Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

144/2020. (IV.22) Kormányrendelettel kapcsolatos tájékoztatás

2020. 04. 22-én a Magyar Közlöny 83. számában megjelent 144/2020. (IV.22) Korm. rendelet módosításokat tartalmaz Babaváró kölcsön, valamint CSOK és OTK tekintetében.

IGÉNYLÉSRE vonatkozó módosítások:

Az alábbi ÁTMENETI szabályokat a 2020. március 11. 15 órát követően benyújtott támogatás iránti kérelmekre kell alkalmazni.

CSOK+OTK és Babaváró kölcsön:
NAV által kiállított köztartozás mentességi igazolás: a köztartozás mentességet 2020. március 10-én fennálló állapot szerint kell vizsgálni és e szerint kell ügyfélnek nyilatkozni az igénylőlapon.
TB biztosítotti jogviszony: amennyiben a biztosítási jogviszony a veszélyhelyzet alatt, vagy az azt követő 30 napon belül megszűnik (akár több mint 30 napra,) a jogviszonyt nem kell megszakítottnak tekinteni a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig, amennyiben ezen időn belül (vészhelyzet megszakítását követő 90. napig) jogviszonyba kerül. (Ezt a szabályt a NEAK vizsgálja az igazolás kiállításakor.)
Életkor:
CSOK igénylés esetén: igénylés a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is benyújtható, ha a fiatal házaspár valamely tagja a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020. 03. 11. 15 óra után a veszélyhelyzet megszűnéséig) tölti be a 40. életévét.
Babaváró kölcsön igénylése esetén: a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is benyújtható, ha a
feleség a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020. 03. 11. 15 óra után a veszélyhelyzet megszűnéséig) tölti be a 41. életévét.

CSOK+OTK:

■ NEAK (régi nevén OEP) igazolás: amennyiben az igazolás a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020. 03. 11. 15 óra után a veszélyhelyzet megszűnéséig) „jár le” (kiállítástól számított 30 nap letelik) a kiállítás időpontját a veszélyhelyzet
megszűnését követő 30. napig nem kell figyelembe venni. (A veszélyhelyzet alatt lejárt igazolás a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig elfogadható.)

■ Adásvételi szerződés: amennyiben a benyújtási határidő (180 naptári nap az adásvételi szerződés aláírásától számítva) a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020. 03. 11. 15 óra után a veszélyhelyzet megszűnéséig) járna le, abban
az esetben a határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig meghosszabbodik. (Az igénylés benyújtható.)

Babaváró kölcsön:

„Teljesített” – megszületett gyermek: a veszélyhelyzet időtartama alatt (2020. 03. 11. 15 óra után a veszélyhelyzet megszűnéséig), vagy azt követő 30. napig született gyermek esetén, amennyiben a Babaváró kölcsön igénylés legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napon benyújtásra kerül, abban
az esetében a gyermek teljesítettnek minősíthető (így a kölcsön kamatmentes lesz), és az igénylés benyújtásakor a törlesztés szüneteltetése, és a gyermekvállalási támogatás igénylése is benyújtható.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.