Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

2023-ban sem maradunk otthonteremtési támogatások nélkül. A legtöbb terméket már jól ismerjük az előző évekről, de apró módosítások, finomítások történtek, illetve vannak új belépők, és olyanok is amikkel idén már nem találkozunk.
Lássuk a medvét!

CSOK

A CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, ami elsődleges céljaként ingatlan vásárláshoz lehet igényelni, de bizonyos feltételek mellett bővítési célokra is felhasználható.

A feltételei 2023-ban sem változnak, de ha a pontos feltételekre vagytok kíváncsiak, ezen a linken elérhetitek -> Klikk

Eltartott gyermekek számaÚj lakás hasznos alapterülete (m2)Új ház hasznos alapterülete (m2)Támogatás (Ft)Használt lakás hasznos alapterülete (m2)Alap összeg (Ft)
 1 minimum 40minimum 70600 000minimum 40600 000
 2 minimum 50minimum 802 600 000minimum 501 430 000
 3 minimum 60minimum 9010 000 000minimum 602 200 000
 4 vagy több lakás minimum 60 m2, ház minimum 90 m210 000 000minimum 702 750 000

A lakásbővítést követően kialakított lakás hasznos alapterületének el kell érnie a fenti táblázat szerinti minimum hasznos alapterület értékét.

2 gyermek esetén a kamattámogatott hitel maximum 10 millió, míg 3 gyermek esetén 15 millió forintig igényelhető.

A CSOK mellé kedvezményes kamattámogatott hitelt is lehet igényelni, ez a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsöne (OTK), azaz a CSOK-hitel.

Az OTK- hitelek legvonzóbb tulajdonsága, hogy a teljes futamidő alatt fix 3%-os a kamat. Ezzel mind az induló havi törlesztők, mind a teljes visszafizetés összegét illetően komoly előnyt jelent a többi viszonylag hosszú kamatperiódusú lakáshitelekkel szemben.

A kedvezményes hitel maximálisan igényelhető összege két gyermek esetén 10, három vagy több gyerekkel 15 millió forint lehet. 

Falusi CSOK

A Magyar Falu Program keretében a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez és felújításához családi otthonteremtési kedvezményt (Falusi CSOK-ot) vehetsz igénybe:

  • használt lakás vásárlására és egyidejű bővítésére, illetve korszerűsítésére,
  • meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére.

A támogatás az  úgynevezett preferált kistelepüléseken érhető el, amelyeket a vonatkozó kormányrendelet felsorol. A Falusi CSOK-ot a lakóház besorolású külterületi ingatlanokra, illetve tanya, birtokközpont területén lévő megfelelő lakóingatlanokra is igényelheted.

A Falusi CSOK összege egy gyermekre 600 ezer forint, két gyermekre 2,6 millió forint, három vagy több gyermekre 10 millió forint. A támogatási összeg maximum felét költheted az ingatlan megvásárlására, a többi részét a felújításra. Ugyanakkor nem veheted igénybe a Falusi CSOK-ot arra, hogy az általad 5 éven belül elidegenített lakás tulajdonjogát visszavásárold.

Ha a meglévő ingatlanodat újítanád fel, a támogatási összeg felét kaphatod támogatásként. A Falusi CSOK mellé felvehetsz kamattámogatott CSOK-hitelt is (ha két vagy több gyermeked van).

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

Babaváró

Bár nem kimondottan lakáscélú támogatás, a legtöbben talán mégis erre a célra igénylik a méltán népszerű terméket a Babaváró hitelt.
Bár az év végén sok kétség volt, hogy mi lesz a sorsa, végül egészen 2024 végéig meghosszabbították a termék kifutását.

Fedezet nélkül igényelhető, bármire elkölthető összeget jelent a támogatás. Ráadásul, ha a feltételek teljesülnek, akkor vissza nem fizetendő támogatássá alakul a teljes, maximum 10 millió forint.

A kölcsönt kizárólag házaspárok igényelhetik abban az esetben, ha legalább az egyikük 3 esztendőnyi folyamatos társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik és a feleség még nem töltötte be a 41. életévét. A pár mindkét tagjának magyaroszági lakcímmel kell rendelkeznie, büntetlen előéletűnek kell lennie, és nem lehet ötezer forintnál nagyobb összegű köztartozása.

Hogyan alakul a Babaváró hitel kamata és a visszafizetés?

A kölcsön az első 5 évben kamatmentes. Ha ezidő alatt legalább egy gyermek születik akkor a futamidő alatt ez így is marad, sőt, a gyermek születésekor a törlesztést akár fel is lehet függeszteni 3 évre. A második gyermek megszületésekor a fennálló tőketartozás 30 százalékát elengedik. Ekkor – ha azt a pár kéri – újabb 3 évre kérhető a törlesztés felfüggesztése. Amennyiben pedig a harmadik gyermek is megszületik a teljes fennálló tőketartozást elengedik.

Hiteltartozás-csökkentő támogatások

Jelzáloghitel-tartozás csökkentés

A többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásának csökkentésének, köznapi nevén a jelzáloghitel-elengedésnek mint támogatásnak az a célja, hogy azok a családok, akiknek van lakáscélú jelzáloghitel tartozásuk, a második gyermekük születésekor kérhetik 1 millió forintnyi összeg elengedését a fennálló tartozásukból. A harmadik gyermek érkezésével 4 millió forinttal, majd minden további gyermek esetén 1 millió forinttal csökkenthető a tartozás. 

Elengedték a vagyonszerzési illetéket

Az otthonteremtést segítő intézkedések között meg kell említeni a fentieken túl, hogy 2021-től mindenki számára illetékmentes a lakásvásárlás, abban az esetben, ha CSOK támogatás is igényelve lett az új otthon vásárlásakor.
Ráadásul az illetéket a használt lakások esetében is elengedik ilyen esetben – vagyis minden gyermeket nevelő jogosult lehet erre, ha lakóingatlant vesz.

Mekkora összeget jelenthet az illeték elengedése?

Az illetéket utólag, a vételár alapján róják ki. Mértéke 2023-ban is a vételár 4 százaléka, egy 50 millió forintért megvásárolt ingatlannál tehát ez az összeg már  2 millió forintról beszélünk.
Bár közvetlenül a lakás megvásárlását nem segíti ez a támogatás, mégis jelentős támogatásként értékelhető, hiszen a meglévő pénzt az új otthon berendezésére költhetitek.

Ennyi?

Egyenlőre igen, de nem lennék meglepődve, ha az év folyamán további megoldások, lehetőségek látnának napvilágot a piaci igényeknek megfelelően.
Sajnos az otthonfelújítási támogatás kikerült a listáról, de talán némi ráncfelvarrást követően még visszatérhet.
Mindenesetre figyelünk várunk, és addig is kihasználjuk ami a rendelkezésünkre áll, mint lehetőség.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.