Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Általánosan elterjedt nézet, hogy árverésen olcsóbban juthatunk hozzá kiszemelt ingatlanunkhoz, mintha megállapodnánk az eladóval. Sokan ezért a szükséges információk hiányában is belevágnak az árverezésbe, annak reményében, hogy így jóval olcsóbban sikerül ingatlant vásárolniuk. Itt is megvannak azonban azok az eljárási buktatók, amelyekre érdemes odafigyelni, ha el akarjuk kerülni, hogy csak évekig tartó bírósági vitatkozás után juthassunk hozzá a megvásárolt ingatlanhoz.

Hogyan zajlik egy árverés?

A folyamat lényege, hogy az vásárolhatja meg a licitre bocsátott ingatlant, aki a legtöbbet kínálja érte. Az árverés során áruba bocsátott ingatlanoknak mindig van egy kikiáltási ára: ez a megajánlott legalacsonyabb vételár, ami alatt nem értékesíthető, vagyis erről az összegről innen indul a licitálás.

Többféle árverés típus is létezik az angol árverés mellett, ilyen például a holland árverés, ahol egy magas kikiáltási árat csökkentenek addig, míg valaki meg nem veszi az árucikket. Zárt licites árverés is létezik, amikor a kikiáltási ár tudatában a vevők privát ajánlatokat tesznek anélkül, hogy tudnák, versenytársaik mennyit hajlandóak az árverés tárgyára áldozni (például leírják az ajánlatukat egy papírra és beadják). Ingatlan árverés szempontjából ideális az angol árverés, Magyarországon a legtöbb esetben a házért, lakásért a legmagasabb összeget kínáló licitáló szerzi meg az árucikket.

Hol keressünk ingatlant?

Az ingatlan  árverés hétköznapibb, gyakoribb dolog, mint azt gondolnánk.
Az ingatlan árverés történhet az eladó szabad akaratából (például megnyit egy online ingatlan árverést egy internetes piactéren, ahol el szeretné adni a lakását), illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, egy bank, vagy a bíróság jóvoltából is (MBVK ingatlan árverés), ugyanis az ingatlan árverés az adósságbehajtás egyik radikális, ellenben elterjedt eszköze.

A végrehajtási eljárás során lefoglalt és árverésre kínált ingatlanokat a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara honlapján, az mbvk.hu-n lehet megtekinteni. Ingatlant kizárólag elektronikus árverésen értékesítenek, tehát régóta nincs már olyan, hogy az ingatlant „dobra verik” és mindenki, aki akkor ott van a helyszínen, licitálhat. Az interneten történő árverezéssel sokkal több ember számára válik elérhetővé az árverésen való részvétel, de egyúttal nyilvánvalóan nagyobb is a verseny, így magasabbak lehetnek az árak.

Online aukciós piacterek:
NAV ingatlan árverés: NAV Elektronikus Árverési Felület (EÁF)
MBVK árverés: a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar felülete
– Bankok saját felületeik 

Gépjármű biztosítás

Kötelező, és Casco gépjármű biztosítás igényeidhez igazítva, percek alatt, egyedi kedvezményekkel.
ONLINE IS

Mire figyeljünk

Az ingatlan kiválasztásakor fontos, hogy alaposan tanulmányozzuk az árverési hirdetményt, amely az adott ingatlannál az árverési adatok menüpont alatt érhető el. Itt megtalálhatjuk a kikiáltási árat, a minimál árat (ez egyes ingatlanoknál megegyezik ), de amire jogi szempontból nagyon kell figyelni, az a következő két adat: mely jogok nem töröltethetők sikeres árverés esetén sem, és van-e olyan személy, aki sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni.
Bármelyik adatnál nem az szerepel, hogy „nincs ilyen”, inkább másik ingatlant válasszunk.

Az árverésen való tulajdonszerzés a jogi szaknyelv szerint „eredeti szerzésmód”, ami azt jelenti, hogy az ingatlan tiszta tulajdoni lappal kerül a birtokunkba (tehermentesen), mégis vannak olyan jogok, amelyek árverés után is fennmaradnak. Ilyen például az ingatlanon fennálló haszonélvezeti jog, amennyiben az már a végrehajtási eljárás megindulása előtt is létezett.
Például ha a tulajdonos az édesapjától megörökölte az ingatlant, édesanyja viszont még él, és özvegyi haszonélvezeti joga van.

A haszonélvezeti jog sajnos legtöbbször azt jelenti, hogy a haszonélvező benne is lakik az ingatlanban, és hiába vesszük meg árverésen, nem költöztethetjük ki. Az ilyen ingatlanok értéke természetesen kirívóan alacsony, de okkal – a vevő ugyanis se beköltözni nem tud, se bérbe adni nem tudja jogos tulajdonát.

A másik jogi buktató, ha van olyan személy, aki árverés esetén sem köteles kiköltözni – ilyen lehet például a tulajdonostárs. Fontos ezért mindig megnéznünk azt is, hogy 1/1 tulajdoni hányadú ingatlant veszünk-e. Ha ugyanis csak 1/2-et árvereznek, a tulajdonostárs benne maradhat az ingatlanban és azt továbbra is használhatja.

Mi történik az ingatlan árverés után?

Miután lezajlott az ingatlan árverés, hamar kiderül, hogy ki nyerte el az ingatlant.
Amennyiben mi nyertünk az ingatlan árverés során, a vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásától számított 15 napon belül kell megfizetni, azonban a végrehajtó legfeljebb 2 hónapra halasztást is adhat – ezt külön kell kérni.
Ha megfizettük a vételárat, megkapjuk az árverési jegyzőkönyvet.
Ez a papír ugyanolyan fontos, mint normál esetben az adásvételi szerződés – igazolja, hogy megvásároltuk az ingatlant, és mi vagyunk a tulajdonosok.
A földhivatal a jegyzőkönyv alapján intézkedik a tulajdonjog bejegyzésről.

A birtokbavétellel meg kell várni, amíg az adós kiköltözik – ha azonban erre a megadott határidőig nem kerül sor, kérhetjük a végrehajtótól az ingatlan kiürítését.

Ha nem mi vagyunk a nyertes ajánlattevők, akkor sem ér minket anyagi veszteség, hiszen a végrehajtó számlájára átutalt árverési előleget a végrehajtó teljes egészében köteles nekünk visszautalni. Ez általában az árverés lezárásától számított egy-két héten belül megtörténik.

Az ingatlan árverés folyamata tehát nem bonyolult, azonban fontos, hogy körültekintően válasszuk ki a megvásárolni kívánt ingatlant, és annak műszaki állapotáról, illetve jogi helyzetéről még a licitálás előtt részletes információt szerezzünk a végrehajtótól. Ha nem tudjuk biztosan megállapítani, hogy egy adott ingatlan esetén milyen jogi bonyodalmakra számíthatunk, kérjük inkább egy hozzáértő ügyvéd segítségét.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. pl 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.