Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Azt mondják a jelenlegi gazdasági helyzetet – még – azért nem lehet válságnak hívni, mert a lakosságot olyan helyzetben érte utol, amikor éppen csúcsra volt pörgetve a gazdaság.
Ergo volt munkájuk, megtakarításuk, és ami szintén fontos, terveik, céljaik.
Természetesen ezt nem húzhatjuk rá az ország minden lakosára, de az összkép, így festett.
Viszont most helyzet van, és valamit kezdeni kéne vele…

Tanácsok

Először is, ne pánikolj!

Most, hogy rengeteg szabadidővel rendelkező önkéntes gazdasági szakemberek lepték el az internetet, megszaporodtak a pénzügyi tanácsok is, amiket aztán boldog-boldogtalan meg is oszt, főként ha valami jó clickbait címet is kap a bejegyzés.

Ezeket aztán az átlagember a következő módon dolgozza fel:
– megfogadja
– nem fogadja meg.

És mit nem csinál az átlagember?
Nem néz utána sem a valóságtartalmának, sem a cikk szerzőjének a szakmai múltjának, sem pedig annak, hogy ez számára mekkora kockázatot jelenthet. Ez utóbbit talán nem is feltételezi, hogy jelen lehet. Pedig…

Nem feltétlen szeretnénk beállni a megmondó emberek sorába, hiszen Mi az Okosdöntésnél az egyéni tanácsadásban hiszünk, de vannak általános igazságok, amik mindenkire vonatkozhatnak. 

Amennyiben van pénzed

Ne kezdj ész nélkül vásárolni. Nem, befektetni sem.
Ne add el a részvényed, kötvényed, befektetési portfóliód.
Ne vegyél, kötvényt, részvényt, különböző portfóliókat.
Mi is tudjuk, hogy most beszakadt a tőzsde, és vagy nagyot buksz, vagy hatalmasat kasszírozol, de szomszéd Pistabácsi megosztott bejegyzése nem biztos, hogy a Wall Street legjobb alapkezelőitől való.
Keresd meg a pénzügyi tanácsadódat, vagy kérj segítséget egy szakmai csoportban, esetleg pénzintézeteddel vedd fel a kapcsolatot, de ne ebben a helyzetben kezdj kísérletezni. Biztosítsd, hogy ez a pénzügyi előnyöd megmaradjon. Majd eljön annak is az ideje!

És ha egy vasad sincs

Nem kell hitelt fizetni ugye? Mennyivel könnyebb most minden! 
Gondolom már Te is hallottál pár jó tanácsot mibe fektesd az így felszabadult pénzt. 
Nincs hiteled? De azt ugye hallottad, hogy most majd jönnek a tuti kölcsönök olcsón igaz?
Feltöröd a megtakarításod? Kiveszed a pénzed a bankból? Miért? És kitől hallottad, hogy ez jó ötlet? Ez biztosan okos döntés?
Akkor most feltennék neked néhány kérdést:

 • Tudod már egészen biztosan, meddig fog kitartani a jelenlegi helyzet?
  Befektetnél abból a pénzből, amivel igazából tartozol valakinek, kétes  eredményekért? Mindezt úgy, hogy akár a saját megélhetésed is kockáztatod?
 • A hamarosan megjelenő kölcsönöket tervezed igénybe venni, hogy könnyebb legyen a jelen helyzet?
  Hajrá! Bár én azért körbenéznék az ismerőseim között kinek van veszélyben, vagy esetleg már vesztette is el az állását, ment tönkre a vállalkozása. Egy jó hitel sosem rossz, de tekintve a körülményeket, most a szokásosnál nagyobb odafigyelést igényelhet egy kölcsön igénylése.
  Ennél nagyobb kockázatot már csak az jelenthet, ha kölcsönt vennél fel, hogy befektess belőle- mondjuk a tőzsdén.
 • Elköltenéd, amit eddig összeraktál?
  Miért? Máris pénzszűkébe vagy?
  Nem hinném, hisz akkor nem lenne megtakarításod.
  Esetleg mert a portfóliód nem úgy hoz, ahogy szeretnéd?
  A legnagyobb hibák közé sorolható, ha a drágán vett részvényeid, kötvényeid veszteséggel adnád el. Ezek tipikusan hosszú távú befektetések, amik később még nagyobb hozamot realizálhatnak a gazdaság újbóli erősödésével.

Egészségügy várakozás, és hálapénz nélkül?

Országos magánorvosi hálózat, 24/7 telefonos asszisztencia, szakszerű betegellátás, mindez elérhető áron!
COVID SZŰRÉSSEL

Akkor mit tegyek?

Tervezz!
Most van időd végig gondolni milyen kiadásaid vannak.
A számok nem hazudnak!
Nézd meg milyen hiteleid vannak, és nézz utána, van-e lehetőséged jobb konstrukcióra váltani!

Több hiteled is van? Hitelkártyád? Folyószámla hiteled?
Végig gondoltad már, hogy a 9 hónapig felfüggesztett kiadásoddal, melyik lehet az, amelyiket teljesen ki tudnál nullázni? 
Januártól ugyan úgy ott fognak állni a bankok sorban a beszedési megbízással, és nem valószínű, hogy olcsóbb törlesztőkkel számolhatsz, mint ezidáig!
Váltsd ki meglévő lakáshiteled, személyi kölcsönöd, vagy egyéb hitelterméked, amíg még kedvezőek a feltételek.

Amennyiben rendelkezel elegendő tartalékkal, vagy nem veszélyezteti a megélhetésed a krízis helyzet, akkor azt javaslom fizesd tovább a kölcsönödet.
Ezt valahol külön jelezned kell, lesz azonban ahol a szüneteltetést kell külön megigényelni.
A moratórium ideje alatt a bankok nem fogják elengedni az extra felhalmozott kamatokat, így a meglévő hitele(i)d várhatóan jelentősen meghosszabbodhatnak,  és/vagy emelkedhetnek a következő évtől.

Ellenőrizd meglévő kártyáid, folyószámláidat!
Többen is jelezték, hogy bár nem volt negatív tartományban a hitelkártyájuk, ennek ellenére zárolta a pénzintézetük. Nem vicces a kasszánál szembesülni a fizetés képtelenséggel.
Bár mi erre hivatalos visszajelzést nem kaptunk, a kérdéseinket elküldtük az adott bankoknak, és jelenleg is a válaszra várunk.
Keresd meg azt a pénzintézetet, aki a bankolási szokásaidhoz passzoló csomagot a legkedvezőbb feltételekkel nyújtja, és válts bankot.

De a legfontosabb!

Ha nem vagy maradéktalanul biztos abban, mi lenne jelen helyzetben az okos döntés, keress fel minket, vagy kérj az MNB-től pénzügyi tanácsadót, aki segít neked!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.