Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Hogy mi? Jól hallok? Tuti tele ment a szemem a hétvégével, mert itthon ilyen kérdés már több mint 20 éve nem hangzott el nyilvánosan.
A környezetemben egészen biztosan.

Elmesélem, hogyan is történt.

Október 23. Elutaztunk a családdal rokon látogatóba, Sopronba.
Amíg a feleségem a rég látott családdal volt, én egy kedves szakmabeli ismerőssel ültem ki kávézni a napsütésbe beszélgetni, tapasztalatokat megosztani.
Szóba került minden amiről csak két privát bankár beszélgethet.
Vagyis csak azt hittem!
Ugyanis jött az ominózus kérdés!
– Nem ismerek olyan pénzintézetet, aki deviza hitelt tudna adni az ügyfeleinek?
Itt lefagytam. Azt hittem rosszul hallok. De szerencsére folytatta:
– Közel 40.000 lakos jár át a városból a szomszédos országba dolgozni. Euróba kapják a jövedelmüket, azonban az otthonuknak Magyarországot tekintik, itt szeretnének lakást, házat venni.

De miért?

Itt azért már erősen daráltak a fogaskerekek a fejemben.
Természetesen az első gondolatom az volt, hogy ,- ÚRISTEN! NEHOGY!
Nézzük milyen lehetőségek fordulhatnak elő!
1; Nyilván az árfolyam ingadozás itt is benne van a pakliban. Elképzelhető, hogy időnként megerősödik a forint, de az sajnos tény, hogy évek óta egyre távolabb kerülünk árfolyamba a közös pénznemtől, tehát jogos lenne az igény.
2; De tegyük fel ezen a pályán maradunk. Nem nő, nem csökken az különbség. A valuta váltásokon minden hónapban hatalmas összegeket lehet bukni. 10-20 éves devizahitelnél ezek szemmel bizony jól látható összegek. Megint csak azt tudom mondani jogos az igény.
3; Engedjük szabadon a fantáziánkat! A forint folyamatosan erősödni kezd az euróval szemben! Ez esetben egy hitelkiváltással ez a probléma is orvosolható, így nagy bukás ebből sem lehet(ne)
Persze ezek pusztán elmélkedések.

Sógorék tehetnek mindenről

Aztán elkezdtem tovább agyalni, ha már osztrák munkahely, és euró-s fizetés, akkor miért nem kint igénylik a hitelt? Hiszen mindenki odáig van, meg vissza, hogy mennyivel jobb ott, és a hitelezés is olyan, hogy csak besétálsz a bankba, és kisétálsz a pénzzel.

De nem olyan!

Először is a legfontosabb, a határon átnyúló pénzügyi szolgáltatásoknak elég szigorú a szabályozása. Olyannyira, hogy konkrétan ingatlan vásárlásra nem is engedélyezett, legfeljebb ingatlan fedezetű szabad felhasználású hitelt adnak, legfeljebb az ingatlan értékének 50%-ig.

Néhány dolog, amit az osztrák hitelekről feltétlenül tudni kell:

A legtöbb ausztriai bank már BAR tudakozványt kér a kérelmek mellé, és az aktív BAR-os ügyfelek elutasításra kerülnek

Az osztrák bankok már nem szívesen hiteleznek magyar ügyfeleket, mert az eddig kihelyezett állományból nagyon sok a nem fizető ügyfél.

Előzetes költsége gyakorlatilag nincs a hitelfelvételnek

Utólagosan viszont a közvetítői díjjal együtt a felvett hitel összegének kb. 12%-a a költség, melyet levonnak a hitelből.

Általánosan a felvehető hitel összeg a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi értékének 50%-a

Munkáltató igazolást nem mindenhol kérnek, de a bírálat során személyesen kívánnak meggyőződni, hogy a hitel miből lesz fizetve.

Kamatban semmivel sem kedvezőbb, mint a hazai bankok által kínált euró alapú hitelek.

Kétnyelvű közjegyzői okiratba kell foglalni a hitel szerződést, ami a magyar banki okiratokhoz képest kb. kétszer annyiba kerül.

Konklúzió

Igyekeztem alaposabban utána járni a témának, de legtöbb információt a netről sikerült össze szednem. Most próbálok keresni nektek egy osztrák hitel ügyintézőt, aki esetleg segít, hogy kérdés merül fel, vagy pontosít a leírtakban.

Nem tudom jó érzéssel azt mondani, hogy helyes döntés lenne deviza hitelt felvenni a történet elején leírt feltételekkel. Pedig akár az is lehet.
Az biztos, hogy azoknak semmiképp nem ajánlom, akik pár hónapja dolgoznak kint, és nincs biztos egzisztenciájuk.
A többieknél pedig egy alapos mérlegelés, és pontos ajánlat tétel után lehetne komolyan elgondolkozni a lehetőségen.

Köszönöm a beszélgetést Dr. Cseh Örsnek, aki felhívta a figyelmem a jelenségre, és akinek köszönhetjük ezt a mai bejegyzést

Facebook
Twitter
LinkedIn

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.