Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Önként, és dalolva léptek be az MNB kérésére a kereskedelmi bankok a javasolt kamatplafon szabályzásba.
Ha most éreztél némi cinizmust, az valószínűleg nem véletlen.
De ami rossz a bankoknak, az jó neked. És gondolom ez a lényeg, ugye?

THM plafon 2023

Tárgyalóasztalhoz ültek a Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Bankszövetség képviselői.

Nagy Márton tárcavezető ezen a találkozón ismét hangsúlyozta: hitelezés nélkül nincs fenntartható gazdasági növekedés – a tárcavezető erről a 61. Közgazdász Vándorgyűlésen is beszélt már Egerben szeptember 22-én.

Nagy Márton a tárgyaláson arra kérte a Bankszövetséget, hogy a piaci verseny fokozása és a hitelezési terhek csökkentése érdekében

Október 9-től, azaz jövő hét hétfőtől minden újonnan szerződött hitel esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafont alakítson ki, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között.

Ennek maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 %-os kamatszintnél, a lakossági, lakáscélú hitelek esetében pedig 8,5 %-osTHM-szintnél határozták meg.

Mivel a vállalás önkéntes, a bankok maguk dönthetik el, hogy belépnek-e a kamat, illetve THM stop szabályzásba.

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, eddig minden általam ismert bank, akivel beszéltem, kivétel nélkül részt vesznek a javaslat bevezetésében.

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

Újra káosz, és zűrzavar

Ezek az instant ötletek bár a lakosságnak kedvezőek, a bankok nem annyira vannak rá felkészülve.

Mire is gondolok? Több bank már tegnap leállította a lakossági hitelekre a befogadást, vagy folyósítási folyamatokat, mivel azok a jövő hétre életbe lévő szabályzásnak nem fognak megfelelni, és napok, hetek lesznek mire kialakítják az új árazást.

A közvetítők dolga is nehezebbé válik, hiszen az új árazások miatt, sok helyen az egyedi kamatok kiadását is felfüggesztik, amíg nem látják a versenytársak reakcióit, illetve nem állnak rendelkezésre az új hirdetmények.

Van még egy gyenge láncszem 

Ez pedig a lakosság. 
Az idei év végén kifutó „városi” CSOK, és a jelenlegi szabályok szerint még elérhető babaváró kölcsönök iránt is várható kereslet növekedés az év utolsó időszakaszában, ami további kapkodáshoz, és fogyasztói elégedetlenséghez vezethet. Bár ez főként a lakosság túlzottan ráérős magatartásának is lesz köszönhető.

Konklúzió

Alapjáraton üdvözlöm a kezdeményezést, hiszen egyrészt felgyorsítja a piac újraindítását, és további versenyre serkentheti a bankokat.

Ez jót tehet az építőiparnak, az ingatlan közvetítőknek, a pénzügyi közvetítőknek, és a vásárlóknak is.
Az biztos, hogy kell pár nap, talán 1-2 hét is, mire mindenki átáll az új szabályokra, de mindenképp pozitív változást várok tőle a piacon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.