Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Már Magyarországon is elérhető a Klarna kamatmentes részletfizetési megoldása.
A „Buy Now Pay Later” társaság, amely Svédországból indult világhódító útjára, és Európa egyik legértékesebb fintech cégeként állt a BNPL-forradalom élére.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

De mi az  BNPL?

A fintech cég a szerződött kiskereskedelmi partnereinél lehetővé teszi a fizetés 3 részletben szolgáltatást, így a fogyasztók vásárlásaikat három kamatmentes részletre oszthatják, és még azelőtt megkapják a terméket, hogy a teljes összeget kifizetnék.

A Klarnával már lehet fizetni többek között az Orsay divatmárka, a Footshop, Média Markt, Euronics, E-cipő, Tesco, Kifli, H&M, Apple, DM, Dechatlon, Nike, Butor1, Zooplus, Auchan, Ikea, Obi, Playersroom és a Puma webáruházaiban.
A felsorolás pedig azon kívül, hogy közel sem teljes, a következő hetekben minden napra várható új partner.

A magyarországi indulás alig pár hónappal követi a cég romániai piacra való, júniusi belépését, de régiónkban jelen vannak Csehországban és több mint két éve már Lengyelországban is, illetve további terjeszkedésre is készülnek a térségben.

Hogyan működik?

A vásárlók három kamatmentes részletben fizethetnek (Fizetés 3 részletben), az első részletet a vásárláskor, a többi részletet pedig 30 naponként kell kifizetniük. Ez lehetővé teszi a fogyasztók számára, hogy egyenletesen eloszthassák vásárlásaik költségeit, és még azelőtt megkapják a terméket, hogy a teljes összeget kifizetnék.

A Klarna által 2023 nyarán elvégzett kutatás adatai alapján a magyarok nagy részének érdekes lehet ez a megoldás. A felmérésben résztvevők 79%-a szívesebben vásárolna olyan webáruházban, ami lehetővé teszi, hogy a terméket még azelőtt megnézhesse, kipróbálhassa, mielőtt fizetne érte.

59%-uk válaszolt úgy, hogy nagyobb biztonságban érzi magát, ha az online áruházban lehetőség van arra, hogy szállítás után fizethessen. Érdekesség, hogy bár Magyarországon a BNPL-típusú megoldások (Buy Now Pay Later – vásárolj most, fizess később) viszonylag újak, a lakosság közel fele (48%) úgy nyilatkozott, hogy drágább termék vásárlása esetén szívesebben osztaná meg a fizetést a BNPL segítségével.

A Klarna-ról

A cég számára Magyarország a 24. piac, ahol megjelenik, és világszerte már 150 ezer felhasználót gyűjtött össze, miközben 500 ezer kiskereskedelmi partnerrel is rendelkezik. 

Bár a cég elsőként a BNPL-ről lett ismert, de mára már a segítségével lebonyolított tranzakciók harmada a Pay Now azonnali fizetési szolgáltatás. 

Mindezzel kapcsolatban Siemiatkowski elmondta, hogy a hazánkat jellemző magas kamatszint nem jár jelentős hatással a Klarna termékeire, ugyanis míg más fogyasztói hitelek és a hitelkártyák esetében a felvett hitelösszegek magasak és hosszabb távra vonatkoznak, így a kamatszint emelkedését a bankok veszteségként kénytelenek elkönyvelni, ha nem tudják áthárítani fogyasztóikra, addig a kamatszint változása nem jár jelentős hatással a Klarnára.

A finanszírozást az is segíti, hogy a Klarna banki státuszának köszönhetően akár betéteket is gyűjthet, szemben más BNPL szolgáltatókkal, ami növeli a finanszírozás stabilitását is, miközben a nem teljesítő hitelek aránya rendkívül alacsony, miután azok az idei első fél évben éves szinten 41 százalékot csökkentek, így mindössze 0,39 százalékot tettek ki, ami 30-40 százalékkal alacsonyabb a hitelkártyák esetében megszokottnál.

A cég bevételeinek túlnyomó többsége a kereskedőktől érkező alacsony, kártyaszolgáltatókhoz hasonló díjakból érkezik. Siemiatkowski szerint a vállalkozás ráadásul a kereskedők számára kedvezőbb megoldást kínál a hitelkártyáknál, ezzel növeli a lojalitást, és szeretnék a partnerek külföldi terjeszkedését is támogatni.
A késedelmi díjak mennyiségére belső küszöböt vezettek be, a mértéke például Svédországban 100 millió dollárral csökkent 2021-ben. A tőzsdére lépési tervek nem szűntek meg, ám egyelőre az főként a piaci viszonyoktól függ, mivel a Klarna az ezzel kapcsolatos elvárásoknak már most is megfelel.

App Store

Töltsd le a Klarna-t IOS eszközödre

Google Play

Töltsd le a Klarna-t Android készülékedre

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.