Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Egy csütörtök éjjel megjelent, és július 1-től hatályba lépő rendelete alapján az MNB előírja, hogy már legalább 600 ezer forint havi nettó jövedelemmel kell rendelkezni ahhoz, hogy nagyobb adósságterheket vállalhasson valaki.

Új JTM szabályzás a bankoknál

Kezdjük azzal, mit is jelent a jövedelem terhelhetőségi mutató, vagyis a JTM szabályzás!
Mint ahogy ebben a bejegyzésben már részletesen leírtam, az ügyfelek rendszeres jövedelmének meghatározott arányában maximalizálja az új hitelfelvételkor vállalható törlesztési terheket, ezáltal mérsékli az ügyfelek eladósodását.

Korábban elég volt havi nettó 500 ezer forint jövedelem a nagyobb adósságterhek vállalásához, de ezentúl már ez is kevés lesz.
A jövedelemhatárt még 2015-ben vezették be egyfajta adósságfékszabályként.

Jelenleg havi nettó 500 ezer forintos jövedelem alatt annak legfeljebb felét tehetik ki a fogyasztási hitelek – például a személyi kölcsönök – törlesztőrészlete, havi nettó 500 ezer forinttól viszont már a jövedelem 60 százalékára is rúghat a havi fizetendő – írja a Népszava.

A lap azt is megjegyezte, hogy a jelzálogkölcsönöknél 500 ezer forintos nettó jövedelem alatt 25–50 százalék között változik a JTM, 500 ezer forinttól viszont már a jövedelem 30–60 százalékáig is el lehet adósodni.
Fontos megjegyezni, hogy ez a felső határ a szabályzásban, azonban a bankok belső kockázatkezelése ettől eltérhet.

A bankoknak az új szabályt a július 1-től igényelt hiteleknél kell alkalmazniuk. Most még 500 ezer forint havi nettó jövedelemmel kaphat valaki 300 ezer forintos törlesztővel személyi kölcsönt, júliustól viszont már csak 250 ezer forintos részletre kaphatja meg ugyanazt a hitelt. 

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Könnyítés a kisösszegű hiteleknél

A rendeletmódosítás a kisebb összegű hitelekre (pl. gyorskölcsön) is kitér.

A rendszerkockázatot még nem jelentő, kis összegű hitelek esetében az adósságfék szabályoknak való megfelelést nem kötelező ellenőrizni

– olvasható az MNB közleményében.

Jelenleg a hitelfelvevők első 300 ezer forint alatti hitelfelvételekor, valamint hitelkeret-emelések esetén háromévente egyszer 300 ezer forintos, vagy a hitelkeretösszeg 20 százalékos emelése közül a kisebb értékig alkalmazhatják a pénzintézetek. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.