Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Véglegesítették az  NHP Zöld Otthon Program részleteit az MNB-nél, így minden készen áll az októberi rajtra! 
A már ismert feltételek mellett, több újdonság is található a  2,5%-os fix kamatozású, támogatott zöld lakásépítési  hitelkonstrukcióban!

Véglegesített feltételek

A jelenleg elérhető legolcsóbb lakáshitel hitelkonstrukció, ami támogatott hitelként elérhető a CSOK mellé elérhető OTK (otthonteremtő kamattámogatott hitel), vagy utcai nyelven CSOK hitel, a fix 3%-os kamattal, mindezt családalapítási elvárás nélkül.

Az új Zöld Hitel ennél is magasabbra teszi a lécet, hiszen ha az ingatlan eléri a BB besorolást akár 2,5%-os fix hitelt is igényelhetünk rá!

 • A zöld hitel maximális összege 70 millió forint.
  Amennyiben valaki csok-hitelt is igényel mellé, akkor viszont a kettő összegének kell beleférnie a 70 millió forintos limitbe.
 • A kölcsön futamideje legfeljebb 25 év lehet. (Amennyiben egy korábban igényelt zöld hitelt váltana ki az adós vele, akkor az új hitel lejárata nem haladhatja meg az eredeti kölcsön igénylésétől számított 25 évet.)
 • A hitel kamata legfeljebb 2,5 százalék lehet.
 • A bank felszámíthat 0,75 százalék mértékű folyósítási díjat, ennek összege azonban nem haladhatja meg a 100 ezer forintot.
 • A kölcsön előtörlesztési díja nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1 százalékát, de legfeljebb 30 ezer forintot. (Lejáró ltp szerződésből díjmentes az előtörlesztés.)
 • A tulajdonosnak legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban szükséges élnie.
 • Természetesen teljesíteni kell a bank egyedi bírálati szabályzatában foglalt elvárásokat.( pl. a munkaviszonyra és jövedelemre vonatkozó feltételeket.)
 • Egy kölcsön ügyletnek legfeljebb négy adósa lehet
 • Egy személy, legfeljebb egy hitelnek lehet adósa
 • Ugyanazon lakáscélra igényelt támogatott és piaci zöld hitel adósa lehet ugyanazon személy is.
 • A rendelkezésre tartási idő extra hosszú is lehet: 4 év áll rendelkezésre a folyósítási feltételek igazolására, míg az első részösszeg lehívására 3 év (ezzel szemben jelenleg új lakások vásárlására nyújtott piaci hiteleknél jellemzően 3-18 hónap ez az időszak, míg az építési hiteleknél 1,5-2 év).
 • Az adós tulajdonába kell kerülnie az ingatlannak, több adós esetén a tulajdonrészek szabadon meghatározhatók, az is elképzelhető, hogy az egyik adós nem szerez tulajdonjogot, más tulajdonosa – kivéve adós gyermekei, öröklés miatt szerzett tulajdonjog – a lakásnak viszont nem lehet.
 • A kölcsönhöz természetesen kapcsolódhatnak harmadik félnek felszámítható díjak. Ilyen például a közjegyzői díj, a földhivatali ügyintézés vagy éppen az értékbecslés díja.

ZÖLD CSOK

A zöld hitel mellé felvehető kamatmentes CSOK-hitel részletei még nem jelentek meg, csak annyit tudni Novák Katalin sajtótájékoztatójából.  hogy két gyermeknél 10, három gyermeknél 15 millió forintig lesz elérhető, és feltétele lesz a zöld hitel felvétele mellett a CSOK igénybe vétele is.

Milyen célra fordítható a zöld hitel?

Azt eddig is tudni lehetett, hogy új építésű lakás vásárlására, építésre vagy meglévő zöld hitel kiváltására lehet felhasználni a kedvező kamatozású hitelt.

A részletekből az is kiderül, hogy mi minősülhet építésnek:

 • Építési telek vásárlására és azon új lakás építésére nyújtott hitel. Elvárás, hogy a telekvásárlásra fordított kölcsönösszeg ne haladja meg a teljes hitelösszeg 50 százalékát. (A telek vásárlását követő egy éven belül be kell nyújtani az építési engedélyt – egyszerű bejelentés esetén a bejelentés megtörténtét – a bank felé.)
 • Meglévő építési telken történő építkezés megfinanszírozása.
 • Használatbavételi engedéllyel nem rendelkező – félkész – lakóingatlan megvásárlása és befejezésének megfinanszírozása.

Új lakás vásárlásnál elvárás, hogy gazdálkodó szervezettől vegye meg a lakást a hiteligénylő. Méghozzá olyan cégtől, amelyik értékesítés céljára építi, építteti a lakást. Emellett feltétel, hogy a lakást első ízben értékesítsek. (Vagyis nem lesz finanszírozható egy magánszemély által újonnan épített ház megvásárlása.)

Gépkocsitároló, tároló is finanszírozható a kölcsönből, amennyiben azonos helyrajzi számon van a lakással. (Több lakásos lakóépület esetében elvárás, hogy azonos telken legyen a lakóépülettel.)

Kiváltási célra is lehet fordítani a kölcsönt, de csak korábban folyósított zöld lakáshitelt lehet rendezni az új kölcsönből. (Vagyis korábban meglévő normál piaci, támogatott lakáshiteleket nem lehet kiváltani a konstrukcióból.)

De mit is jelent a BB besorolás?

Az Országos Tanúsító Központ leírása szerint a következő.

Hivatalos megnevezés:
„Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő”

A BB osztály éppen megfelel a 2021-től érvényben lévő „közel nulla energiaigény” építésügyi előírásainak. A közel nulla energiaigényű épületek követelményszintje az új épületek építésekor alkalmazandó előírás, amely több energetikai paraméterét is meghatározza az ingatlanoknak, ilyen a beépíthető nyílászárók minősége, a hőszigetelések mértéke és bizonyos megújuló energiaforrások kötelező alkalmazandósága. 

Mi a feltétele a BB osztály elérésének?

Lakóingatlan akkor kaphatja ezt az osztályt, ha az összesített energetikai jellemző számértéke 81 és 100 közé esik.

Mit jelent ez? Ha az energetikai tanúsító által kiszámolt energiafogyasztási érték 81 és 100 KWh/m²a közé esik, a lakóingatlan BB minősítést kap. Ha az érték 81-nél alacsonyabb, akkor AA » minősítést kap, ha 100-nál magasabb, akkor CC minősítést » kap az ingatlan.

Okos Döntés

Az Okosdöntés már több meghívást kapott partnereitől, a jövő héttől kezdődő kereskedelmi banki tájékoztatókra, ahol a pénzintézetek az egyedi feltételeiket ismertetik meg velünk, hogy minél felkészültebben, és célirányosan tudjunk neki indulni, az új otthonteremtési program közvetítésének.

Mint minden új támogatott konstrukció bevezetésének esetében történt, itt is egészen biztosak vagyunk abban, hogy az első hetekben még várhatóak lesznek problémák, fennakadások, amíg mindenki rutint nem szerez az ügymenetben. 
Amennyiben ezeket szeretnétek elkerülni,  vagy extra banki kedvezményeket szeretnétek elérni, mindezt sorban állas, idegeskedés, és időpazarlás nélkül, keressetek minket, az ingyenes segítségnyújtásért!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.