Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Tetszik, nem tetszik a szomszédban dúló háborús események kihatnak a világpiacra, ezzel párhuzamosan a befektetésekre, és megtakarításokra is. A Minner.hu segítségével gyorsan át tudjuk tekinteni milyen lehetőségeink vannak menekíteni féltve őrzött vagyonunkat.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, minden élethelyzetre!
Készülj fel a jövőre velünk!
Biztonságosan

Bankot mindig jó venni

Bár mondhatjuk, hogy most kivéve orosz bankot, de azt is csak egy ideig. Anno André Kostolany könyveiben (pl. Mesterfokon a pénzről) sokszor olvastam arról, hogy válságos időszakban vegyél 10 bankrészvényt és abból 8 hosszú távon óriási profitot fog hozni. Ezt szerintem érezhetted te is, hiszen 2008-as válságban volt az OTP 1500 Ft-on is (2009 március, majd 19 590-ig száguldott 2021 októberében. A bevezetőben említett Sberbank árfolyama úgy bezuhant, hogy azt csak igazán vakmerő spekulánsok merik majd venni, egy ideig nem is érdemes.

Hogy gondolkodok én? Bankrészvények jöhetnek, kivéve az említett Sberbank, azt jó ideig érdemes majd kerülni, főleg azért is, mert lehet teljesen csődöt jelent. Az OTP Bank igen kecsegtetően zuhan, de közben az EURHUF árfolyam is történelmi maximumon (vagyis a forint értéke történelmi minimumon). Tehát itt én várok egy jegybanki lépést (update, itt is van az első, miközben kiment a cikk), ami jelzés lehet, hogy az első adag részvény vásárlást meg tudom ejteni. Igen, jól olvastad, első adag, mert ilyen esetben egészen biztosan legalább 4 részletben kell vásárolni úgy, hogy időben elosztom a részvénypaketteket a következő 6-8 hónapban. Nem kell kapkodnod, ha ebben a helyzetben akarsz okosan lépni.

Ezt hívjuk időbeli kockázatporlasztásnak. Az alábbi képen berajzoltam egy várható árfolyammozgást, ahol inkább a szemléletet szeretném megmutatni. Egy nyíl egy adott vásárlási lehetőség, időpont. Na és itt ahol két nyíl van, ott azért úgy rajzoltam, mert jól látszik, hogy egy esetleges árfolyam csökkenés után is valójában ott jön még csak a második pakett. Persze ez hosszú távú stratégiához kapcsolódik, ami tehát azt jelenti, hogy következő 3 évben benne maradsz a részvényben (rövid távon más stratégiát alkalmazunk).

Olyan gyorsan nem fog visszakúszni az OTP 17 000-ig, hiszen ettől még a most kezdődő orosz válság óriási negatív hatással lesz a térség gazdaságára. Semmi sem indukálja a hurráoptimizmust, főleg azért is, mert van ukrán érdekeltsége is az OTP-nek.

Az USA és a háborúk. A tőzsdét nem érdekli

Miért nem lengtek be az amerikai részvények? Főleg miért nem lefelé? Az amerikai tőzsdeindexre szinte semmi hatása nincs a különböző gazdasági konfliktusoknak. Talán egyedül az olajválság időszakában történt nagyobb esés. Az amerikai részvényeink hozamára tehát maga a háború nem lesz nagy hatással, ám más tényezők lehetnek.

Az SP500 tőzsde index változása a különböző háborús időszakokat követően.

Forrás: Truist, Yahoo Finance

Richter

Sokan kérdeztetek, hogy a Richter most jó vétel lehet-e. Az egyik olyan magyar cég, akinek elég nagy a kitettsége a keleti régió felé. Az alábbi táblázatban látható, hogy a forgalmának 25%-a jön az térségből, ha a két háborúst félt nézzük akkor 20%-a. Ez óriási. Érdemes elolvasni a negyedéves jelentéseiket a cégeknek!

És bár mondhatod, hogy majd visszaáll, de ez óriási veszteség a cégnek, mégha gyógyszerre szükség is lesz később is. Tehát nem ez lesz a a részvény, amire feltesszük az összes pénzünket, sőt egy ideig én kerülni fogom. Több mint 3 év, mire újra visszatér a 2021-es forgalmához a Richter.

A rubel árfolyammozgásának jó részét lefedezték határidős ügyletekkel, de így is lesz rajta veszteségük a későbbiekben.

Kripto piac

Az, hogy sok esetben kriptoban kaptak segélyt az ukránok, vagy éppen az orosz oldalról is jöttek kripto hírek még inkább legitimálják a kriptopiac létjogosultságát. A kisbefektetők portfóliójában egyre nagyobb szerepet kap, ha nem is 100%ot (azt azért ne), de láthatóan 10-15%át a tőkének már érdemes valamilyen kriptóban tartani. Az Ethereum a felhasználási területeit is nézve vonzóbb célpont, mint a bitcoin (NFT iparág óriási hype-ban van), én abból csipegetek.

Arany, az infláció miatt is gondolhatnál rá, de most itt a háború

Valahogy hirtelen mindenki elgondolkodott, hogy azért az arannyal mégis mindenhol új életet tudnál kezdeni. Tehát alapból van / volt egy inflációs nyomás is, ami elkezdte felfelé hajtani az arany árfolyamát, és erre a háborús konfliktus még rátett egy lapáttal. Várom a 2000 dolláros unciánkénti aranyárat, felette igazi goldrally-ban lesz részünk.

A cikkért köszönet Mándó Milánnak, és a Minnernek!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.