Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A CSOK támogatás mellé igényelhető CSOK hitel is kamatmentessé válhat!
Novák Katalin a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján beszélt az új kamatmentes hitel lehetőségéről, amennyiben azt az új Zöld Otthon Programmal kombináljuk.

CSOK hitel

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit főként ingatlan vásárláshoz lehet igényelni.
Mellég igényelhető hitelkonstrukció, az Otthonteremtési kamattámogatott Kölcsön, vagy ahogy mi nevezzük az OTK.
Ez azonban nem jár automatikusan, és az igénylésekor ugyan olyan bírálati procedúrán kell keresztül mennünk, mint bármilyen más lakáshitel konstrukció esetén
Az OTK- hitelek legvonzóbb tulajdonsága, hogy a teljes futamidő alatt fix 3%-os a kamat

A maximálisan felvehető CSOK-hitel a korábbiakkal összhangban 10 millió forint 2 gyermek, 15 millió forint 3 gyermek esetén, a Zöld Otthon Program pedig a jegybank előző havi bejelentése alapján októbertől nyújt akár 70 millió forintos támogatott hitelt.

Újabb „ingyen” milliók jöhetnek!

A két támogatott hitelkonstrukcióval így összesen akár 85 millió forintnyi lakáshitelt lehet majd kedvezményes kamatok mellett igénybe venni, amiből a 15 milliós CSOK-hitel kamatmentes, a 70 milliós Zöld lakáshitel pedig az eddigi jegybanki bejelentések alapján 2,5 százalékos támogatott hitel lesz.

Egyelőre nem közöltek részletet arról, hogy mekkora Zöld Hitelt kell mindenképp felvenni a kamatmentes OTK-hitelhez, tehát hogy lehetséges-e például 5 millió forintot Zöld lakáshitelből, 15 millió forintot pedig kamatmentes Otthonteremtési Kamattámogatott hitelből felvenni.

Mennyit érhet ez számokban?

A Bank360-nál már kiszámolták helyettünk, hogy egy 70 milliós lakás esetében 15 millió forintos önrésszel, 10 milliós vissza nem térítendő CSOK-támogatással, 15 millió forintos OTK hitellel, és 30 millió forint piaci lakáshitellel számoltak.

Egy 20 éves végig fix piaci hitellel (átlag 4,6% THM), és a támogatott termékkel együtt a törlesztő részlet ebben az esetben 190 644 forint, a teljes visszafizetendő pedig 45 761 160 forint lenne.

Ezzel szemben, ha az OTK hitelünk kamatmentessé válna az önmagában 5 millió forint ár előnyt hozna, míg ha a piaci hitelünket Zöld Otthonhitelre váltjuk 2,5%-os kamattal, akkor az további 5 millió forint meg nem fizetett kamatot jelentene.

Így tehát az eredetileg 70 millió forintos lakás 20 év alatti finanszírozási költsége 80 726 760 forintról 68 153 008 forintra csökkenhet, ami azt jelentené, hogy a feltételeknek megfelelő adósoknak közel 12,6 millió forint maradhatna a zsebükben.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.