Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Az MNB szerint az azonnali fizetési rendszer stabil, előremutató, és hozta az elvártakat. Ezért megduplázza a tranzakciók felső értékhatárát. Az új limit 20millió

Azonnali Fizetési Rendszer (AFR)

Magyarországon 2020 márciusában került bevezetésre, a világon egyedülálló módon kötelező érvénnyel, az Azonnali Fizetési Rendszer. A technológia révén a belföldi átutalások a nap 24 órájában, a hét minden napján 5 másodpercen belül teljesülnek, így a fogadó félnek nem kell várnia, hogy hozzáférjen a pénzéhez. Az első rendelet lehetővé tette, hogy a bankszámlaszám mellett a kedvezményezett fél mobiltelefonszámát, e-mail címét, adószámát, vagy adóazonosító jelét adjuk meg az utalásnál. Az MNB a kezdetektől fogva egy folyamatosan fejlődő ökoszisztémában gondolkodott, mely kiválthatja a készpénzforgalmat és minden fizetési helyzetben alternatívát jelenthet. A technológia fontos eleme az MNB 2030-ra kitűzött stratégiai céljának megvalósulásában, hogy a tranzakciók kétharmada elektronikusan teljesüljön.

Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2023. január 1-jén lépett hatályba a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása, az AFR 2.0. A módosítás taralmazza a rendszer fejlesztésére vonatkozó kötelezettségeket és határidőket. Az első határidőt pedig a mai nappal léptük át, így az azonnali átutalások értékhatára a duplájára nőtt. A rendelet további fejlesztési lépcsőket határoz meg, melyeket 2024 során kell teljesíteniük a pénzintézeteknek. Bevezetésre kerülnek az egységes adatbeviteli módokra, mint a QR-kódra, deeplinkre, és az NFC olvasási képességre vonatkozó új elvárások. A rendelet előírja a szolgáltatóknak, hogy teljeskörűen biztosítsák az összes ügyfelük számára a fizetési kérelmek fogadását. Megújul a QR-kód szabvány is, valamint kötelező lesz az azonnali utalások teljesüléséről szóló ügyféltájékoztatás is. A közlemény arra is kitér, hogy az MNB az AFR márkához kapcsolódó egységes arculati elemeket vezet be.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Érdemes odafigyelni!

Az értékhatár-emelés azért történik, hogy, az eseti jelleggel bekövetkező, nagyobb értékű azonnali átutalás lebonyolítása sikeresen teljesülhessen, amivel a lakosság és a vállalkozások kényelme kerül előtérbe.

Nem annyira örömteli azonban, hogy a változás után dupla pénz kerülhet veszélybe egy elírt számlaszám, esetleg szándékos megtévesztés esetén.
Fontos tudni, hogy ilyenkor a bank moshatja kezeit.

Lehet hivatkozni a jogalap nélküli gazdagodásra

Fontos tudni, hogy a bank nem vizsgálja, hogy az ügyfele által megadott számlaszám pontosan kihez tartozik, és azt sem, hogy az átutalási megbízást adó milyen célból, és kinek akar utalni. Téves utalások esetén korábban a címzett jóhiszeműségén, becsületén múlt, sikerül-e visszaszerezni a pénz. Időközben kedvező változásként ilyenkor a fogadó fél „jogalap nélküli gazdagodik”. Erre hivatkozva pedig fordulhatunk a bankhoz a címzett adataiért, illetve jogi úton is a pénzünk nyomába eredhetünk.

Sokkal nehezebb azonban az egész, ha valaki csalás áldozata. Már pedig nem egyszer hallhattunk olyan esetekről, amikor magát banktisztviselőnek kiadó veszélyre hivatkozva egy új, „technikai” bankszámlára utalásra bírt rá valakit. (Manapság persze már általánosabb, hogy távoli hozzáféréssel a bűnözők ezt maguk oldják meg.)

Cégek is találkozhattak az úgynevezett pénzeltérítési csalással. A visszaélők magukat a partner cég képviselőjének adják ki, és – hamisan – arról tájékoztatják a fizetésre kötelezett vállalkozást, intézményt, hogy a kedvezményezett számlaszáma megváltozott, új számlaszámként pedig a saját számlaszámukat adják meg. A megtévesztett vállalkozás, intézmény által átutalt összegeket, csakúgy, mint a magánszemélyek átverésekor gyorsan továbbutalják.

Értéknap megadásával húzható az idő

Az OTP tájékoztatása szerint, ha valaki azért szeretné visszahívni egy már teljesült átutalását, mert úgy érzi, csalás áldozata lett, akkor előzetesen mindenképpen tegyen a rendőrségen feljelentést. Jelzik, hogy a bank csak az átutalás visszahívásának továbbítását végzi, annak sikerességéért és teljesüléséért nem tud felelősséget vállalni. Más a helyzet akkor, ha ütemezett (értéknapos) az átutalás. Ha valaki gyanakszik, vagy úgy érzi nagy nyomást helyeztek rá, érdemes lehet ezt a módszert bevetnie, hogy legyen ideje végiggondolni az egészet, például beszélni bankjával.

Az Erste is nyomatékosítja: megbízást törölni, csak ütemezett utalásoknál van lehetőség, egyéb megbízásoknál nem. Itt miután valaki már aláírta értéknapos utalását, a tranzakció megjelenik a Várakozó megbízások fül alatt. Ekkor még nem módosítható a megbízás, csak láthatóak az utaláshoz megadott adatok. Pár perc elteltével viszont a várakozó megbízás átalakul közelgő átutalássá és ebben az állapotában a törölni kívánt tranzakcióra kattintva megjelenik a visszavonás felirat.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Forrás:

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.
Az Okosdöntés partnere a Bankmonitor.hu