Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

A Revolut arról tájékoztatta magyar felhasználóit emailben, hogy 2022. április elsejétől megszünteti a 2020 júniusában bevezetett HUF pénznemű gyűjtőszámláját! 
Több sem kellett a mainstream médiának, máris tucatnyi kattintás vadász cikk látott napvilágot.
De mi az igazság a HUF számlákkal kapcsolatban?

Röviden a Revolut bejelentéséről:

 • A Revolut e-mailben és az applikáción keresztül értesítette ügyfeleit, hogy a társaság 2022. április 1-jétől már nem fér hozzá a helyi HUF fizetési rendszerekhez.
 • 2022. április 1. napjától a fizetések fogadásához a Revolut a litván nemzetközi bankszámlaszámot javasolja.
 • Ha 2022. április 1. után érkezne a Revolut HUF számlaszámra utalás, az összeget a Revolut nem írja jóvá, és az automatikus visszautalás akár 5 munkanapot is igénybe vehet.
 • A Revolut egyenleg feltöltése bankkártyával a szokásos módon történik.
 • Akik a munkabérüket Revolut HUF számlára kérték, azoknak jelezniük kell a változást a munkáltatójuk számára. A munkáltatóknak a Revolut HUF IBAN helyett a Revolut LT IBAN-ra kell utalniuk. Ez nemzetközi átutalásnak minősül, aminek plusz költsége lesz.
 • A Revolut nem számít fel díjat az LT-vel kezdődő számlaadatokkal történő fizetésekért, ám a Revolut egyenlegről történő kiutalásnak díja lehet (ez is nemzetközi átutalásnak minősül), amit a Revolut ügyfélnek kell megfizetni.

Babaváró kölcsön

Akár 11 millió forint kamatmentesen!

Egy gyermek vállalása mindig többlet költéseggekel jár. Igényeld meg állami támogatással.

Online is!

De kit, és hogyan érinthet a HUF számla megszűnése?

A hazai Revolut felhasználók többsége semmit nem fog érzékelni a HUF számlaszám megszűnéséből.

Nem érinti azokat a Revolut felhasználókat a HUF számlaszám megszűnése, akik HUF pénznemű bankkártyával töltötték fel („top-upolták”) a Magyar forint egyenlegüket, nem fogadtak a Revolut HUF számlára banki átutalásokat és a Revolut egyenlegükről nem végeztek kiutalást HUF bankszámlára.

Azokat érinti a HUF számlaszám megszűnése, akik banki átutalással töltötték fel a Revolut HUF egyenlegüket, és/vagy a munkabérüket Revolut HUF számlára kérték.

Továbbá azokat érinti, akik a Revolut HUF egyenlegükről HUF bankszámlára hajtottak végre kifizetéseket. A jövőben ez is nemzetközi átutalásnak minősül, aminek költsége a felhasználót terheli.

HUF

A Revolut nagyon későn vezette be a forint számlaszámot. 2018 tavaszán jelentette be a Revolut, hogy elérhetővé teszi a közvetlen forint feltöltést, ám erre csak 2020 júniusában került sor. A felhasználók hozzászoktak a bankkártyás feltöltéshez, ami számukra (jellemzően) ingyenes.

banki átutalással történő egyenlegfeltöltés körülményesebb a bankkártyás feltöltéshez képest, ami szintén a bankkártyás feltöltés irányába terelte az ügyfeleket.

Valószínűleg kevés felhasználó kérte a Revolut számlára a munkabérét. Egyrészt a munkáltató számára körülményesebb a gyűjtőszámlára történő utalás (a közlemény mező külön kezelése miatt), másrészt Magyarországon szigorú szabályok vonatkoznak arra, milyen számlára lehet munkabért utalni. A gyűjtőszámla ennek a feltételnek nem felel meg.

Ha a felhasználási eseteket nézzük, akkor a többség nem fog érzékelni semmilyen változást.

Kamatoztatnád a pénzed?

Valódi megoldás, vagyonod gyarapításához!
Akár SZOCHO mentesen is!
Kamatadó mentesen is

Mit jelent(ett) az, hogy a Revolut hozzáfér(t) a helyi HUF fizetési rendszerekhez?

 • A Revolut 2020 nyarán bevezette a forintalapú számlaadatokat, így a Revolut egyenlegünket már nemcsak bankkártyával, hanem belföldi banki átutalással is feltölthettük. Emellett a társaság azt ígérte, a Revolut egyenlegről a kifizetések gyorsabban megvalósulnak.
 • A forintalapú számla valójában egy gyűjtőszámla, amit a Raiffeisen Bank biztosít a Revolut számára (ugyanúgy, mint korábban a Wise-nak).
 • Ez azt jelentette, hogy a Revolut ügyfelek nem egyedi forint számlaszámot (HUF IBAN) kaptak, és a banki átutalás esetén a közlemény rovatban kötelező volt feltüntetni az egyedi, nyolc számjegyű azonosítónkat. Ha ezt elrontottuk, akkor a Revolut a beérkező banki átutalásról nem tudta eldönteni, kinek az egyenlegére kell jóváírni az utalást, emiatt visszautalta az összeget a küldő félnek. Ez a Revolut számára plusz költséget jelentett.

Miért szűnik meg a Revolut HUF számlaszám?

 •  Az Index értesülései szerint a Raiffeisen Bank mondhatta fel a Revoluttal kötött megállapodást a bank saját kockázatértékelése alapján.
 • A Revolut a Wise mintájára dönthetett volna úgy, hogy felcsatlakozik a magyar Bankközi Klíring Rendszerre (BKR) és egyedi HUF IBAN-t ad az ügyfeleknek, de ezt nem tette meg.
 • Ezenkívül más hazai kereskedelmi banktól is igénybe lehet venni gyűjtőszámla szolgáltatást, így a Revolut dönthet úgy is, hogy más banknál vezeti a gyűjtőszámlát.
 • Nagy valószínűség szerint a Revolut üzleti döntése volt, hogy a továbbiakban nem kíván HUF IBAN-t nyújtani a magyar ügyfeleknek. Ennek oka lehet többek között, hogy a banki átutalással történő egyenlegfeltöltést, továbbá a munkabér Revolut HUF számlára történő utalást, valamint a Revolut egyenlegről történő kifizetési lehetőséget relatíve kevesen vették igénybe és nem érte meg fenntartani ezt a szolgáltatást.
 • A Revolut a kártyás feltöltés után (amennyiben bankkártyás vásárlásnak minősül) pénzt kap a kártyatársaságoktól, míg a banki átutalás után járó feltöltésért nem kap pénzt.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Többet szeretnél tudni?

Keress  minket elérhetőségeinken!

Vagy használd a lenti űrlapot, hogy egy okos döntést hozhass! 
Keress meg minket, és megmutatjuk, hogy mindig van választásod!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.
Az Okosdöntés partnere a Bankmonitor.hu