Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A szükös határidő, nem barátja az aprólékosan kidolgozott terveknek, így a Magyar Közlönyben kiadott kormányrendelet, bár adott válaszokat, még mindig maradnak nyitott kérdések

A fizetési moratórium

kormányrendelet alapján minden a pénzintézet és adós között kötött hitelügyletre, kölcsönszerződésre, valamint a pénzügyi lízing szerződésekre is érvényes a fizetési moratórium. Többek között a vállalati hitelek, a lakáshitelek, személyi kölcsönök és a Diákhitelek törlesztőrészleteit sem kell átmenetileg megfizetni.

A hitelek törlesztési moratóriuma 2020.12.31-ig fog tartani, ugyanakkor a kormány szükség esetén meghosszabbíthatja a moratórium időszakát.
Fontos kitétel továbbá, hogy kizárólag a 2020.03.18-ig folyósított hitelekre érvényes a törlesztés szüneteltetése!
A befogadott, de még bírálat, vagy folyósítás előtt lévő hitelekre ez a moratórium nem vonatkozik!
Amennyiben egy hitelt március 19-én folyósítanak ott a törlesztések normál módon beszedésre kerülnek.
A jogszabály alapján a tőke-, kamat- és díjfizetési kötelezettség alól is mentesülünk a moratórium idejére.
Vagyis valójában semmit sem kell fizetni a törlesztés szüneteltetése alatt.
Például azoknál a hiteleknél -mint egy Babaváró-, melyeknél a havi törlesztőrészleten felül kezelési költséget is fizetni kell, ezen díj megfizetése is szünetelésre fog kerülni.

És ha én továbbra is fizetni szeretném ?

Természetesen lehetőséged van rá. A „hogyan”-ra azonban nem kaptunk még választ. Így nem tudjuk, hogy írásban, személyesen, vagy esetleg netbankon keresztül kérhetjük-e a törlesztés szünetmentes folytatását.

Futamidő

A hitelek futamideje a moratóriumi időszakkal – azaz a jelenlegi helyzet alapján 9 hónappal – lesz hosszabb az eredetilega szerződésedben szereplőnél.
A vészhelyzet alatt lejáró kölcsönök körül kialakult ellentmondásos állapotokra (hosszabbítják, vagy tőkésítik), még nem érkezett hivatalos álláspont, így ezekről később írunk bővebben.

5,9%Thm

A rendelet hatálybalépését követő naptól, vagyis 2020.03.19-től a fogyasztási – zálogjoggal nem biztosított (személyi kölcsönök tipikusan ilyenek )– hitelek THM értéke maximalizálva lett 5 százalékban a mindenkori jegybanki alapkamat felett. 
Ez a mai napon jelenleg legfeljebb 5,9%-os teljes hiteldíj mutatót (THM) jelent, ami komoly versenytársa jónéhány jelzáloghitelnek.

Eközben a bankokban

… kitört a káosz!

Ma délelőtt folyamatosan jöttek az ellentmondásos hírek, amik délutánra letisztulni látszanak.
Ami egészen biztos, hogy a legtöbb pénzintézet a délelőtt folyamán megszüntette a fogyasztási hitelek kiszolgálását, sőt volt ahol a babaváró termék is egy időre a pult alá került.
Délutánra ezek rendeződtek, és jöttek a piaci hírek, pletykák.

A babaváró mindenhol igényelhető.
A lakáshitelek jellemzően zökkenőmentesen mennek ( talán a rafi aki kicsit belassult).
Sőt!
Itt az akadozó szolgáltatások miatt komoly könnyítéseket adott az MNB:

A folyamatban lévő lakossági jelzáloghitel ügyletek vonatkozásában az MNB átmenetileg felmentést ad az értékbecslések és a közjegyzői okiratok elkészítése alól, amit a folyósítást követően pótolni kell.
Forrás: MNB

És ha már akadozó szolgáltatások:

Az új termékek kidogozása folyamatban van, addig viszont , amíg ez nem történik meg, nem érhetőek el a régebbiek.

Fekete leves… 
Ez még csak szóbeszéd, de bizony nagyon úgy fest, hogy az új termékeket nem fogják megadni hitelkiváltásra.
Valami olyasmi volt a magyarázat, hogy „odafent az okosok keresik a lehetőségeket”.
Üzenjük, hogy MI IS 🙂

Facebook
Twitter
LinkedIn
Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.