Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Tavaly év végén a méltán népszerű felújítási támogatás a múlt ködébe veszett. Ez persze nem azért lett így, mert idehaza végre minden ingatlan korszerűsítve lett, így hatalmas űr maradt a piacon. Az OTP Bank újra indított lakástakarék terméke azonban, most egy régi termék reneszánszát vetítheti előre.

30% állami támogatás

Na ilyen mondjuk nincs, de van helyette akár 30% elérhető kamat prémium!

De ne szaladjunk ennyire előre.
Néhány napja raktam ki a TikTok-csatornámra, miszerint az OTP újra indítja március elsejétől az LTP termékét, amiről akkor még több információm ugyan nem volt, de már akkor pedzegettem, hogy szerintem simán hozható lehet a 30%-os állami támogatásnak megfelelő hozam valamilyen formában.

Másnapra meg is kaptuk az OTP-től a termék ismertetőt, ahol bebizonyosodott, hogy az optimizmusom nem volt hiába való 🙂
Állami támogatás helyett most kamat prémiumnak hívják, de bizony ott van. 
Mondanám, hogy megmondtam előre, de ez olyan szerénytelennek tűnne. Pedig megmondtam!

Gyorstalpaló az új OTP LTP-ből

A termék elég egyszerűen működik, és hiánypótlónak tűnhet a piacon, hiszen ezen kívül csak a Fundamenta maradt lakástakarék termékkel.
Akinek volt lakástakarék terméke azok számára az alapok ismerősek lesznek.
Maradt a minimum 4 éves megtakarítási idő, maradt a kamatadó mentesség, tranzakciós díj mentesség, és mivel általában az egész LTP szabályozás él a mai napig, maradtak a termék olyan előnyei is, mint például a díjmentes törlesztés lakáshitelbe.
Ami szintén maradt az az 1%-os számlanyitási díj, és a havi 150Ft-os számlavezetési díj is.

Prémium 4×10 és Prémium 8×30

És akkor jöjjenek maguk a termékek, és a változások.
Két új terméket bocsátanak a piacra, egy 4 éves, és egy 8 éves konstrukciót.
A legnagyobb különbség, hogy a 4 éves termékeknél az elérhető kamatprémium legfeljebb 10% (EBKM 2,89% – 3,44%), míg a a maximális 30%-os kamat prémium kizárólag a 8 éves konstrukció esetében érhető el.

A havi megtakarítás összege mindkét termék esetében 10-és 50.000Ft között lehet, 10.000 Ft-os léptékben, illetve mind a két konstrukció tartalmaz egy opcionális lakáskölcsön részt, ami a szerződéses összeg 40%-a, vagyis a konstrukció 60%-a a megtakarítási rész.
A lakáskölcsön a szerződésben rögzítettek szerint FIX 7,9% kamattal ketyeghet. -Ezzel most sokan kiegyeznének ha hitelre volna szükségük.
A kiutalási időszak maradt 2 hónap.

A 4 éves termékeknél 860.000 Ft – 4.300.000 Ft között lehet választani a szerződéses összegekből, míg a 8 éves termék esetén ez 2.000.000 Ft – 10.000.000 Ft között váltakozhat a megtakarítási lehetőségeinktől függően.

A betéti kamat ahogy eddig is, most is elenyésző, mindössze 0,1%.
A lakáskölcsön hossza pedig 48, vagy 96 hónap lehet. Megelőlegező hitelről egyenlőre nem esett szó, hogy bevezetnének.

Miben más ez mint a régi lakástakarék termékek?

Az ügyfél könnyebben hozzájuthat az évek alatt összegyűjtött megtakarításához Lakástakarék Prémiummal együtt.

Egyszerűbb lett a lakáscélú felhasználás igazolása.
Lakáscéligazolás kifizetéskor könnyen, egy Tulajdoni lappal és Ügyfélnyilatkozattal igazolhatja a melyik ingatlanra fordítja.
Nincs utólagos lakáscéligazolási kötelezettség, nincs szükség kifizetéskor egyéb dokumentum benyújtására. Sőt egyáltalán nincs szükség utólag dokumentumok benyújtására.
Bármennyi szerződés köthető, kedvezményezett megjelölése nélkül (nincs szükség
adóazonosítójelre).

Társasházak, lakásszövetkezetek is igényelhetik, ahol szintén egyszerűbbé váltak a feltételek igényléskor, és kifizetéskor egyaránt.

Erre figyelj

Ahogy az állami támogatott terméknél is, itt is él a szabály, hogy ha évfordulókor nem érkezik meg a szerződéses összeg, bizony az adott évi kamatot akár el is bukhatod. 
Szintén fontos részlet, hogy kamatprémiumot csak a szerződéses összeg erejéig kapod, tehát ha Te évi 120.000 Ft-ot vállaltál, de igazából 360.000Ft-ot fizetsz be, akkor a kamat csak a 120.000 Ft-os összegig jár (futamidőtől függően 10, vagy 30%).

Összegezve

Már most tudom, hogy lesznek elégedetlenkedők, de őket hagyom a saját levükben főni. Csak jusson eszükbe az LTP-k állami támogatásának megszüntetésekor megjelent hiány.
Ha alacsony a kamat az a baj, ha egyösszegben kell megtakarítani az a baj, ha kockázat van benne az a baj, ha adó van rajta az a baj…
Azonban akik eddig rövid időre, fix kamatot szeretnének, havi rendszeres megtakarításra meglepetés költségek, és kötelezettségek nélkül, otthonuk folyamatos karbantartására, azt gondolom remek alternatíva lehet.
Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kamatprémium nem fog sokáig ilyen szinten maradni. Használd ki, amíg még le lehet rá csapni!

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.