Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Bejelentette a kormány az új lakásfelújítási program főbb elemeit. A tervek szerint 108 milliárd forint keretösszegre pályázhatnak az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosai otthonuk korszerűsítésére. A támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet, melynek egy része vissza nem térítendő támogatás a másik része pedig támogatott kölcsön lesz.

Steiner Attila államtitkár és Fábián Gergely államtitkár bejelentették az új otthonfelújítási program főbb elemeit, írja a Portfolio, a hírportál beszámolt a támogatás részleteiről.

A lakásfelújítási támogatás főbb jellemzői

  • Az 1990 előtt épült családi házak esetében lehet kihasználni a kedvezményt. Elvárás továbbá, hogy az épületek rá legyenek kötve a vezetékes gázhálózatra.
  • Elvárás továbbá, hogy a kérdéses ingatlanban szükséges életvitelszerűen laknunk.
  • Legalább 30%-os energetikai megtakarítást kell eredményeznie a korszerűsítésnek. Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni. (A beruházás előtt és után is készíteni kell egyet.)
  • A támogatásból elvégezhető munkálatok köre: szigetelés, nyílászárók cseréje, használati melegvíz rendszer korszerűsítése, fűtésrendszer korszerűsítése (gázkazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés).
  • támogatás összege legfeljebb 6 millió forint lehet. Ez két részből állhat: egy vissza nem térítendő támogatásból és egy kamatmentes kölcsönből. A két elem közötti arány járásonként eltérő lehet a nagyobb jövedelmű területeken kisebb lehet a vissza nem térítendő támogatási elem és nagyobb a támogatott kölcsön. A két elem összege külön-külön járástól függően 2,5-3,5 millió forint között mozoghat.
  • támogatott hitel futamideje legfeljebb 8 év lehet.
  • A beruházás teljes költségvetése legfeljebb 7 millió forint lehet, egy ilyen korszerűsítéshez minimum egy millió forint önerőre is szükség van.
  • A tervek szerint június elejétől lehet majd pályázni az új kedvezményre, a kedvezményt várhatóan a kereskedelmi bankok MFB pontjain lehet majd igényelni.

Tudod mekkora lakáshitelt kaphatsz?

A támogatással kapcsolatos fontos kérdések, észrevételek

A Bankmonitor szakértői szerint kifejezetten pozitív hír, hogy a meglévő ingatlan energetikai korszerűsítésére került a hangsúly az új támogatás kialakításakor. Ezzel megkezdődhet a meglévő, sok esetben elavult otthon megújulása.

A 108 milliárd forintos keretösszeg a maximális 6 millió forintos támogatás mellett mintegy 18 ezer ház megújítására lehet elegendő. A kormány 20 ezer igényléssel kalkulál. (Várhatóan nem minden család használja ki a maximális összeget.)

A 2,5-3,5 millió forintos kamatmentes kölcsön havi törlesztőrészlete 8 éves futamidő esetén 26-36 ezer forint közé eshet. A megjelent információk alapján ugyanakkor a nagyobb jövedelmű területen lehet kisebb a vissza nem térítendő támogatási rész. Itt a Bankmonitor szakértői várják a jogszabályi részleteket, amik megvilágítják a pontos összegeket, okokat.

A bejelentésből az igénylés személyi feltételeiről nagyon keveset tudtunk meg, a részletszabályzatokból derülhet ki, hogy a kormány mit vár el magától az igénylőtől. Az eddigi támogatásoknak – legyen szó CSOK-ról, CSOK Pluszról, vagy a korábbi, lejárt otthonfelújítási programról – például előírás volt a megfelelő TB jogviszony, a köztartozásmentesség, vagy épp a büntetlen előélet.

Az igénylők családi állapotára, illetve a meglévő és vállalt gyermekekre vonatkozó előírások sem hangzottak el. Márpedig ezen elemek is központi helyen voltak az eddigi lakástámogatási rendszerben.

Persze még várjuk a pontos  részletszabályokat, amelyből kiderül, hogy ténylegesen milyen előírások, feltételek vonatkoznak majd a családokra. A bejelentés alapján a jogszabálytervezetet a kihirdetés előtt társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Csökkentsd adómentesen a hiteled!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.