Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Oké, azt tudjuk, hogy ha romlik a forint, mind meghalunk!
Vagyis ezt szajokozzák a hírek.
De jól tudjuk, hogy minden éremnek két oldala van.
Hol keresnek a legjobb üzletemberek az árfolyam változáson? Akárhol!
Mert attól jók, hogy minden helyzetben megtalálják az ideális lehetőséget.
Gergely kollégánk megnézte mi is van az érem másik oldalán!

Különvélemény

A forint gyengülése mostanában felkapott téma és rengeteg clickbait cikk elsődleges forrása.

Persze a forint gyengülése nem mai tendencia, de most a digitális média korában sokkal gyorsabban terjeszthető a látszólagos gazdasági tűzvész rémhíre, ezzel eredményezve magas klikk számokat és annál jobb reklám bevételt az oldal tulajdonosainak.

Vajon kell-e nekünk egyszerű hétköznapi emberként ettől megijednünk?
Érinti-e valójában mindennapi életünket?
Jót tesz-e egyáltalán, ha laikusként próbáljuk követni az ország és a világ gazdaságának alakulását?
A válasz nagy általánosságban: nem.
Vagyis nem feltétlen.

De ha már klaviatúrát ragadtam mégis megpróbálunk némi betekintést nyerni a világ egyik legnagyobb kaszinójának működésébe.
Mivel természetesen a tőzsdén dől el minden, így nagyrészt a forint árfolyama is.

Mielőtt mélyebbre ásunk szeretném leszögezni, nem vagyok közgazdász, nincs pénzügyes diplomám és nem is ilyen jellegű végzettséggel rendelkező olvasóknak próbálom összefoglalni a jelenlegi helyzetet.
Ebből adódik, hogy valószínűleg az átlagosnál kicsit több felszínesség található majd a cikkben, hiszen a lehető legjobban leegyszerűsítve próbálom megragadni a lényeget.

Tehát a forint árfolyam jelenlegi gyengülésének elsődleges mozgató rugói az úgy nevezett carry trade ügyletek, amelyek a shortolás egy formái.

De mi az a shortolás és ki az a carry trade?
És hogyan érinti ez a hétköznapi embereket?

Így néz ki a gyakorlatban.

Hagyományos módon egy short eladó a részvényt kölcsön veszi, amely nem képezi a tulajdonát. Ezeket a részvényeket ezután eladja a nyílt piacon az aktuális piaci áron. A short kereskedő célja, hogy visszavásárolja azokat a részvényeket alacsonyabb áron és visszaadja, amit kölcsön vett. Ezután zsebre teszik annak a különbségét, hogy mennyiért adták és mennyiért vásárolták vissza.

Tehát a short eladási pozíció menete:

  • a kereskedő kölcsönzi a részvényt
  • a részvényt eladja az aktuális piaci áron
  • célja, hogy visszavegye alacsonyabb piaci áron
  • visszaadja a brókercégnek

Carry trade ügyletek esetében hasonló a helyzet, csak részvény árfolyam helyett a devizaárfolyamokra spekulálunk.
Mivel Magyarország jelenleg a világ egyik leglazább monetáris politikájával rendelkező országa így a forint árfolyam alakulása elég kiszámítható.

Fontos tudni, hogy a carry trade ügyletek feltételeit a jegybank teremti meg, tehát bármikor dönthet úgy, hogy gátat szab ezek terjedésének.
Mivel ezen tranzakciók esetében a befektetők nem közvetlenül a jegybanktól, hanem a két szintű bankrendszer második lépcsős szereplőitől (kereskedelmi bankok, brókercégek, alapkezelők) veszik fel a hitelt, így az irányadó a bankközi hitel kamatláb, vagyis a BUBOR.
Ennek mértékét az MNB határozza meg.
Jelen pillanatban ez a lakossági hiteleknél irányadó jegybanki alapkamatnál is jóval alacsonyabb 0.3%-on áll.

Mit is jelent ez lefordítva lakossági szempontra?

Azt, hogy az MNB úgy emelheti ezen ügyletek költségeit, hogy az a lakossági kamatokat nem fogja érinteni, a forint árfolyama átbillen emelkedő tendenciába és közben az utca embere nem veszít a fizetésének vásárló erejéből.

Miért is teszik ezt a magasan ülő szakemberek?

A carry trade üzletek lezárása végén ugyanis a befektetőknek valuta átváltási kötelezettsége van, tehát ha az ügylet elindításakor még 340 forint volt az euró forint árfolyam lezárásakor pedig csak 332 akkor az árfolyam különbözet nyereségként realizálódik a magyar gazdaságban.
Ellenben, ha túl agresszívan lép fel a jegybank, akkor a befektetők más finanszírozó devizát keresnek hasonló típusú ügyleteik lebonyolításához, és a sok ezer milliárd eurós vagyon nem Magyarország gazdaságán áramlik keresztül.

Tehát ahogy azt a cikk elején említettem, ha csak nem vagyunk abban az élethelyzetben, hogy forintban kapunk fizetést és euróban vásárlunk napi szinten nem kell gyomorideget kapnunk pusztán attól, hogy jelenleg a forint mélyrepülésben van.

Picture of Kollega Gergely

Kollega Gergely

Pénzügyi tanácsadó
Telefon : 06-30-337-6260

Facebook
Twitter
LinkedIn

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.