Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A folyamatosan dráguló ingatlanpiac egyre magasabb önerőt követel meg a vásárlóktól. Ezt remekül lehet kompenzálni a családtámogatásokkal, azonban az egyedülállóknak ez nem opció.
Nekik jelenthet mentőövet az MNB új javaslata.

Mamahotel, vagy albérlet

Egyedülálló fiatalként az elszabadult ingatlan árak mellett szinte szélmalomharc a jelenleg előírt 20% önerő előteremtése.
Erre reagált az MNB, igaz egyenlőre csak ötletként, miszerint a garzon méretű első ingatlanoknál az önerő mértékét 10%-ra csökkentené.

Ezzel természetesen a felvett hitelösszeg nagyobb lesz, azonban erre lehet megoldás a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása, illetve az elérhető támogatott hitelek kihasználása.

Ha bevezetik, akkor egy ilyen szabályozás felélénkítené az első lakásnak megfelelő, garzonlakások piacát, azaz a 40 négyzetméteres és annál kisebb lakásokét, amelyek egyébként a kereslet szempontjából az utóbbi években az legnépszerűbbek között voltak.

forrás: ingatlan.com
forrás: ingatlan.com

Mennyibe kerülne?

A kínálati átlagárak alapján egy 35-40 négyzetméteres használt fővárosi lakás 29-33 millió forintba került a fővárosban.
A jegybanki javaslat alapján akár ennek az összegnek a tizedével bele lehet vágni a lakáshitel-felvételbe, ami nagyjából 3 millió forint. Ez mellé nagyságrendileg 26-30 millió forint hitelt kellene felvenni egy fiatalnak a vásárláshoz.

Ennek a törlesztőrészlete az Okos döntés kalkulátora alapján ekkora hitelösszegnél a végig fix kamatozású, 20 éves futamidejű lakáshitelek havi törlesztője 140-200 ezer forint között lenne. Vagyis nem, vagy csak nem sokkal lenne drágább, mint egy hasonló ingatlant bérelni, mindezt a bérleti díjak növekedésének kockázata nélkül!

Gépjármű biztosítás

Kötelező, és Casco gépjármű biztosítás igényeidhez igazítva, percek alatt, egyedi kedvezményekkel.
ONLINE IS

Feleannyi idő alatt összejönne

Az ingatlan.com szakértője szerint a javaslat feleannyi időre csökkentené az önrész előteremtéséhez szükséges időt, ha egy fiatal a teljes fizetését erre tenné félre.

Budapesten, Veszprémben és Győrben több jelenleg több mint két évnyi átlagfizetést szükséges félretenni a fiataloknak csak az önrész előteremtéséhez.
Szolnokon, Miskolcon, Békéscsabán és Salgótarjánban viszont egy év vagy még rövidebb idő is elegendő ehhez a 20-29 éves fiatalok országos átlagfizetésével kalkulálva.
Ezek a megtakarítási idők a jegybanki javaslat megvalósításával felére csökkennének.

forrás: ingatlan.com
forrás: ingatlan.com
Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.