Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Elkezdődött egy óvatos kamatcsökkentési ciklus az MNB részéről, ami szép lassan lendületet adhat a stagnáló ingatlan piacnak.
Ha mostanában tervezel ingatlant vásárolni, ideje belehúzni, mert a folyamat a lakásvásárlók alupozícióját gyengítheti.

Szűkül az alkudozás tere a lakáshitel-piacon

Továbbra is bőven van lehetőség a lakáshitel-piacon egyedi kamatalkura, ám ennek mértéke egyre csökken, vagy legalábbis óvatosan adják meg a bankok. Az elmúlt hónapok hitelpiaci pangását látva – az év első három hónapjában mindössze 115,5 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel szerződést a háztartások, ami harmada az egy évvel korábbi folyósításnak – az ember azt gondolná, hogy a hiteldinamika felpörgetése (bár inkább megmentése) érdekében a korábbiaknál is komolyabb (kamat)áldozatot is hoznak a bankok. Ám az adatok azt mutatják, hogy egyre szűkül az alkuképesség.

Egyedi kamatalkuk alakítják a piacot

Ez mit jelent? A héten már adtam ki ajánlatot 7,7% alatt is, ami több mint baráti a 20%-os inflációs adatok mellett!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a bankok egy legalább 10 évre fix törlesztőrészlettel bíró  piaci kamatozású lakáshitelt márciusban átlagosan 8,1 százalékos kamat mellett nyújtottak a szerződőknek.  Az adat azért érdekes, mert a piacon márciusban egy 20 millió forintos, 20 évre szóló, 10 éves kamatfixálással rendelkező hitelre a legjobb ajánlatot adó UniCredit Banknál is csak 8,3 százalékos kamaton lehetett kölcsönt igényelni a publikus lakáshitel hirdetmények szerint.
Ennek értéke március végén 8,85 százalék volt, amely 75 bázisponttal magasabb, mint a jegybanki statisztikában kimutatott átlagkamat-szint.

Az egyébként a transzparenciát nem igazán erősítő egyedi kamatalkus folyamat lényegében az MNB kamatemelési ciklusának indulásától tart a bankokban, ám a pénzügyi szakértő arra figyelmeztet, hogy az elmúlt év vége óta egyre csökken a különbség a szerződésekben szereplő kamatokból számított átlagkamat és a hirdetményi kamatok között. Tavaly decemberben akár még 1,28 százalékponttal alacsonyabb volt a jegybanki átlagkamat a BiztosDöntés.hu hirdetményi top-kamatátlaga között, ez csökkent márciusra 75 bázispontra.

Fogy az olcsó banki forrás

Az egyre kisebb kamatalku lehetősége egyebek mellett abban látszik, hogy a lakáshiteleken a banki marzs továbbra is a historikus mélypont közelében van – a jegybank az elmúlt év IV. negyedévére 22 bázispontot mutatott ki. A helyzetet csak nehezíti, hogy az elmúlt hónapokhoz képest jelentősen megcsappant a bankok hitelek mögé állítható olcsó forrása.
A BiztosDöntés.hu szakértője arra emlékeztet, hogy az MNB adatai szerint egy év alatt 13 százalékkal, 1144 milliárd forinttal apadt a hitelek fedezetét a legoptimálisabban biztosító, a lakosság által kamatmentesen a bankokban parkoltatott folyószámla betétek állománya.

A hitelkamat-csökkentés is szűkíti a lehetőségeket

A kamatalkut az is mérsékli, hogy az elmúlt hónapokban megindult a lakáshitel kamatok óvatos csökkenése. Ezt a trendet annak ellenére erősítheti az, hogy az MNB elkezdte az irányadó kamat csökkentését, hogy a jegybanki kamatcsökkentés egyelőre csak a rövid pénzpiaci kamatokban jelent meg, ám a pszichológiai hatás egyértelműen a könnyítés irányába hat. Ha pedig csökkennek a standard kamatok, akkor kevésbé lesz mód egyedi alkukra – véli a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

A változó állami támogatások sem a Te malmodra hajtják a vizet

Ahogy korábban írtam róla a január elsejétől várható CSOK, és babaváró módosítások szintén felhajtó erővel lehetnek a piacon. Ezek az idei év vége felé a városokban gerjeszthetnek erősödő vásárlási kedvet, majd a módosítás életbe lépése után a preferált kistelepülések árai emelkedhetnek jelentősebben, amit valószínűleg lekövet majd később minden piaci térség.

És persze megint azok járnak a legrosszabbul, akik a vészmadarakra hallgattak, és várták, hogy a piac majd számukra kedvezően alakul, és megindul egy hosszabban tartó, jelentős lefelé tartó korrekció. 
Arról, hogy erre miért nem látok (láttam) esélyt, itt írtam bővebben.

Ha terved van itt az idő!

30 év felett vagy, és babavárót szeretnétek igényelni? Nincs időd!
Városi környezetben használnád fel a CSOK-ot? Nincs időd!
Szeretnéd megúszni a következő árrobbanást? Nincs időd!

Jelentkezz elérhetőségeimen, és váltsuk valóra lakáscéljaid, amíg még van idő!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.