Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vám-árunyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a
parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek).

Mit jelent ez?

Az új, július 1-től életbe lépő szabályozás a NAV szerint kiegyenlítettebbé teszi a versenyt az uniós és a nem uniós vállalkozások között. Eszerint az év közepétől a harmadik országból (azaz az Európai Unión kívülről) érkező minden termék után áfát kell fizetni, függetlenül annak értékétől. Ugyanakkor a 150 euró alatti áruk továbbra is vámmentesek maradnak, az alkoholtartalmú termékeket, a parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és a dohánytermékeket kivéve. Az Európai Unióba érkező árutartalmú küldeményekre minden esetben vámáru-nyilatkozatot kell benyújtani.
Tehát egy egész Uniót érintő változásról van szó, nem csak Magyarországon lép életbe új áfatörvény.

Az már biztos, hogy készül egy online felület, ahol nyilatkozhatunk majd a behozni kívánt áruról. A rendszer mega még nem elérhető, de az ígéretek szerint július 1-jén élesedik.
Ami újdonság viszont, hogy a 150 euró csomagérték alatt igénybe vehető egyszerűsített vámárunyilatkozat, amelyet mi magunk tölthetünk ki – ezt követően fizethetjük majd ki bankkártyával az áfát – jóval olcsóbb vámkezelést tesz lehetővé.

Felkészülni, rajt!

A Posta jelentős mértékű informatikai fejlesztéssel és logisztikai kapacitásbővítéssel készül a jogszabályi változásra, arra törekedve, hogy a vámeljárási folyamat automatikus és minél gyorsabb legyen. Az új folyamatban az ügyfelek számára elsődlegesen az online fizetés lesz ajánlott, amelyhez díjelőny is társul.

A megfelelő adatok birtokában a Posta automatikusan elvégzi a vámeljárást, és fizetést követően a szabályok szerint kézbesíti a küldeményt.

Magyar Posta már közzé is tette, az új díjszabását, amit az alábbi táblázatban tekinthettek meg.

A NAV teljes közleménye itt letölthető: PDF
Forrás: NAV, Rendeljkinait

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267