Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A gyermekvállalás és az otthonteremtés támogatásával összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 252/2020. (V. 29.) Korm. rendelet 2020. június 13-i hatállyal módosítja a Családi otthonteremtési kedvezmény és adó-visszatérítési támogatás igénybevételéről szóló kormányrendeleteket.

Főbb változások általános összefoglalása:

 • Nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet is igazolhat biztosítotti jogviszonyt
 • Az adóazonosító jel ideiglenes adóigazolvánnyal vagy az adóazonosító jel igazolására szolgáló hatósági bizonyítvánnyal is igazolható.
 • Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága esetében, amennyiben nem megfelelő biztosítotti jogviszony miatt kerül a kérelem elutasításra, a kormányhivatal a jogosultságot megállapíthatja.
 • Az ÁFA építési telekre jutó része esetében a folyósításnak nem feltétele az önerő felhasználása.
 • A biztosítotti jogviszony igazolása esetén 2020. július 1-től társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény 6. §-ban foglaltaknak kell megfelelni.
 • „Épületszerkezeti szakértői jogosultság (ÉSz-Sz)” SZÉS2 jogosultsággal rendelkező kamarai tag is igazolhat statikai megfelelőséget.

Szintén fontos, hogy a 12/2001 (I. 31.), a 134/2009. (VI.23.), a 341/2011. (XII.29.), a 16/2016. (II. 10.), és a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet alapján nyújtott kamattámogatott lakáshitelek kamatát meghatározó állampapírhozam 2020. július hónapra vonatkozóan változott.

Módosítások a tartozás csökkentésben

A három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről szóló 337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet módosítása

A módosított Kormányrendelet a támogatásra jogosult személyek, a támogatás mértéke, illetve az igénylési feltételek vonatkozásában tartalmaz rendelkezéseket az alábbiak szerint:

 • együttes igénylés esetén elégséges, ha a lakáscélú jelzáloghitel fedezetét képező lakást illetően az igénylők egyike rendelkezik legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzett tulajdoni hányaddal;
 • szövegszerűen pontosításra került, hogy a támogatás a kérelem benyújtásának időpontjában a várandósság legalább 12. hetét betöltött, a kérelem benyújtásának időpontjában meglévő magzatra tekintettel lehet igénybe venni;
 • módosult az igénylőn kívüli más adósokra vonatkozó rendelkezés, az igénylő volt házastársa vagy volt élettársa szerepelhet a jelzáloghitel-szerződésben, feltéve, hogy a támogatási kérelemben figyelembe vett valamely gyermek vér szerinti vagy örökbefogadó szülője;
 • pontosításra került a gyermekek számítására vonatkozó rendelkezés, gyermeknek minősül a várandósság betöltött 12. hetét követően elhalt vagy halva született magzat is, ugyenez érvényesül a közös háztartásban élés igazolására is, a várandósság 12. hetét betöltött magzat elhalása, halva születése vagy az élve született gyermek elhalálozása esetében nem kell figyelembe venni a közös háztartásban élést;
 • a támogatás mértéke a gyermekek születési időpontjának alapul vételével pontosításra került,
  a 2019. július 1-jét követően született második gyermek után 1.000.000 forint,
  a harmadik vagy további gyermek esetén, ha a gyermek 2018. január 1-jét követően született 1.000.000 forint,
  ha 2019. július 1-jét követően született 4.000.000 forint,
  és minden, 2019. július 1-i feltételekkel a harmadik és minden további gyermekre tekintettel folyósított támogatás igénybevételét követően született gyermekre 1.000.000 forint;
 • pontosításra került a gyermek születésének, a várandósságnak,
  a magzat elhalásának, halva születésének,
  illetve az élve született gyermek elhalálozásának igazolására szolgáló dokumentumra vonatkozó rendelkezés.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.