Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Visszaesés az ingatlanpiacon! Csökkenő eladások! Megtorpant, sőt csökkenő ingatlan árak!
Legalábbis ezt harsogják a legnépszerűbb pénzügyi portálok mint pl. a HVG , Ingatlanhirek, vagy akár az Index.

Majd ugyanitt olvashatjuk, hogy rekord mennyiségű ingatlan épül, és az építőiparban folyamatos a munkaerő hiány, ami a növekedés gátolja.

Most akkor mi van azzal az ingatlan piaccal?

Különvélemény

Természetesen én is követem az aktuális trendeket, és mivel nagyon sok ügyfél keres meg azzal, hogy melyik ingatlan, mennyit érhet, és mi módon lehet hitelezni, igy folyamatos a rálátás.

Először is bontsuk a piacot két részre. Ezek legyenek a használt, illetve az új ingatlanok, bár az árazás erősen hatással van egymásra.

Amikor megindultak a piaci árak felfelé az új építésű ingatlanoknál, a legtöbb vásárló magánszemély volt. Ők vagy kevés önerőből, vagy a használt ingatlanjaik értékesítéséből szedték elő az alap tőkét.
Aztán ahogy az árak emelkedtek, megjelentek a befektetők, hiszen kiugró hozamot realizáltak.
Ezzel persze tovább strófolva az árakat, amik arra kényszerítették a magánszemélyeket, hogy magasabb áron próbálják értékesíteni a használt ingatlanjaikat.
Nagyjából ezen a ponton csatlakoztak be a piacra a hiénák is, akik meglovagolták ezt a hullámot, egyre feljebb, és feljebb tornázva az árakat.

Már akkor lehetett sejteni, hogy ez nem mehet a végtelenségig, ráadásul egyre tolódott ki a piac, és már lassan a bontásra szánt ingatlanokat is elkezdték horror áron kínálni.

Na ez torpant meg most!
Szándékosan nem írom a „bezuhant”, mert úgy gondolom, ez az év második felére újra növekedési pályára áll, de ennél szolidabb módon.

És az új építésű ingatlanok?

Ott bizony nem, vagy csak minimális a piaci korrekció. Sőt, bizonyos város, és országrészeknél továbbra is dinamikus növekedés tapasztalható. 

Próbáltatok mostanában építőipari munkást fogni?
Ugyan olyan „impossible mission”, mint fél éve, vagy egy éve. 
Miért?
Mert ma  inkább fizetnek ki 30-40%-al többet egy új ingatlanért, mint egy használtért.

Viszont van itt pár apróság ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, és szintén erős befolyásoló szerepe van a piacra!
Az egyik ilyen az év eleji, végi bizonytalanság, a támogatások körül.
Várták mi lesz a CSOK-al, ÁFA-val.
Bizonytalan volt az 5% az éven átcsúszó építkezésekkel, valamint a falusi CSOK támogatása is későn alakult ki.

Dráguló hitelek!

A másik pedig az a fránya infláció.
A külföldi befektetők által beleölt pénzek, bár forintban vannak folyósítva a hátterükben többnyire bizony valamilyen deviza formájában.
Szintén az infláció befolyásolja a hiteleinket is.
Mert bizony megy a morgás az elszálló euró, és gyengélkedő forint miatt, de ez hitelezési szempontból .
Amíg a jegybank nem emel alapkamatot, addig maradnak a kedvező számok, ellenkező esetben viszont gyorsan emelkedő törlesztő részletekre lehet számítani.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.