Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Egyszerűen fogalmazva, a medvepiac olyan piac, amelyre az árfolyamok esése jellemző, a bikapiac pedig olyan piacot jelöl, ahol az árak emelkednek. Az embereket befektetésre ösztönzi, amikor egy piacot bikapiacnak titulálnak, mivel megbízható és az árfolyamok emelkedése jellemzi. A medvepiacok csökkenő tendenciát követnek, mivel a befektetők eladják a részvényeket, különösen a kockázatosabb eszközöket.

Érdekel a tőzsdei befektetés?

Kamatoztatnád a pénzed? Magyar, európai, vagy esetleg az amerikai piacokba fektetnél be?
Szakértők támogatásával, kedvenc okos eszközödről.

Bikapiac

A nevét onnan kapta, hogy a bika a szarvával felfele dobja azt, amit megtámad, így az árfolyamokat is ezzel a képpel személyesítik meg.

A bikapiac meghatározása olyan piac, ahol az értékpapírok árai emelkednek, vagy várhatóan emelkednek az adott idõszakban. Az ilyen típusú piac ösztönzi a vásárlást, mivel a feltételek kedvezőek. Egy ilyen piac alapvető jellemzői az optimizmus, a magasabb hozam, a magas tőzsdei kereskedelem és a befektetők bizalma. Továbbá, a piaci trendek előrejelzése egy kicsit nehéz, azaz amikor azok megváltozik.

Az, hogy mennyi ideg kell tartson az emelkedés, hogy bikapiacról beszélhessünk, nincs pontosan definiálva. Emellett a folyamatos emelkedés sem kizárólagos kitétel. A bikapiac időtartama általánosságban viszonylag hosszú, több hónap, de akár 5-10 év is lehet. Mindez általában a gazdasági ciklusokok fellendülő szakaszaival kapcsolható össze. Az emelkedés mértéke hasonlóan nehezen határozható meg. Hüvelykujj szabályként a 20 százalékos emelkedést szokás bikapiacnak tekinteni.

Összességében tehát az elnevezést a több hónapig vagy évig tartó, folyamatos, 20 százalékot meghaladó emelkedésre szokás használni, de ettől valamely szempont szerint eltérő emelkedés is tekinthető bikapiacnak.

Azokat a befektetőket, akik arra számítanak, hogy az árak emelkednek, bikáknak hívják, és az érzelmet bullishnak hívják.

Medvepiac

A medvepiac arra a tőzsdei ciklusra használt kifejezés, amikor az árfolyamok legalább 20 százalékot esnek és jóval kockázatkerülőbbé válnak a befektetők. Ilyen időszakok során gyakran az árfolyamok hosszabb ideig, jelentősen esnek, vagyis csökkenő tendenciát mutatnak.

Ezen a piacon a pesszimizmus elterjedt, és a befektetők rövid pozíciót vesznek fel, azaz azáltal, hogy a birtoklásuk miatt veszteségre számítanak, az értékpapírokat a befektetők adják el. A medvepiacon a tőzsdei kereskedelem csökken, a hozam alacsony, a befektetői bizalom alacsony, és ezt gyakran a gazdasági recesszió kíséri.

Milyen fázisai vannak a medvepiacnak?

Kialakulásának első fázisa a magas árfolyamok és a kedvező befektetői hangulat ciklusának végén jelentkezik. Ilyenkor még magas árak és pozitív piaci kilátások mellett a befektetők egy része elkezdi zárni a pozícióit és realizálni a profitjait az értékpapírok eladásával.

A medvepiac második fázisában az értékpapírok árfolyama jelentősen esni kezd és a befektetők között is egyre inkább negatív a hangulat. A gazdasági mutatók értékei is csökkenésnek indulnak és az elmúlt időszak átlagos értékei alá esnek. A második fázist kapitulációnak is szokták nevezni, mivel a befektetők a korábban elért profitjaikat figyelmen kívül hagyva elkezdenek pánikolni és eladják a részvényeiket.

harmadik fázisban néhány spekulatív befektető jó belépési pontnak látja az adott árfolyamszinteket. Az emelkedés reményében elkezdenek pozíciókat kiépíteni bizonyos értékpapírokban. Ez a jelenség okozhat ugyan megnövekedett forgalmat és áremelkedést bizonyos részvényeknél, de csak átmeneti jelleggel.

negyedik fázisban az árfolyamok tovább csökkennek, viszont jóval lassabb tempóban. Egészen addig, amíg az alacsony árak és a pozitív gazdasági hírek újra vonzóvá nem teszik a piacokat a befektetők számára. Ez árfolyamemelkedéshez vezethet és a medvepiacot felválthatja a bikapiac.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.