2,5%! Újabb támogatott lakáshitelt jelentett be az MNB

Itt az MNB zöld otthon programja

Zöld jelzáloglevelek vásárlása mellett az NHP lakossági alprogramjával támogatja a karbonsemlegesség elérését a jegybank.
Kétszázmilliárdos keretösszeggel indul októbertől a Zöld otthon program.

Végre megépülhetnek a korszerű otthonok?

A zöld szempontok nem érvényesülnek a lakáshitelek piacán, pedig a hazai lakásállomány energiahatékonysága alacsony.
A refinanszírozási hitelkamat nulla százalék, az ügyfél maximum 2,5 százalékot fizethet.
A maximum hitelösszeg 70 millió forint lehet – 25 éves futamidő mellett – és csak új lakás építésre, vásárlásra lehet költeni.
Kizárólag lakossági ügyfelek vehetik fel, végig fix kamatozású, a beérkezett hiteligényektől függ, meddig lesz elég a bejelentett keret.

Az MNB alelnöke hangsúlyozta:

A fenntarthatósági preferencia a zöld otthonok építését ösztönzi, míg a kormányzati otthonteremtési programok demográfiai szempontokat érvényesítenek, vagyis a programok más szempontokat tartanak szem előtt.

Zöld jelzáloglevél

Zöld jelzáloglevél-vásárlási programot is indít a jegybank, ez már augusztustól elérhető lesz.
Ennek célja, hogy célzott vásárlásokon keresztül hozzájáruljon a hazai zöld jelzáloglevél-piac megteremtéséhez, ezen keresztül pedig a zöld jelzáloghitelek terjedéséhez.
Mindez közvetetten támogatja az energetikai szempontból korszerű ingatlanok építését – magyarázta Virág Barnabás.

A monetáris tanács döntése értelmében az MNB 200 milliárd forintos vásárlási összeg elérésekor felülvizsgálja a programot.

Az MNB zöld útja

A jegybank már az elmúlt években is számos lépést tett, hogy elősegítse a zöld pénzügyi piacok fejlődését, valamint erősítse a környezettudatos fogyasztói szemléletmódot, hozzájárulva ezzel a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Mérföldkőnek tekinthető az alelnök szerint, hogy az Országgyűlés 2021. május 28-i döntése alapján az MNB mandátuma Európában elsőként a környezeti fenntarthatóság előmozdítására is kiterjed.
Ezért az MNB a jegybanktörvényben rögzített feladataival összhangban küldetésének tekinti, hogy elsődleges árstabilitási céljának veszélyeztetése nélkül, hosszú távú környezeti fenntarthatósági szempontok érvényesítése mellett alakítsa ki monetáris politikai eszköztárát, amivel hozzájárul Magyarország fenntartható felzárkózásához.

%d bloggers like this: