Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Jelentősen emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 180,90 ponton zárt csütörtökön – a hét utolsó kereskedési napján -, 2216,23 ponttal, 6,72 százalékkal magasabban előző heti záróértékénél. A részvénypiac forgalma a négy munkanapos héten 72,46 milliárd forint volt, közel azonos az előző hét 72,61 milliárd forintos adásvételével. 

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

A körülmények

Valamennyi vezető részvény erősödött, a legnagyobb mértékben az OTP, 13,57 százalékkal, de szép teljesítményt nyújtott a Magyar Telekom is 9,29 százalékos emelkedésével.

Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött elemzésében kiemelte, hogy a pénzügyminiszter szerint a korábban vártnál nagyobb lehet a járvány miatti recesszió Magyarországon, Varga Mihály 3 százaléknál nagyobb gazdasági visszaesésre számít.
A pénzügyminiszter szerint csak abban az esetben lenne reális a 3 százalékos csökkenés, ha a gazdaság május-júniusban újra tudna indulni.
A kormány a héten felülvizsgálja korábbi prognózisát, ehhez a számítások még folynak. Varga Mihály azt mondta, tartani szeretnék a 3 százalék alatti költségvetési hiányt, de nem tartja tragédiának, ha átlépnék.

A monetáris tanács nem változtatott a kamatszinteken a keddi ülésén.
Az MNB ismertette a hétfőn induló eszközvásárlási program részleteit: a vásárolható állampapírok futamidejére nincs korlátozás, de a jegybank elsősorban a 3 éves és annál hosszabb lejáratú állampapírokra fog koncentrálni, ezzel tudja laposítani a hozamgörbét.
Nincs időbeli vagy mennyiségbeli korlát, az első felülvizsgálatra 1000 milliárd forint elköltése után kerül sor.
Limitet viszont meghatároztak, egy sorozatból maximum 33 százaléknyi értékpapírt vásárolhat a jegybank.
A jelzáloglevél-vásárlási program esetében 300 milliárd forint után lesz az első felülvizsgálat, és 50 százalékban határozták meg a felső limitet.

A Standard&Poor’s a héten pozitívról stabilra rontotta a BBB hitelbesoroláshoz kapcsolódó kilátást Magyarország vonatkozásában, prognózisuk szerint a hazai GDP idén 4 százalékkal eshet vissza.

Vezető papírok

A vezető részvények közül a Magyar Telekom részvényenként 20 forintos osztalékot fizet a tavalyi eredmény után, a fordulónap június 8. lesz.

 A 4iG 22 forintos osztalékot fizet, az osztalékfizetés időpontjáról még nincs döntés, a likviditási helyzet függvényében, legkésőbb az év végéig fogják kifizetni.

A Richter 63 forintos osztalékot fizet, a szelvényvágás napja június 5.
A Richter-Helm Biologics – a Richter és a Helm AG közös tulajdonú vállalata – pénteken bejelentette, hogy megállapodást kötött az Egyesült Államokban bejegyzett Inovio céggel  fennálló gyártási partnerkapcsolat kiterjesztése céljából.
A megállapodás tárgya az Inovio fejlesztés alatt álló Covid-19 elleni DNS-alapú oltóanyagának nagy volumenű bérgyártására vonatkozik.

A Richterrel kapcsolatos hír az is, hogy a társaság bioszimiláris termékportfóliója újabb gyógyszerrel bővül, miután termékvásárlási megállapodást írt alá a Mycenac Biotech Inc. vállalattal az utóbbi által kifejlesztett reumatoid artritisz kezelésére szolgáló készítményre vonatkozóan.

A Raiffeisen Centrobank az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát 14 700 forintról 9700 forintra vágta, az ajánlás továbbra is tartás.

 A héten az OTP-részvények ára 13,57 százalékkal emelkedett, csütörtökön 9540 forinton zártak, heti forgalmuk megközelítette a 48,74 milliárd forintot.

A Richter 5,03 százalékkal erősödött, a hét utolsó kereskedési napján 6890 forinton zárt, heti forgalma közel 9,72 milliárd forint volt.

A Mol ára 1,59 százalékkal nőtt a héten, csütörtökön 2042 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma mintegy 8,57 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom árfolyama 9,29 százalékkal emelkedett, csütörtöki záróára 400 forint volt, heti forgalma közel 1,1 milliárd forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3305,20 ponton zárt csütörtökön, az előző héthez képest 39,11 ponttal, 1,20 százalékkal magasabban.

via-mti

Facebook
Twitter
LinkedIn
Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.