Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Miért erősebb a haszonélvezeti jog, mint a tulajdonjog? Egyáltalán erősebb?

Internetes fórumok gyakori vitatémája (najó, talán nincsenek annyira ádáz viták, mint Norbi házassági tanácsadása körül), hogy a haszonélvezeti jog erősebb-e a tulajdonjognál. Ha egy okos döntéssel felvett hitelből lakásba fektetünk be, vagy ha a gyermekünknek szeretnénk ingatlant vásárolni, és még számtalan hasonló esetben mindenképpen érdemes megfontolnunk haszonélvezeti jog alapítását is. Hogy miért? Olvass tovább, és kiderül!

 

Vigyázat, spoiler!

Vágjunk is a közepébe: a haszonélvezeti jog igazából nem erősebb a tulajdonjognál, de csak azért nem, mert ebben a formában nem igazán értelmezhető a kérdés.

De akkor mi is az a haszonélvezeti jog?

A haszonélvezeti jog ugyanis gyakorlatilag a tulajdonjog részjogosítványainak más általi gyakorlását jelenti. Kicsit érthetőbben: ha van haszonélvező, akkor bizonyos jogokat, amelyek egyébként a tulajdonost illetnék meg, időlegesen (amíg a haszonélvezeti jog fennáll) a haszonélvező gyakorolhat. Például a haszonélvezető döntheti el, hogy ki lakhat az ingatlanban.
Sőt, ezek a részjogosítványok a haszonélvezőt még a tulajdonossal szemben is megilletik, ami megmagyarázza, hogy miért vélekednek sokan úgy, hogy a haszonélvezeti jog, még a tulajdonjogtól is erősebb.

Szükséges-e a haszonélvező hozzájárulása az ingatlan értékesítéséhez?

Az ingatlan értékesítése, magának a tulajdonjognak az átruházása megmarad a tulajdonosnál, azt a haszonélvezeti jog nem befolyásolja, így a tulajdonos a haszonélvező beleegyezése nélkül is, kizárólag a saját döntése alapján bármikor eladhatja az ingatlant.

Hogyan védi mégis a haszonélvezeti jog a haszonélvezőt?

A tulajdonos bár a fentiek szerint a haszonélvezető akaratától függetlenül bármikor eladhatja az ingatlant, azonban ezzel a haszonélvezeti jogot nem tudja töröltetni, megszüntetni, a haszonélvező továbbra is haszonélvező marad, így a lakást az új tulajdonossal szemben is jogosult lesz használni, hasznosítani!

Azaz ha az a célunk, hogy ténylegesen mégiscsak szükség legyen a mi döntésünkre is eladás esetén (például gyermekünk a mi beleszólásunk nélkül a gyakorlatban mégse tudja eladni a tőlünk kapott ingatlant), érdemes okos döntés hoznunk és haszonélvezeti jogot bejegyeztetnünk, hiszen anélkül, hogy lemondanánk-e jogunkról, ténylegesen eladhatatlan lesz az ingatlan.

Ahogyan hitelek, személyi kölcsönös, biztosítások vagy éppen megtakarítások világában, úgy a jogi kérdésekben is kulcsfontosságú, hogy okos döntést hozzunk. Kövesd továbbra is a www.okosdontes.hu cikkeit, hogy a döntésed a jövőben is okos lehessen!

Picture of Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

https:///www.drecsedy.hu
www.facebook.com/drecsedy

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.