Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Zöld kedvezménnyel is igényelhető MFL lakáshitelek jelentek meg a piacon.
Az első fecskék  között a CIB, az Erste, a K&H, a Takarékbankkal fúzióra készülő MKB és a Raiffeisen jelent meg a zöld lakáshitelével. A Magyar Nemzeti Bank minősítési rendszere miatt a konstrukciók feltételei részben megegyeznek, de azért akadnak különbségek.
Mit is jelent ez, milyen feltételek vannak, és ezek milyen kedvezményt biztosítanak?
Össze szedtem nektek ezeket.

MFL hitelek 2.0

A Magyar Nemzeti Bank a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) feltételrendszerének bővítése mellett döntött. 2023 áprilisától a zöld lakáscélok kedvező feltételű finanszírozását emeli be a programba, amely a hitelfelvevők széles köre vehet majd igénybe.

2024 januárjától pedig lehetőség lesz az MFL hitelek online módon történő felvételére, amely a hitelfelvétel elektronikus úton történő lefolytatását jelenti egészen a szerződéskötésig. Azaz csak a szerződés megkötéskor kell bemenned személyesen a bankba.

ZÖLD KEDVEZMÉNY

A zöld hitelcélok esetében folyósítási díj, illetve a zöld hitelcél ellenőrzéséhez kapcsolódó díj és egyéb költség nem kerülhet felszámításra.

A Hiteles Energetikai Tanúsítvány ügyfelet terhelő költségét a hitelező bank egyszeri alkalommal köteles átvállalni.
A zöld hitelcélok igazolt teljesülése esetére a hitelezőnek lehetősége van zöld kamatkedvezményt is biztosítani, azonban ennek mértéke nincs egységesítve.
Jelenleg a pénzintézetek jellemzően 25, és 50 bázispont közötti kedvezményt kínálnak a zöld hitelekhez, a standard konstrukciókhoz képest.
Számokkal kifejezve ez egy 20 millió forintos 20 éves hitel esetén nagyjából 2-3 millió forint előnyt jelent.

 

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

ÉPÍTÉS, VÁSÁRLÁS, FELÚJÍTÁS

Szintén különbséget tesznek egyes pénzintézetek a hitelcél meghatározásakor.
Míg egyes bankok akár bírálatkor már megadják a kamatkedvezményt, mások csak utólagosan érvényesítik az, amikor a feltételek igazoltan teljesültek.

Szintén találtunk olyan pénzintézetet, akik kizárólag vásárlás, és/vagy felújítási célra nyújtanak zöld MFL hitelt, és építésre nem. Ebben az esetben érdemes másik hitelintézetet keresni.

Mik azok a zöld hitelcélok?

  1. Olyan új lakás építése vagy vásárlása, amely legalább BB energetikai besorolású és primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év. Telek vásárlása is ide tartozhat, ha 4 éven belül energiahatékony épületet építesz rá, illetve a lakáshoz gépkocsitároló vagy tároló építését vagy vásárlását is fizetheted a hitelből.
  2. Használt lakás felújítása, ha a hitelkérelem befogadásakor az energetikai besorolása rosszabb, mint BB, de a felújítás után eléri azt a szintet, és a maximum 80 kWh/m2/éves primer energiaigényt sem haladja meg. A másik lehetőség, hogy a felújítás révén legalább 30%-os primer energiaigény csökkentést érj el.
  3. Olyan használt lakás vásárlása, amelyen a fenti feltételek szerinti felújítást végzel.
  4. Korszerűsítés. Legalább egy munkálatot kell elvégezned az alábbiak közül: napelem vagy napkollektor telepítése, geotermikus, levegő-víz vagy levegő-levegő hőszivattyú, szélturbina, hőtároló vagy elektromos tárolóegységek telepítése, épület hőszigetelése, nyílászárók cseréje energiatakarékos ajtókra, ablakokra, árnyékolástechnika, fűtési, hűtési rendszerek telepítése, felújítása vagy cseréje, energiahatékony világítás, energiatakarékos szaniterek, okosmérő rendszerek, termosztátrendszerek, okos termosztátok vagy épületautomatika rendszerek telepítése.
  5. Energetikai tanúsítvány készítését, vagy a korszerűsítési munkákat segítő kiegészítő berendezéseket és szolgáltatásokat is fizethetsz a hitelből, de ezek összege legfeljebb a teljes hitelösszeg 30%-a lehet.

Ellenőrzés

A zöld hitelcélok teljesítését a banknak 12 hónapon belül ellenőriznie kell. Ezt megteheti helyszíni szemlével, de úgy is, hogy bekéri a számlákat az elvégzett munkákról.

Ha szeretnél az ellenőrzésen hamarabb túllenni, akkor azt ezen a 12 hónapon belül hamarabb is kérheted. A bank ilyenkor 60 napon belül köteles elvégezni az ellenőrzést.

Ha a zöld hitelcélok nem teljesülnek, vagy nem határidőre, akkor a kamatkedvezményt elveszítheted, és az átvállalt folyósítási díjat, energetikai tanúsítvány költségét és egyéb díjakat a bank visszakérheti.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.
Az Okosdöntés partnere a Bankmonitor.hu