperiódussal tudjuk újra kötni KGFB szerződésünket.

5. Nemzetközi utazásainkat az úgynevezett zöldkártya rendszer érinti:

A zöldkártya Rendszer országaiban elfogadott, egységes szabványnak megfelelő nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolvány, amelyet a nemzeti iroda nevében a biztosítási a biztosítók állítanak ki, a meglátogatott országban megkövetelt gépjármű-felelősségbiztosítási fedezet meglétének igazolására. Szóval, (bár elég kicsi a valószínűsége, hogy olyan gépjárművel látogatunk ilyen országba) érdemes tudni, hogy a zöldkártya sem a világ összes országában érvényes.

 

Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.