Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Egyre nehezebb dolguk van azoknak, akik hitelből finanszíroznák új otthonuk vásárlását. Bár a piac épp a szokásos nyári szünetét éli, az alapkamat folyamatos emelésével egyre többen ütköznek falakba hitelfelvételkor.

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

JTM

A jövedelem terhelhetőségi mutatóról már írtam, de röviden vegyük át mit is jelent.
Az MNB szabályozása szerint hitelfelvételkor a család rendelkezésre álló jövedelmének 50%-át ( 500e netto felett 60%) költheti törlesztő részletre. Ez alól nemigen lehet kibújni, és lássuk be jogos is a szabályzás. 

De mit is jelent ez számokban?

Vegyünk egy konkrét példát a saját ügyfeleimből.
2022 januárban 10.000.000 Ft Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt a Budapest Bank 4,28%-os THM mellett biztosította 10 éves kamatperiódus mellett 20 éves futamidőre, aminek a törlesztő részlete 61.628 Ft volt.
A teljes visszafizetendő a futamidő végig pedig 14.790.756 Ft volt.
Ez akkor a piacon egy közepes ajánlatnak számított.

Ugyan ennél a banknál (ami most már MKB ), ugyan ekkora futamidőre, és ugyan ezzel a kamatperiódussal a törlesztő részlet 82.960 Ft.
Ezzel a teljes visszafizetendő összeg 19.910.400 Ft-ra nőtt!
Ráadásul mindez most a piac legjobb ajánlata közé tartozik, a maga 8.19%-os THM értékével.
Bizony ez combos 5.000.000 Ft különbség.

Az már csak hab a tortán, hogy a héten bejelentett alapkamat emelés ezt a kamatszintet sem sokáig teszi elérhetővé.

Ami megnehezíti az életed

És ez csak a kisebbik probléma, hiszen faramuci módon, még mindig megérné a bank pénzével sáfárkodni, hisz ennél a 8%-os THM-nél, az infláció lényegesen magasabb. 

A jelenlegi ingatlan árak mellett ez a 10.000.000 Ft szinte aprópénz. Az átlagosan felvett lakáshitel az elmúlt egy évben (és ez szintén saját statisztika), nagyjából 25-30.000.000 Ft.

Namármost, a fentebb írt JTM itt jön képbe.
Ugyanis 30.000.000 Ft hitel felvételéhez jelenleg legalább 500.000 Ft nettó jövedelmet kell villantani. Mindezt úgy, hogy nincs mellette, se egy hitelkártya, se egy személyi kölcsön, autóhitel, semmi. Egyedüli keresőként így aztán nagyon nehéz lehet labdába rúgni a bankoknál. 
Halkan jegyzem meg, hogy ugyan ehhez a 30.000.000 Ft hitelösszeghez januárban nettó 370.000 Ft jövedelem elég volt.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

A piac is változik

A gyorsuló infláció, az építőanyagok ellátási problémái, a riasztó áremelkedés és a háború okozta bizonytalanság egyaránt visszafogta a lakossági vásárlási kedvet. A forint romlása pedig a készpénzes külföldi befektetőket csábítja, akik a legjobb üzletekre igen hamar le is csapnak.

Ennek következményeként az ingatlan árak nemhogy stagnálnának, de tovább is növekedtek az elmúlt fél évben.
A piac változásának a hozadéka a nehezedő hitelfelvétellel, hogy a bérlemények is gyorsan fogynak, amivel újra megindult felfelé az albérletek ára, ami további befektetőket csábíthat a piacra.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.