Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Nem vagyunk elég tudatosak, pedig nagyot nyerhetnénk vele .

Nyugdíjvagyon tekintetében a jelenlegi gazdasági fejlettségünkhöz képest van hely növekedésre, de hiányzik a jelenlegi piacról egy nagyon fontos szereplő – hangzott el a Világgazdaság „Megtakarítási trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciáján.

A brit jegybank úgy véli, hogy a tőkepiacok azért léteznek, hogy az emberek javát szolgálják. Ez a megállapítás rendkívül fontos, hiszen öngondoskodással siekres és innovatív gazdasági piacot alakíthatunk ki – mondta Máté-Tóth István, a BÉT vezérigazgató-helyettese a Világgazdaság „Megtakarítási Trendek – Felelősen a jövőnkről!” című konferenciáján. Szerinte okosabban kellene használni a tőkepiacot itthon, hiszen a magyar gazdaság egyre inkább innovatív irányba mozdul el.

A szakember előadásában kitért rá: nyugdíjvagyon tekintetében a jelenlegi gazdasági fejlettségünkhöz képest van hely növekedésre, de hiányzik a jelenlegi piacról egy nagyon fontos szereplő, aki költséghatékony, jól szabályozott és megfelelő volumengazdaságossági paraméterekkel rendelkező terméket képes eladni.

A friss adatokat tekintve kijelenthető, hogy hazánkban nagyon alacsony a nyugdíjvagyon, így többet kellene tenni azért, hogy a lakosság minél inkább az öngondoskodás irányába terelődjön el

– jelentette ki Máté-Tóth István. Kifejtette, a magyarok leginkább konzervatív és kis kockázatú eszközökbe fektetnek be jelenleg – ezek főként az állampapírokat, az ingatlant, a bankbetéteket és folyószámlákat jelentik. „Ezzel azonban megfosztják magukat a komoly és nagy hozamtól” – fűzte hozzá. Elmondása szerinta jelenlegi nyugdíjvagyon rendkívül nagy része a 45 év fölöttiek kezében van, az ez alatti korcsoport esetében ez az arány mindössze 25 százalék.

Utóbbival vetekszik a 60 éven felüliek öngondoskodási aránya, körükben ez 26 százalékot ér el. „Amerikában ez a sorrend hasonlóan alakul, igaz a fiatalabb korosztály nagyobb része (58 százaléka) gondol az öngondoskodásra” – tette hozzá a szakember.

A BÉT vezérigazgató-helyettese hangsúlyozta:hazánkban jelenleg a pénzügyi intézmények mindössze 7,6 százaléka van jelen a tőzsdén,

ami egy rendkívül visszafogott szám. Alacsony a hazai részvénykitettség, alig több mint 4 százaléka a közel 9 500 milliárd forintos portfóliónak – közölte.

Máté-Tóth István végül kitért arra is, hogy miként lehetne segíteni az öngondoskodás arányának javításán. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a lengyelek nemrég új nyugdíjrendszert hoztak létre, amely akár hazánkban is bevezethető lenne. Az új rendszerben összesen mintegy 8,5 millió ember vesz részt, és az állam egy egyösszegű 250 PLN jóváírást biztosít minden rendszerbe lépőnek. Éves szinten pedig 240 PLN-t ír jóvá minden aktív befizetőnek. A munkavállaló 2-4 százalék hozzájárulást fizet, míg a munkáltató további 1,5-4 százalék hozzájárulást fizet be az egyéni számlákra, tehát a munkáltató és munkavállalói befizetés 3,5-8 százalék között lehet. Az új nyugdíjtörvényt 2019. júliusától alkalmazzák – közölte vezérigazgató-helyettes.
Forrás: Világgazdaság

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.