Okos döntés

A gondoskodás a tettekkel válik kézzel foghatóvá!

COVID-19

Egy rövid kódsor, amiről két hónapja a legtöbben azt sem tudták mit jelent.
Mára beazonosították!
Ez a kódsor felel  az eltűnt tartós fogyasztási élelmiszerekért, a maszkokért, egészségügyi készítményekért, az iskolai, és munkahelyi kényszerpihenőkért, és egy várható rendkívül erős gazdasági, termelési visszaesésért.
Ez a koronavírus

Támaszkodjunk a tényekre!

Nem vagyunk sem orvosok, sem biológusok, így nem értünk a járványokhoz sem.
Mivel nem értünk hozzá, egészen biztosan nem fogjuk sem elbagatellizálni, ahogy pánikot sem  mi fogunk kelteni.
Amit most összeszedünk, azok pénzügyi, gazdasági, és általános szempontok alapján közelítik meg a jelenleg kialakult helyzetet.

De miért is írom én ezt pont most?
A magyarázatot Magyarország Kormányának, és a Miniszterelnöknek a hivatalos bejelentkezése miatt érzem indokoltnak.

Hogy reagál a piac?

Bankok

Kezdjük a pénzügyi piac azon szereplőivel, akiknél várhatóan a leginkább látványos lehet a visszaesés. Ezek a bankok, hitelintézetek!
Először is le kell szögezni, hogy a teljes magyar bankrendszer hibátlanul működik, és kezeli a kialakult helyzetet! 
Ellenben azt nem tudom, hogy véletlen egybeesés. vagy számítanak a kereslet megtorpanására, de az elmúlt napokban több bank is jelezte felénk írásban, hogy több, és nagyobb kedvezményeket kínálnak lakáshiteleik mellé ,van aki egészen a nyári szezonig meghirdetve ezeket az akciókat.
Amiben az a felettébb különös, hogy a múlthéten, még arról beszélgettem az egyik kereskedelmi bank fiókigazgatójával, hogy a BUBOR látványos emelkedése miatt a márciusi zárás után várhatóan elkezdik óvatosan a kamatokat is növelni.
Nem fogják 🙂

Tőzsde

Erre nincs mit mondani.
Konkrétan romokban.
Olyan értékeket látunk, amiket utoljára a 2008-as válság idején. Persze az élelmesebbek most keresik a biztos befutókat, és veszik ész nélkül a részvényeiket, reménykedve, hogy a járvány végeztével, azok újra megindulnak, Ők pedig zsebre vágják a hatalmas profitot.
Remélem sikeres üzletek születnek! 
Ez a mélyrepülés nem kizárólag kishazánkban látványos, a nemzetközi piacok is térdre rogytak.
Volt egy érdekes beszélgetésünk a csoportunkban, ahol azt próbáltuk megfejteni, hogy ilyenkor hova tűnik a piacról a pénz. Érdemes beleolvasni, a Te véleményedre is kíváncsiak vagyunk.

Biztosítók

Kényes téma, és ennek Ők is érzik a súlyát.
Egy rossz döntés, egy meggondolatlan kommunikáció, és a közvélemény egy pillanat alatt kikezdi őket.
Persze ezt nagyon jól tudják, így igen okos döntéseket hoztak.
A Genreali Biztosító például100 millió euróval járult hozzá a vírus elleni vakcina felkutatásához, kifejlesztéséhez.

Persze a biztosítók feladata a jótékonykodás mellett a szolgáltatás, és a térítés is.
Mivel a koronavírus akár hosszabb időre is kórházba juttathatja a gyengébb immunrendszerrel rendelkező lakosságot, így képbe került, melyik biztosító térít koranvírusos megbetegedés esetén.
A hivatalos állás foglalás szerint a megkérdezett biztosítók közül egyik sem zárja ki a megbetegedést, a már meglévő élet, és/vagy egészségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfeleknél.

Új ügyfelek esetén sem térnek el a protokolltól.
Vagyis akik most kötnek egészség, vagy életbiztosítást, azok az ügyfelek egy egészségügyi szűrés, és a 2 hét elbírálási idő után szintén jogosultak akár a koronavírus, vagy egyéb megbetegedések után járó szolgáltatásokkal, kifizetésekkel.

Egészségügy várakozás, és hálapénz nélkül?

Egész országra kiterjedő magánorvosi hálózat, 24/7 telefonos asszisztencia, szakszerű betegellátás, mindez elérhető áron!
5000 Ft/hó-tól

Fontos még tudni, hogy egy balesetbiztosítás nem fog járvány esetén téríteni, hiszen a vírusos megbetegedés nem minősül balesetnek.

Gazdaság

Ez akár jól is elsülhet.
Most egyértelmű a megtorpanás, ami a következő napokban, hetekben várhatóan fokozatosan erősödni fog. Senki nem tudja mit fog eredményezni, ha a gyermekek otthonról tanulnak, a szülők közben homeoffice próbálnak dolgozni. Egyszerre!
Olyan lesz ez mint egy válság, csak instant. Vagyis nem évekig tart, hanem lényegesen rövidebb idő alatt fogunk rajta keresztül menni.
És mi van minden válság után?
Bizony!
Fellendülés!
A termelés, gyártás, szolgáltatás nem csak újra erőre kap, de a kiesett időt is próbálja majd pótolni, ráadásul lényegesen energikusabban.
Természetesen létezhet egy negatív forgatókönyv is, de arról csak akkor írunk, ha úgy látjuk rosszabbra fordulna a helyzet.

Visszaélések

Ahogy várható volt, van aki ezt a hullámot is szeretné meglovagolni a társadalom egy kevésbé etikus csoportja, ezért az MNB a következő felhívást tette közzé:

Nemzetközi információk alapján több olyan külföldi eset fordult elő, amikor ismeretlen kiberbűnözők a koronavírusra való hivatkozással – pl. információk elérését felajánlva vagy éppen szájmaszk, illetve valamilyen gyógykészítmény stb. megvásárlását kínálva – bankkártya- vagy bankszámla-adataikat, illetve az ahhoz tartozó különböző azonosítókat, PIN-kódot próbáltak kicsalni pénzügyi ügyfelektől.

🛑 Soha senkinek nem javasolt megadni elektronikus üzenetben bizalmas banki adatokat! Ezeket egyébként semelyik hivatalos vagy piaci intézmény (se a magyarországi bankok se Magyar Nemzeti Bank) sem kéri el soha elektronikus levélben.

🛑 Célszerű az ilyen típusú levelek feladóját, s a problémásnak tűnő honlapok üzemeltetőjét külső forrásból, előzetesen alaposan ellenőrizni, s gyanú esetén nem megnyitni a csatolmányokat, linkeket, hanem azonnal törölni, megszakítani a kapcsolatot.

🛑 Ha egy ügyfél esetleg mégis kiadta banki azonosítót, célszerű azt haladéktalanul bejelentenie saját hitelintézetének.

Erről további részleteket a jegybank oldalán tudsz olvasni! 

HOAX

Mi történik ha valami felkapott az interneten?
Természetesen elkezdenek álhíreket, konteókat gyártani belőle.
Nincs ez másképp most sem. 
A napokban harapódzott el a pletyka, hogy valakinek a valakije nagyon bennfentes, és hallotta, hogy ….
Nem, nem igaz !
Ezt cáfolják a mai sajtótájékoztatón, és a hivatalos közleményben is.

Nemzetközi hadszíntér

Erről csak röviden.
Donald Trump amerikai elnök egy mozdulattal lezárta az államok határait, és a teljes EU területéről megtagadták az országba való beutazást.
Sőt! A kiutazást is. A kint rekedt európai életvitelű lakosság még csak most szembesül a helyzettel. Jelenleg nem tudják, mikor és hogyan jutnak vissza az öreg kontinensre.

Eközben Olaszország után, Lengyelország is teljes határzárat rendelt el, hogy megelőzzék a további fertőzéseket az országuk területén.
Az angol elemzők szerint az egyik legnagyobb vesztese az idei évnek a turizmus lehet, ami akár a 2001-es szint alá is csökkenhet.

Minden jó, ha a vége jó!

Mert a végére tartogattuk a legjobbat.
Egész Kínában mindössze 15 új megbetegedés volt, a megbetegedések epicentrumában Hubeiben 8 főt regisztráltak, ami most először egy számjegyű, folyamatosan csökkenő írja az Alapblog.
A Hubeien kívüli 7 vírusgazdából 6 külföldi, tehát kvázi nincs már helyi megbetegedés. 
Vagyis egy alig hónap alatt, a megfelelően szigorú intézkedésekkel, és azok betartásával a fertőzések száma lassan, de fokozatosan csökken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Picture of Molnár András

Molnár András

Pénzügyi szakértő
Email: hello@okosdontes.hu
Telefon: 06-30-812-8267

Jelen weboldal tartalma, és a hozzá tartozó valamennyi dokumentum tájékoztató jellegű, és nem minősül biztosítási termék, befektetési tanácsadás, vagy pénzügyi szolgáltatás ajánlattételnek! Ezen információkat és adatokat az Okos döntés üzemeltetői megfelelő gondosság mellett rendszeres időközönként felülvizsgálja, és frissíti. A köztes időben azonban az adatok, és információk elavulttá válhatnak, így azok idegenszerűségéért, teljességéért, esetleges pontatlanságáért felelősséget nem vállalunk. Kérjük, hogy mielőtt a honlapunkon olvasott információk alapján üzleti döntést hozna, feltétlenül lépjen kapcsolatba velünk. Az Okos döntés fenntartja magának a jogot, hogy a jelen honlapon található információkat bármikor előzetes értesítés nélkül módosítsa.