Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án megállapodott: a minimálbér bruttó 200 ezer forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 260 ezer forintra emelkedik januártól.
De milyen változásokat okozhat ez a mi szemszögünkből érintett lakossági hitelezéshez?

Röviden a jövedelmekről

nagyszülői GYED által a még nem nyugdíjas nagyszülők is jogosulttá válhatnak gyermekgondozási díjra (GYED), ha vállalják, hogy részt vesznek unokájuk gondozásában, nevelésében, amíg a szülők dolgoznak. Egyszerre csak az egyik nagyszülő, de akár több unoka után is felveheti a juttatást. A nagyszülői GYED összege legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka. 2022-ben tehát ez bruttó 280 ezer forint lesz várhatóan.

GYED a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik: plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka: azaz 2022-től ez 280 ezer forintot jelent bruttóban.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Lássuk hitel oldalról

Jelenleg a pénzintézetek a hitelfelvételhez szükséges jövedelem alsó határát jellemzően a minibálbérhez igazítják.
Természetesen ezt nem egységesen hajtják végre, hanem a saját kockázatkezelésüknek megfelelően.

Mit jelent ez?
Vannak pénzintézetek akik már közvetlen a minimálbértől tudnak kölcsönt szolgáltatni, míg mások szándékosan kiszűrik az alacsony jövedelemmel rendelkező ügyfélkört, és 10-20%-al magasabb minimális jövedelemtől finanszírozzák az ügyfeleiket.
Így teljesen életszerűnek tartom, hogy találni fogunk pénzintézetet, aki a bruttó 200.000Ft-os fizetést nettóba fogja megkövetelni.

Amennyiben figyelembe vesszük, azt a piaci tendenciát, amit a jegybank diktál, és folyamatosan emelkedő kamatokat eredményez, várhatóan nehezebb lesz elérni a bankok ingerküszöbét, és megnehezítheti a hitelfelvételt.

Amiről nem szólt a változtatás, az a JTM szabályzás, ami egyrészt adósságfékként funkcionál,  másrészt jövedelemhez igazítja az ügyfelek terhelhetőségét. 
A minimálbér emelésével ez a határ is közelebb kerül, amivel két alacsonyabb jövedelemmel rendelkező adós is könnyedén a 60%os sávba kerülhet át.
Ez megítélésem szerint nagyban veszélyeztetheti a felelős hitel felvételt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.