Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Ahogy közeledik a június 30-as határidőjéhez a hitelmoratórium, úgy lesznek egyre hangosabbak az internetes zajok körülötte. Mindenki beszél mindenfélét, de vajon mi is várható a többször kitolt határidő végére?

Igen, többe fog kerülni a hiteled!

Úgy is mindenki ezt kérdezi elsőre. 

Nem lesz magasabb a törlesztő részleted!

Mondhatnám bátran, de ez sem fedi így a valóságot.

Ezzel akár vége is lehetne a cikknek, de természetesen ennél összetettebb a szituáció.

A moratóriumban maradásnak ugyanis hosszú távú hatásai lesznek meglévő hiteledre.

  • A tartozás összege megnő.
    A moratórium alatti tőke, kamat és díjfizetését nem törölik el, csak elhalasztják a bankok. A moratórium vége után újraindul hitelfizetése. A hosszabb futamidő miatt összességében több kamatot és díjat kell megfizetned
  • A hiteled futamideje megnő. Az MNB előírása szerint az eredeti törlesztőrészleted a moratórium miatt nem nőhet meg, így a felhalmozott tartozást a bankok megnövelt futamidővel fogják visszafizettetni. Ez azt jelenti, hogy tovább kell majd fizetnie hiteled.
  • A futamidőd növekedése a moratórium idejénél hosszabb. A babaváró hitel kivételével a fix futamidejű hiteleknél a moratóriumban töltött időszaknál hosszabb idővel nő meg a futamidőd.
  • Támogatott lakáshitelnél a kamattámogatás korábban le fog járni, emiatt a hosszabbított futamidő alatt várhatóan magasabb kamatot és törlesztőrészletet kell majd fizetned.

+1 mumus!

Még mindig van nagyjából 200.000 változó kamatozású hitel a lakosságnál.
A moratóriumot követő időszakban érdemes kitérni a változó kamatú hitelekre.
Ezeknél a kölcsönöknél ugyanis a hitelkamat módosulhat a moratórium alatt, ha ezen időszakban jár le az adott kamatperiódus akkor ebben az esetben ennek megfelelően kell megfizetni majd a havi törlesztés mértékét!
Ugye senkinek nem kell bemutatnom az elmúlt időszakban a közel háromszorosára emelkedett piaci kamatokat?
Na nekik nagyon fog fájni!

Még nem késő!

A moratórium vége előtt még van lehetőséged változó kamatozású hiteled fixálni, vagy akár végig fixre cserélni!
Lehetőségeidért keress minket az elérhetőségeinken.

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

Beszéljenek a számok

A MNB az alábbi két konkrét példán mutatta be a júniusi Stabilitási jelentésében a moratórium hatását:

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek 15 milliónyi tőketartozása és 20 évnyi futamideje van hátra lakáshiteléből. Ha a lakáshitel kamata 5%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. márciusától 2022. június végéig), akkor az összes tartozás a moratórium után 18 millió Ft lesz, azaz 3 millió Ft-tal több és futamideje összesen 56 hónappal, azaz több, mint 4,5 évvel hosszabbodik meg.

A moratóriumba lépéskor a feltételezett ügyfélnek 1,5 milliónyi tőketartozás és 7 évnyi futamideje van hátra személyi kölcsönéből. Ha a személyi kölcsön kamata 15%, és a moratóriumban töltött idő 27 hónap (2020. márciusától 2022. június végéig), akkor az összes tartozás a moratórium után 927 000 Ft-tal nő meg és futamideje összesen 58 hónappal, azaz közel 5 évvel hosszabbodik meg.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

A pénzintézetek optimisták

A pénzintézetek szerint a hitelmoratórium vége, azaz június 30. után az ügyfelek többségének nem lesz fizetési nehézsége, de különböző megoldásokkal, például a törlesztőrészlet csökkentésével és a futamidő meghosszabbításával készülnek a problémákba ütközők támogatására.

Az OTP felkészült rá, hogy  fizetéskönnyítést kínáljon a nehézségekkel küzdő ügyfeleinek. Ilyen lehet a törlesztőrészlet csökkentése, a futamidő meghosszabbítása vagy a kettő kombinációja.
A K&H is arra törekszik, hogy minden ügyfelének a legjobb megoldást kínálja, átstrukturálásokkal segítene, ám várakozása szerint a moratóriumban lévők nagy többségének nem lesz fizetési nehézsége.
Az Erste Bank közleménye szerint a korábbi moratóriummal kapcsolatos átállási tapasztalataik kedvezők voltak, a visszatérők fizetési hajlandósága tért el jelentősen az intézkedés előtti időszaktól.
Az MKB Banknál is felkészültek a határidőre, és kidolgozták a fizetéskönnyítő megoldásokat.
A CIB Banknál is pozitívan várják a moratórium utáni időszakot: nem várják, hogy fokozottan nőne a fizetési nehézséggel rendelkező ügyfeleik száma.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.