Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Mi az a JTM? 

A JTM a jövedelemarányos törlesztési mutató, amely az MNB adósságfék-rendeletének részeként 2015. január 1. napjától lépett életbe. A JTM az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket, ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.

Az MNB adósságfék rendelet által bevezetett másik mutatószám a hitelfedezeti mutató (HFM), amely a fedezett hiteleknél (pl. jelzáloghitelek) a fedezetek (lakásérték) arányában korlátozza a felvehető hitelek nagyságát.

A szabályokat az MNB rendeletben meghatározott kivételekkel a 2015. január 1. után, magánszemélyek részére – nem üzleti céllal – igényelt hitel, kölcsön és lízingszerződésből eredő tartozás törlesztőrészleteinek meghatározásakor kell alkalmazni.

Hogyan lehet kiszámítani a JTM mutatót? 

A JTM mutató számítása egyszerű – mindössze a várható havi törlesztőrészletének összegét kell elosztani az igazolt havi nettó jövedelmed összegével.
Adóstársak esetében az Önök igazolt havi nettó jövedelmét össze kell adni.

A JTM mutató számításához kapcsolódó egyéb szabályok 

Amennyiben van más hiteled is, az összes havi törlesztőrészletet össze kell adni és így meghatározni a jövedelemarányos mutató értékét.

Amennyiben olyan hiteled van, amelyet más devizában kell törleszteni, ezt először át kell számítani forintra.
A havi törlesztőrészlet számításához a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazni a JTM mutató meghatározásához.

A lakás előtakarékossági- és az életbiztosítással kombinált hitelszerződések esetében a havi kötelezően fizetendő – előtakarékossági- és biztosítási díj – összegét is hozzá kell adni a havi törlesztőrészletekhez.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.