Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A koronavírus hatásaként számtalan külföldön dolgozó magyarnak szűnt meg, vagy lett bizonytalan a munkavállalása.
Az ingázók is kevesebbet járnak ki, és egyre többen gondolkoznak a végleges hazatelepedésen is.
Közülük sokan már hosszú évek óta külföldi munkavállalók voltak, így szerencsés esetben már jelentős mennyiségű tőkét felhalmoztak, hogy itthon saját ingatlanba gondolkodjanak.
Azonban rendszeresen felmerül a kérdés, vajon több évnyi külföldi munkaviszony után is megilletik őket az itthon elérhető támogatások?

Ahhoz, hogy valaki lakáshitelt igényelhessen Magyarországon, mindenképp rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, lakcímkártyával. Ez az ingázók számára nem jelent problémát, hiszen ők általában Magyarországról járnak át dolgozni, azonban akik hosszabb ideje kint élnek – esetleg már a családjuk is velük van –, azoknak sokszor már nincs magyar bejelentett lakcímük.
Ebben az esetben megoldást jelenthet, ha adóstársként bevonnak egy magyarországi lakcímmel rendelkező személyt, de ezen kívül úgynevezett kézbesítési megbízottat is ki kell jelölniük, aki vállalja, hogy átveszi a nevére érkező küldeményeket és záros időn belül továbbítja azt a részükre.

A koronavírus-járvány, pontosabban annak gazdasági hatásai óvatosabbá tették a bankokat, azonban jó hír, hogy ezeket a szigorításokat folyamatosan oldják fel, azonban így is nagyon különbözőképpen kezelhetik a külföldi jövedelmet:

  • Vannak bankok, amelyek akkor sem hitelezik a külföldi jövedelmeket, ha az igénylőnek egyébként van magyarországi lakcíme.
  • Találni bankot, amelyek kizárólag határozatlan idejű munkaviszony esetén fogadja el a külföldi jövedelmet.
  • Olyan pénzintézetet is találni, amelyik kizárólag az Ausztriából, Szlovákiából vagy Szlovéniából származó külföldi jövedelmet fogadja el, vagyis például a svájci bér itt nem hitelképes.
  • Néhány pénzintézet viszonylag rugalmasan áll hozzá a külföldi jövedelemhez, ám azt csökkentett mértékben fogadja csak el.
  • Vannak bankok akik az alkalmazotti jövedelmet korlátlanul befogadják, ám a vállalkozásból származó bevételt elutasítják.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Babaváró hitel

A Babaváró hitel akár 10 millió forintos, kamatmentes, vagy tőketámogatott szabad felhasználású hiteltermék, amit a fiatal házasok igényelhetnek a még meg nem született gyermekekre.
Mivel ez nem egy lakás célú finanszírozás, így igen népszerű, az ingatlan befejezéséhez, belső használati tárgyak, berendezések finanszírozásához, esetleg az önerőhöz, vagy a hitel törlesztéséhez.

A Babaváró hitelnek ugyanakkor feltétele, hogy a pár egyik tagja legalább 3 éves folyamatos Tb-jogviszonyt – társadalombiztosítási jogviszonyt, külföldi Tb-jogviszonyt vagy nappali felsőoktatási intézményben folytatott tanulói jogviszonyt – igazoljon.

Az utolsó 180 napnak azonban eddig mindenképpen magyar alkalmazotti, vállalkozó jogviszonyból kellett származnia, ám egy május 29-ei kormányrendelet megkönnyíti a külföldről hazatelepülni szándékozók helyzetét ebből a szempontból. Ezt az elvárást lecsökkentették ugyanis 90 napra akkor, ha az igénylő korábban külföldi Tb-jogviszony hatálya alatt állt.

Így például, ha egy fiatal pár haza szeretne költözni Angliából és Babaváró hitelt igényelnének, akkor eddig legkorábban fél évvel a költözés után igényelhették csak meg a Babavárót. Ez a határidő csökkent most 90 napra, vagyis 3 hónappal a hazaköltözés után már meg tudják igényelni a Babavárót. Természetesen továbbra is szükséges, hogy a külföldi és a magyar Tb-jogviszony között ne teljen el 30 napnál hosszabb szünet!

 
A babaváró hitel az egyik legnépszerűbb termék amit lakáscélra fordítanak a fiatalok.

Csok (családi otthonteremtési kedvezmény)

Csok támogatás egyik feltétele a megfelelő hosszúságú társadalombiztosítási jogviszony.
Jó hír, hogy Tb-jogviszonynak elfogadható olyan külföldi társadalombiztosítási jogviszony is, melyet a külföldi hatóság igazolt le.
A jövőben méltányosságból elfogadható lehet az Egyesült Királyságban (Nagy-Britannia és Észak-Írország) fennálló jogviszony abban az esetben is, ha nincs róla megfelelő külföldi hatósági igazolás.
Angol munkáltatói igazolással a szükséges Tb-jogviszonyból maximum 1 év igazolható le.
Ha az adott támogatáshoz ennél hosszabb időszakra lenne szükség, akkor a maradék időszakot a brit hatóság által kiállított dokumentummal szükséges igazolni.

A CSOK összege új lakás (ház) építése vagy vásárlása, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén:

Eltartott gyermekek számaÚj lakás hasznos alapterülete (m2)Új ház hasznos alapterülete (m2)Támogatás (Ft)Használt lakás hasznos alapterülete (m2)Alap összeg (Ft)
 1 minimum 40minimum 70600 000minimum 40600 000
 2 minimum 50minimum 802 600 000minimum 501 430 000
 3 minimum 60minimum 9010 000 000minimum 602 200 000
 4 vagy több 10 000 000minimum 702 750 000

A lakásbővítést követően kialakított lakás hasznos alapterületének el kell érnie a fenti táblázat szerinti minimum hasznos alapterület értékét.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Forrás: Bankmonitor

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.