Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Az Európai Unió 100 milliárd eurót biztosít hitelből a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében – a forrásból kérhet Magyarország is.

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke Brüsszelben jelentette be az unió válságkezelő csomagját, amelynek célja, hogy megszüntesse a járvány okozta gazdasági szakadékot az uniós tagállamok között.

A járvány végleges hatása még nem látható a munkaerőpiacon

A legfőbb gond, hogy bizonyos gazdasági szektorok leállása miatt rengeteg ember kerülhet utcára, amennyiben tartós lesz a korlátozás.
A járvány miatt Olaszország után a leginkább sújtott Spanyolország ma hozta ki a friss számokat:
– a szigorítások és korlátozások bő két hetes időtartama alatt 900 ezren vesztették el az állásukat a 47 millió lakosú országban. (ez a szám az alapján  lett meghatározva, ahányan segélyért folyamodtak márciusban).
Éves alapon is látszik, mennyire pusztítóan hat a bezárkózás a munkaerőpiacra, a mostani visszaesés már most túlmutat a 2009-ben regisztrálthoz képest.

Foglalkoztatottak számának változása Spanyolországban (2020: március végéig regisztrált adatok alapján). Forrás: szociális ügyekért felelős spanyol szaktárca/El País

„Az uniós költségvetésében rendelkezésre álló összes eurót átirányítjuk a válság kezelésére, és lehetővé tesszük, hogy a finanszírozás gyors és hatékony legyen. Az európai szolidaritás jegyében mindent megteszünk az nemcsak az életek, de a megélhetések megmentésért” – idézte az MTI az elnököt.

A bizottság által „szolidaritási pénzügyi eszköznek” (az angol betűszó alapján SURE, ami biztosat jelent magyarul) nevezett csomag azt hivatott biztosítani, hogy a tagállami munkavállalók megélhetése ne kerüljön veszélybe, a vállalkozásokban alkalmazottak rövidített munkaidőben dolgozhassanak és továbbra is fizetni tudják bérleti díjaikat, számláikat elősegítve ezáltal a gazdaság stabilizálását.

A bizottság által „szolidaritási pénzügyi eszköznek” nevezett csomag azt hivatott biztosítani, hogy a tagállami munkavállalók megélhetése ne kerüljön veszélybe, a vállalkozásokban alkalmazottak rövidített munkaidőben dolgozhassanak és továbbra is fizetni tudják bérleti díjaikat, számláikat, elősegítve ezáltal a gazdaság stabilizálását.

A kölcsönök a válság által legjobban sújtott tagállamokat kívánják elsősorban támogatni, de minden tagállamnak lehetősége van arra, hogy pénzügyi garancia ellenében a támogatáshoz folyamodjon.

A pénzügyi eszközre vonatkozó bizottsági javaslatot jövő kedden tárgyalják videokonferencia keretében a tagállamok gazdasági és pénzügyminiszterei.

Forrás: Forbes & MTI

Facebook
Twitter
LinkedIn

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.