Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A 2024-ben induló CSOK Plusz hitel már számos pénzintézetnél elérhető, és mivel az akár 50 millió forint összegű kölcsön kamata alig fele a piaci lakáshitelek kamatszintjének, a Bankmonitor szakértői szerint óriási az érdeklődés iránta.
Így aztán nem csoda, ha a hivatalok elfelejtettek rá a megfelelő igénylő nyomtatvánnyal felkészülni!

Igényelnénk, de nincs mivel

Az igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamatozású CSOK Plusz kölcsön igényléséhez számos feltételt kell teljesítenie a házaspároknak, melyek egy részéről igazolást is be kell nyújtaniuk a bank részére. Ilyen például a megfelelő társadalombiztosítási jogviszonyról szóló igazolás. A CSOK Plusz igénylésének ugyanis feltétele, hogy legalább a házaspár egyik tagja minimum 2 éves folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Ez többféle jogviszony lehet, ám bármelyikről is legyen szó, megfelelő igazolás szükséges róla.

A leggyakrabban hazai munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból származik a megfelelő társadalombiztosítási jogviszony, ebben az esetben az igazolást a területileg illetékes kormányhivataltól lehet beszerezni.

Nem is olyan egyszerű beszerezni a megfelelő igazolást

A Tb igazolás beszerzése önmagában nem tűnik ördöngösségnek, már csak azért sem, mert más támogatások esetében is be kell szerezni ilyet, ezekhez rendelkezésre is állnak a megfelelő űrlapok. Az azonban már nagyon is lényeges lehet, hogy a kérelmen mi szerepel. Jelenleg a kormányhivatal, illetve a NEAK honlapján a már korábban is meglévő támogatásokhoz  – Babaváró hitel, korábban igényelhető CSOK, otthonfelújítási támogatott hitel stb. – kapcsolódó kérelmek érhetők el, a CSOK Plusz azonban hiányzik. Emiatt egy ilyen kérelemnél kérdéses, hogy a hivatal milyen tartalommal állítja ki az igazolást, ha pedig a bank nem fogadja el azt, akkor hiánypótlást kérhet, ami ideiglenesen megakaszthatja a hiteligénylési folyamatot. Ezért a Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy mindenképpen érdemes a hivatallal a kérelem leadásakor külön is egyeztetni arról, hogy milyen célból kérjük az igazolást. 

Ki kell hangsúlyozni, hogy a kérelemtől függetlenül a kormányhivatalok ki tudnak állítani megfelelő tartalmú igazolásokat, ha tudják a pontos célunkat. Várhatóan készül új kérelem, amely kifejezetten a CSOK Pluszhoz kapcsolódik, így ez a kényelmetlenség, probléma csak átmeneti lesz.

Változik a Falusi CSOK is

Érdekesség, hogy Falusi CSOK esetében is sok minden változott az idei évtől. Például új rendeletben szerepel maga a támogatás, illetve a társadalombiztosítási jogviszonyra vonatkozó előírások is módosultak. Ehhez sincsen még új kérelem, amennyiben pedig a régi kérelem és jogszabályhivatkozás alapján készül egy igazolás, akkor azzal probléma lehetne, hiszen a régi rendeletben még más elvárások szerepelnek. Éppen ezért a Falusi CSOK-ot igénylőknek is fokozottan figyelniük kell arra, hogy a kérelem leadásakor külön is jelezzék, milyen célra kell az igazolás.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.