Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

Bár Németországban már most is magasabb a nyugdíjkorhatár, mint nálunk, ez a jövőben várhatóan tovább emelkedik.

A Deutsche Bundesbank, a német szövetségi jegybank azt javasolja, hogy 69 év és négy hónapra emeljék a nyugdíjkorhatárt a jelenlegi 67 évről.

A jegybank szerint a jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható az átlagéletkor kitolódása és a születések számának csökkenése miatt.

Mikor, mi?

A nyugdíjkorhatár előző emeléséről még 2007-ben döntött az Angela Merkel vezette konzervatív-szociáldemokrata nagykoalíció. A legfőbb érv az volt, hogy a társadalom elöregedése miatt egyre kevésbé fenntartható a nyugdíjrendszer. Gazdasági szereplők bátrabb lépést, az öregségi nyugdíj korhatárának 69 évre emelését javasolták, de a kormány akkor ezt elutasította.

Hol érdemes nyugdíjasnak lenni?

A Melbourne Mercer Global Pension Index rendszeresen készít felmérést, hogy hol érdemes most nyugdíjasnak lenni.

A hétfőn közzétett eredmények alapján jelenleg Hollandia nyugdíjrendszere a világon a legjobb.
A többpilléres, az állam, a munkaadók és az öngondoskodás hármasából összeálló rendszer sajátossága, hogy a nyugdíjba nemcsak az egyén, de a házastárs jövedelme is beleszámítódik. A korhatár 65 év, bár a tervek szerint ezt felemelik 67-re.

A lista második  második helyén Dánia tanyázik. 
Szintén 65 év a nyugdíjkorhatár, és a hollandhoz hasonló szisztéma működik, azzal a különbséggel, hogy kétszintű: az állami, kötelező munkáltatói és az önkéntes nyugdíjrendszer pilléreiből áll össze.
 2027-re a tervek szerint fokozatosan 67 évre emelik a nyugdíjkorhatárt Dániában is.
Mindkét ország azért jár el így, hogy felkészítse a nyugdíjrendszert a társadalom elöregedésére, amiről egy előző cikkben írtam .
Szintén közös mindkét országban, hogy pusztán az állami rendszer nem képes biztosítani a színvonalas nyugdíjas kort, így aktívan támogatják az öngondoskodást.

(Ha kíváncsi vagy a teljes riportra, ITT letöltheted. )

Van megoldás! Egy okos döntés!

Magyarországon a nyugdíjcélú támogatás kiemelkedő a 20%-os adójóváírás által, így ezt nem kihasználni az elemzők szerint a legnagyobb gazdasági hibák közé tartozik. 
A megtakarítási formák között olyanokat is találni, amik tanulva a régebbi megtakarítási formák hátrányaiból, függetlenek a mindenkori kormányzástól, állami szervezetektől, ezáltal kizárólagos hozzáférést biztosítanak a szerződőnek.

Többet szeretnél tudni?
Keress minket!

Teljes neved, vagy ahogy szólíthatunk
Amit biztosan megkapsz, és ahova szükségesetén válaszolunk
Csak számokat írj. Pl: 06301234567
Akár több témát is megadhatsz
Írd le nekünk, amit fontosnak tartasz, mielőtt megkeresünk. Minél részletesebb vagy, annál pontosabban tudunk segíteni, akár már az első alkalomkor.
Elolvastam, és megértettem az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat.

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.
Az Okosdöntés partnere a Bankmonitor.hu