Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Ingatlant vásárol?
Ezt a 3 kérdést mindenképpen tegye fel előtte!

Az ingatlanvásárlás sok szempontból egy bonyolult, energiaigényes feladat (ahogyan az értékesítés is). Jelen cikk az ingatlanvásárlás jogi aspektusait, azok közül is a szerződéskötést megelőző legfontosabb vevői teendőket, még pontosabban pedig azokat a legfontosabb kérdéseket tárgyalja, amelyeket vevőként mindenképpen érdemes feltennünk vásárlás előtt.

1. Van-e teher az ingatlanon?

Vevőként a legfontosabb teendőnk mielőtt bármilyen okiratot aláírnánk: a tulajdoni lap részletes átvizsgálásával meggyőződni arról, hogy mit rögzít a közhiteles ingatlan-nyilvántartás, hívja fel a figyelmet dr. Ecsedy Miklós ügyvéd, ingatlanjog specialista.

Jelzálogjog, végrehajtási jog, elidegenítési és terhelési tilalom és még számtalan olyan egyéb teher nehezítheti vagy egyenesen akadályozhatja meg ugyanis a tulajdonszerzésünket, ami a tulajdoni lap ellenőrzése után kiküszöbölhető.

Fontos, hogy a tulajdoni lap, amit vizsgálunk, a lehető legfrissebb legyen és hiteles forrásból származzon.

2. Ki pontosan az ingatlan tulajdonosa?

Hatalmas jogi problémát okozhatunk magunknak vevőként, ha előzetesen nem győződünk meg hitelt érdemlő módon az eladó személyéről, illetve az ingatlan pontos jogi helyzetéről.

Ha nem a tulajdoni lapon szereplő személy vagy cég kínálja eladásra az ingatlant, ha haszonélvezeti jog szerepel a nyilvántartásban vagy ha a házastársak közül csak az egyik fél szerepel eladóként, különösen indokolt az utánajárás.

A fenti kockázati tényezők mellett számos egyéb gyanús körülmény is felmerülhet, de amit érdemes megfogadni: minden esetben – még akkor is, ha egyébiránt teljesen rendben lévőnek tűnik a helyzet – hitelt érdemlő módon győződjünk meg az eladó személyéről és az ingatlan pontos jogi helyzetéről.

3. Van-e elővásárlásra jogosult?

Amennyiben valaki elővásárlási joggal rendelkezik a megvásárolni kívánt ingatlanra, egyoldalú nyilatkozatával megvásárolhatja azt a vevő által ajánlott feltételekkel.

Elővásárlási jog a törvény erejénél fogva (pl. közös tulajdon esetén a tulajdonostársaknak), vagy a felek rendelkezése alapján állhat fenn. Utóbbira a legyakrabban társasházak esetén van példa, ugyanis társasházi lakások esetén az alapító okiratban kiköthető, hogy a tulajdonosoknak elővásárlási joguk van a lakásokra harmadik személyekkel szemben.

Ahogyan hitelek, személyi kölcsönös, biztosítások vagy éppen megtakarítások világában, úgy a jogi kérdésekben is kulcsfontosságú, hogy okos döntést hozzunk. Kövesd továbbra is a www.okosdontes.hu cikkeit, hogy a döntésed a jövőben is okos lehessen!

 

Dr. Ecsedy Miklós ügyvéd

www.drecsedy.hu

www.facebook.com/drecsedy

Facebook
Twitter
LinkedIn

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.