Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Ismét eljött az idő, amikor szinte naponta nekem szegezik a kérdést, hogy akkor most már ugye beszakad a piac? A magyarázatok között főként érzelmi alapú gondolatok állnak, amik szerintem sokszor köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.
Elmondom, mit gondolok én az ingatlan árak alakulásáról!

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

A téma újra és újra előkerül, de a véleményem nem változik

Eszement áron emelkedtek az árak

Bizony ez így van. Lehetetlen tagadni.
De ez vajon kizárólag az eladók mohóságának lenne köszönhető? Esetleg a lakástámogatásoknak?

A lakástámogatások már évek óta velünk vannak, és valóban lendületet adtak az ingatlan árak emelkedésének, de az utóbbi időkben már nem ez volt a fő felhajtóerő. Ezeket már rég beárazta a piac. 
Az eladók mohósága is egy változó a képletben, de hiába lennének mohók, ha nem lett volna ekkora a kereslet az ingatlan piacon.

Az ingatlan árakon kívül más is emelkedett

És ezeket felsorolni is nehéz, még az is elképzelhető, hogy én is kihagyok valamit, de nézzük szerintem miért nem fognak csökkenni az ingatlanok árai.

Építőanyag árak

Voltatok mostanában építőanyag kereskedésben? Barkács áruházban?
A fa, fém, cement, tégla… Na ezek emelkedtek eszement árakon. 
Már a bekerülési költségek is 20-40-60%-al emelkedtek az utóbbi időkben, és ezzel együtt az új építésű ingatlanok árait is tornázzák felfelé. Nem tartom túl életszerűnek, hogy az alapanyagok árai jelentős mértékben csökkennének az elkövetkező időszakban.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Munkaerő költség

Miután kisírtuk a szemünket az OBI, vagy Praktiker árain, és megvettük a szükséges anyagokat, már csak egy szakemberre van szükségünk, hogy ezek a megfelelő módon legyenek beépítve, kivitelezve.
És ha eddig nem kaptál infarktust az áraktól, most garantáltan fogsz!
Olyan napi és óradíjjak röpködnek, hogy lassan egy ügyvéd is megirigyli.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Energia árak

Az ipart is érinti az energia árak drasztikus növekedése. A gáz, és az elektromos áram ipari felhasználása mellett nem elhanyagolható költség az ársapka nélküli üzemanyag árak sem.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Infláció

Az aktuális inflációs rém ide is beette magát. Az eddig kalkulált haszon minden esetben csökken reálértéken, és minden eladó, és kivitelező érzi.
Az építőanyag egy része a költségeknek, de ez az áremelkedés a szerszámok, gépek, eszközök árában is jelentkezik.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Pénzügyi piac

Meghosszabbított kamatstop. Jelenleg senkit nem fenyeget a veszély az elszabaduló törlesztőrészletek miatt, így nem sürgős eladni a lakást.
Cserébe viszont a bankok egyre kevésbé tudnak megfelelő piaci hiteleket adni, viszont a támogatott hitelek továbbra is elérhetőek.
A forint mélyrepülése a devizapiacon, az import termékek további drágulását eredményezte.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Terület

Bizony, a beépíthető terület is fogy. Az új területek sokszor horribilis összegek ráfordítása után válnak építkezésre alkalmassá, a régi területeken pedig inkább a felújítás a nyerő, bontást ritkábban látni.
Sőt ha jól megfigyeljük, kezd egy olyan tendencia kialakulni, hogy a legdrágább termékek azok lesznek, amik a személyes terünket biztosítják.
Nem lesz tőle olcsóbb az ingatlan.

Akkor olcsóbb lesz az ingatlan?

Persze rövid távon elképzelhető korrekció, időszakos stagnálás, vagy akár az árak csökkenése is, de ezt meglovagolni elég nagy szerencsére, és főként tőkére lehet szükséged.
Szóval lehet várni, és reménykedni, de amióta a pályán vagyok ezt a csökkenést várja a legtöbb laikus, és az bizony nem igazán akar eljönni.

A tévedés jogát, természetesen fenntartom!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.