Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A faktorálás olyan finanszírozási forma, amelynél egy vevőnkkel szembeni követelésünket eladjuk egy harmadik személynek, leginkább egy faktoring vállalkozásnak. Ez azt is jelenti, hogy nem fogjuk ugyan megkapni a teljes összeget, viszont hamarabb hozzájuthatunk a pénzhez.

Minden vállalkozás életében előfordulhat olyan helyzet, hogy a bevételek még nem érkeznek meg, de az alvállalkozókat és beszállítókat már ki kell fizetni. Ha van olyan követelésünk, amely még nem járt le és nagy biztonsággal befolyik, csak éppen hosszú a kialkudott fizetési határidő, akkor szóba jöhet a követelés faktorálása, vagyis eladása.

Gyakran előfordul, hogy egy nagy megrendelő – éppen azért, mert nagy megrendelő – hosszú fizetési határidőt köt ki a szerződésben. Különösen a nagykereskedők szeretnek a vállalkozások szemével nézve rettenetesen hosszú határidejű, olykor akár 180 napot is meghaladó fizetési feltételeket kialkudni maguknak. Csakhogy mi magunk nem tudunk a beszállítóink és az alvállalkozóink számára ilyen feltételeket diktálni, ami rontja a cash flow-nkat, így könnyen bekövetkezhet, hogy nem tudjuk időben kifizetni őket.

Gépjármű biztosítás

Kötelező, és Casco gépjármű biztosítás igényeidhez igazítva, percek alatt, egyedi kedvezményekkel.
ONLINE IS

Mivel esetünkben nem arról van szó, hogy egy vevő váratlanul nem fizet, hanem arról, hogy nagyon nagy valószínűséggel fizetni fog, csak éppen később, mint ami nekünk ideális lenne, ezért ez a helyzet előre kalkulálható. Ha arra kényszerülünk, hogy hosszú fizetési határidővel kössünk szerződést valakivel, nem árt előre kalkulálni a vállalkozás kötelezettségeivel is, erre szolgál a pénzügyi terv. A hosszú vevői fizetési határidőből adódó fizetési nehézségek áthidalhatóak persze hitellel, de jó megoldás lehet a faktorálás is.

A faktoring lényege, hogy egy erre szakosodott cég még bőven a lejárat előtt megvásárolja tőlünk a partner teljesítésigazolással már igazolt adósságát. Így mi hamarabb jutunk pénzhez, és teljesíteni tudjuk lejáró követeléseinket.

A faktorcég persze megfizetteti velünk a kockázatot, hiszen az adósságot nem a követeléssel megegyező értéken, hanem annál olcsóbban fogja megvenni. Hogy mennyivel olcsóbban, az javarészt a partner fizetőképességén és annak banki megítélésén múlik: minél nagyobb, tőkeerősebb, megbízhatóbb a partner, annál nagyobb hányadát kaphatjuk meg a követelésnek előre.

A nem fizetés elkerülése érdekében sosem árt, ha a szerződés aláírása előtt ellenőrizzük a partnereinket nyilvános cégadatbázisokban, és  ez különösen igaz akkor, amikor hosszú fizetési határidőben akarnak velünk megállapodni. Ha ezekben az adatbázisokban a partner cégről negatív információkat találunk (végrehajtás, korábbi felszámolás a tulajdonosi körben, stb.), akkor a faktorcégek sem akarják majd megvenni tőlünk a velük szembeni követelést, mert túlságosan kockázatosnak tartják. Ilyen partnerek esetében tehát eleve kockázatos lehet szerződni.

Faktorcégből többféle van, lehet banki kötődésű vagy banktól független társaság, de az nagyon fontos, hogy rendelkezzen a jegybank engedélyével.

Forrás: Összetartók

Facebook
Twitter
LinkedIn
Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.