Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Ez mellett már nem lehet szó nélkül elmenni.
Nincs nap, hogy ne olvasnék valahol az egyre növekvő hitelfelvételről, inflációról, és csillagászati árakba emelkedett ingatlan árakról.
És persze nem kell kettő perc, valaki már kántálja alatta, hogy ” mert nem tanultak a válságból. Megint ugyan az lesz!”

Nem, nem lesz ugyan az, mint 2008-ban. És igenis tanultak belőle.
A pénzintézetek is, a lakosság is, a vállalkozások is.
Ezek tények. Ahogy az is, hogy

JÖN A VÁLSÁG!!

De hát miért ne jönne?
Hiszen ez ciklikusan változik, amióta a pénzt, és a modern gazdaságot ismerjük. (meglehet előtte is, de arra nem terjed ki a tudásom 🙂 )
Minden gazdasági fellendülés után jön egyfajta újra elosztás, és recesszió, hogy aztán ismét növekedő pályára állhasson minden.

Azonban van itt pár sokat hallott tézis, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül.
Az egyik az, hogy idén. Vagy jövőre… esetleg egy-másfél éven belül.
A lakosság egyik része imádja ezt szajkózni. Mintha ezeket előre bejelentenék, és rögtön a lakosságnak szólnának, az elemzőket kikerülve.
A másik, hogy minden törlesztő fel fog emelkedni, devizaválság jön, nem fogtok tudni fizetni semmit.

Mindkét verziónak van egy közös pontja, ez pedig a szent meggyőződés, és a hit, amivel tudják mondogatni. Kész tényként kezelik!
Persze a szemfüles online magazinoknak sem kell több. 
Látva, hogy a téma tömegeket mozgat meg, évek óta minden hétre jut is legalább 1,de inkább több cikk arról, hogy most aztán tényleg, és itt a válság, és mindmeghalunk…

Összegezzük, amit tudunk

Először is, hogy nincs a lakosságnál új devizahitel.
Sőt jellemzően hosszú kamatperiódussal rendelkező, FIX forint hitelek vannak kint. Még a személyi kölcsönök is szinte kivétel nélkül végig fix törlesztővel vannak szerződésbe rögzítve.
A lakáshiteleknél már nincs önerő nélküli vásárlás, a törlesztő részletek pedig az első pillanattól tartalmaznak tőketörlesztést is a kamat mellett, így biztosítva, hogy az ingatlan mindig többet érjen, mint a rajta elhelyezett jelzálog teher.
Autót se nagyon hoznak már ki önerő nélkül.
Az MNB szigorúan ellenőrzi, hogy a lakosság a jövedelméhez viszonyítva milyen mértékben adósíthatja el magát.
A lakosság számára pedig számtalan kiegészítő szolgáltatás, és biztosítás biztosítja, hogy egy váratlan élethelyzetben is tuják fizetni a kiadásaikat.

Itt azért halkan megjegyzem, hogy ez a rendszer sem hibátlan, és kijátszható, mint minden amit ember alkotott. Azonban akik ezeket a szabályokat szánt szándékkal megszegve, túlzottan eladósítják magukat, azokkal semmit nem lehet kezdeni. Ők vállalják az extra rizikót, és azt, hogy kikerülnek egy jól felépített védőháló alól.

Kétszer ugyan abba a szarba?

Nos ez sem valószínű.
A 2008-as válság már megtanította a pénzintézeteket, milyen jelek utaltak a recesszióra, és ezek milyen következménnyel jártak.
Nem, ezekre már figyelnek!
Így jó eséllyel nem az ismert folyamatokkal fog betörni a krízis.
Sokkal valószínűbb, hogy egy olyan új forgatókönyv szerint fog bekövetkezni, ami egy eddig nem várt irányból nehezíti meg az életünket.

És mikor?

Ha ezt tudnám, nem itt blogolnék, hanem a Wall Street-en osztanám az észt. Bár én úgy gondolom, ott sem tudják pontosan. Inkább csak próbálják előrejelezni, mint a meteorológus az esőt.
A jelek szerteágazóak. Sokan a jelenlegi német autóipari termelés visszaesést tartják kirobbantó oknak, mások pedig az amerikai-kínai kereskedelmi háborút tartják rossz ómennek.

Mit tehetsz ellene?

Mondjuk felkészülve várod.  Mást nagyon nem.
Ami az egyik legfontosabb, hogy mindig legyenek tartalékaid. És lehetőleg ne a párnahuzatban.
Legyen biztosításod, azokra az eseményekre, amik megakadályozhatják a kiadásaid elmaradását. Inkább most rakj el pár ezret, később aranyba fogod foglalni a saját neved érte.

Ne hidd, hogy mindig minden így marad. Legyen „B” terved.
Én magamnak mindig azt üzenem ,hogy  : „- Figyelj a piacra! A válság alatt is voltak akik sikeresen kovácsoltak előnyt az aktuális helyzetből. A következő sikersztori legyen a tied!”

Mivel már így is igen hosszú lett, így már azt hiszem ennyi lesz 🙂

Ha szívesen leülnél velem ötletelni a lehetőségekről, vagy kíváncsi volnál ennek a cikknek egy hosszabb, és alaposabb magyarázatra, ne teketóriázz, vedd fel velem a kapcsolatot -> hello@okosdontes.hu

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.