Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Az MNB ügyvezető igazgatója, Bartha Lajos beszélt a Banking Technology konferencián arról, hogy jön az AFR 2.0.
De mit jelent ez pontosan ?

Volt azonnali fizetési rendszer 1.0?

Bizony, hogy volt!
Nem is olyan rég vezették be, és tavaly februárban írtunk is róla, hogy mit tartalmaz a digitális fejlesztések első szakasza.

Most ezt a fejlesztést gondolták tovább, és készítik elő a következő evolúciós ugrásra.

Mi várható a AFR 2.0-val?

Az AFR 2.0 az azonnali fizetési rendszer ökoszisztémájának továbbfejlesztését, így tehát a ráépülő szolgáltatásokra való további lehetőségek kialakítását jelenti az azonnali fizetési rendszerben.

A rendszer elindulásával az alapokat letették, amely alkalmas arra is, hogy a jelenleginél sokkal több tranzakció, nagyobb forgalom valósuljon meg rajta.
Az AFR 2.0 a szolgáltatási lehetőségek továbbfejlesztését jelenti részletszabályokban, akár jogszabályi szinten is, amely az MNB hatáskörébe tartozik.

Természetesen maga az MNB is vizsgálja a lehetőségeket, és ha Giro hatáskörben érdemesnek látják a bankok visszajelzését is figyelembe véve valamit változtatni, fejleszteni, akkor azt az MNB-vel egyeztetve megtesszik.

Az AFR 2.0 a szolgáltatási lehetőségek továbbfejlesztését jelenti az azonnali fizetési rendszerben, ez érintheti a részletszabályokat is – árulta el a Portfolió.hu-nak Selmeczi-Kovács Zsolt, a Giro Zrt. vezérigazgatója. Az AFR QR-kódját hamarosan két fontos változás is érinti, és azt is megtudták, hogy a Girónál egy központi csalásszűrési rendszer kialakításán is gondolkoznak. Felmerült az is, hogy a PSD2-es harmadik feles szolgáltatók számára a jövőben központi aggregátor szolgáltatást nyújtanának. A szakembert az éjszakai és a nappali elszámolási rendszer kivezetésének tervéről, a nemzetközi azonnali tranzakciókról, a GiroFix nevű szolgáltatás jövőjéről, a BNPL-jelenségről és a központi mobilfizetési projekt leállításának körülményeiről is megkérdezték.

Tovább a Portfólió cikkére ->

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.